Áttörés jöhet: így tennék vonzóbbá a magyar fiatalok számára az agráriumot

agrarszektor.hu2021. december 25. 09:30

Pozitívan befolyásolta az agrárszakma társadalmi megítélését az "Agrártudományi pályaorientáció az ágazat versenyképességének javítása, a szakember-utánpótlás erősítése érdekében, a képzési környezet innovatív fejlesztésével" című projekt. A Széchenyi 2020 program 789,99 millió Ft vissza nem térítendő támogatásával sikerrel zárult pályázat a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (a jogelőd Szent István Egyetem és Kaposvári Egyetem), a Szegedi Tudományegyetem és az Emberi Erőforrások Fejlesztése Alapítvány alkotta konzorcium részvételével valósult meg.

A program alapvető célja az volt, hogy pozitívan befolyásolják a mezőgazdasági tevékenység társadalmi megítélését, feltárják a hallgatói utánpótlás attitűdjeit, a feltárt attitűdökre speciálisan kidolgozott kommunikációs eszközökkel reagálva növeljék a hallgatói jelentkezések számát, célzott kommunikációt folytassanak a célcsoporttal és segítsék az agrárium iránt érdeklődők felsőoktatási intézménybe történő továbbtanulását - olvasható a MATE közleményében. A célok elérése érdekében a konzorcium partnerei országos szinten és a partnerek székhelyén (Kaposváron, Gödöllőn, Szarvason és Hódmezővásárhelyen) közel kétszáz interaktív rendezvényt, számtalan innovációs roadshowt, nyári tábort, nyílt napot, ötletversenyt és vállalatlátogatást szerveztek a pályaválasztás előtt álló fiataloknak, hogy bevezessék őket a 21. századi modern agrárium világába.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek az élményfókuszú programok ma már elengedhetetlenek ahhoz, hogy az okostelefonnal és állandó netkapcsolattal felnövő diákok figyelmét megragadják. Ha ők maguk is kipróbálhatják a lópatkolást, ha testközelből megtapasztalhatják egy öntöződrón működését vagy akár csak VR-szemüveggel bepillanthatnak egy virtuális gazdaságba, máris sokkal nyitottabbá válhatnak az agráréletpálya felé. Az ágazat versenyképességének javítása és a szakember-utánpótlás erősítése érdekében szintén fontos, hogy az agrárszakképzésben résztvevő pedagógusok munkáját korszerű digitális tananyagok is segítsék. Ennek elősegítésére a projekt keretében szőlőtermesztéssel, fogathajtással, mezőgazdasági gépészettel, növénytermesztéssel, valamint állattenyésztéssel és állategészségüggyel kapcsolatos digitális tananyagok is készültek a középfokú oktatásban résztvevők számára. 

Mindez szélesebb körben is kedvezően befolyásolhatja a természettudományos, agrár- és műszaki felsőoktatásba jelentkezők tudásszintjét és egyetemi tanulmányaik során mutatott helytállását. Hogy az influenszerkampányok, az élményprogramok, a digitalizáció és a gamification eszközeivel mennyire hatékonyan szólították meg a pályaválasztás előtt álló fiatalokat, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a legutóbbi felsőoktatási felvételi időszakban országszerte nőtt az agrárképzések népszerűsége. Bár az Európai Unió támogatásával megvalósult EFOP 3.4.4-16-2017-00010 projekt 2021. december 31-én zárul, az agráréletpálya népszerűsítése kapcsán szerzett sokrétű tapasztalatokat továbbra is kamatoztatni fogják a konzorcium partnerei.

Címlapkép forrása: MATE

Címkék:
támogatás, mezőgazdaság, oktatás, kampány, felsőoktatás, agrárképzés, népszerűsítés, mezőgazdasági-eszköz, természettudomány, fontosság, agrárérdekeltség, magyar-agrár-és-élettudományi-egyetem, fenntartható-fejlődés,