2022. augusztus 15. hétfő Mária

Hírek - Karrier

Díjat kaptak az agrárium legjobbjai

A 2017-es Agrárszektor Konferencia keretein belül, idén már harmadik alkalommal osztotta ki szakmai díjait három kategóriában a Portfolio és az agrárszektor.hu. A Portfolio Agrárgazdaságért díját idén két szakember vehette át, átadásra került a Portfolio Agrárszakértői Díja is, valamint Az év agrárberuházása is díjat vehetett át.
 
 

Portfolio Agrárgazdaságért Díj

A Portfolio Agrárgazdaságért díjat olyan személy kaphatja meg, akinek szakmai tevékenysége a hazai agrárgazdasági szereplők számára meghatározó jelentőséggel bír, és munkája hozzájárul ahhoz, hogy a magyar agrárszektor versenyképesebbé, sikeresebbé és eredményesebbé váljon.

 

Az életműdíjként is felfogható Portfolio Agrárgazdaságért díjat az idén az a két szakember kapta, akiknek neve évtizedekig összeforrt a nádudvari KITE Zrt.-vel. Balogh Csaba elnökként, Búvár Géza pedig vezérigazgatóként volt hosszú ideig vezetője a cégnek, amely mára a magyar agrárgazdaság legnagyobb integrátori vállalatává vált. Mindketten 1973-ban léptek be a KITE-hez, amely - mint a neve is utal rá - Kukorica és Iparinövény Termelési Együttműködésként alakult. Agrárvezetőként jelentős szerepet játszottak a mezőgazdasági termelési rendszerek magyarországi elterjesztésében, illetve a hazai növénytermesztés komplex fejlesztésében. Tevékenységükért 2004-ben közösen Széchenyi-díjat is kaptak.

Portfolio Agrárszakértői Díj

A Portfolio Agrárszakértői Díj olyan kutató, elemző szakembereknek szól, akik szakmai munkájuk során mélyére ásnak a hazai agrárszektorban játszódó folyamatoknak, és felhívják a figyelmet a legfontosabb ágazati tendenciákra, kihívásokra, és mindenekelőtt a kitörési pontokra.

 

A díjat az idei évben Juhász Anikónak adtuk át, aki tizenhét éves tapasztalattal rendelkezik az élelmiszer-ellátási lánc és a hozzá kapcsolódó szakpolitikai kutatásokban. Különösen jártas a rövid élelmiszer-ellátási láncok és a minőségbiztosítási rendszerek témájában, illetve az európai uniós kutatási projekt- és programértékelésekben. 2015 óta az Agrárgazdasági Kutató Intézet főigazgatója, emellett tagja az Európai Minőségügyi Szervezeten belül működő Hagyományos Élelmiszer Munkacsoportnak. 2016-ban tagja volt az uniós agrárpiaci bizottságnak, amelyet a tagországok agrárpiaci helyzetének stabilizálása érdekében hozott létre az Európai Bizottság. 2017-ben társelnöke az EU Agrárkutatási Állandó Bizottságában működő stratégiai munkacsoportnak.

Az év agrárberuházása


Ez a díj azokat a vállalkozásokat jutalmazza, amelyek kiemelkedő jelentőségű mezőgazdasági vagy élelmiszeripari beruházásokat valósítanak meg, munkahelyeket teremtenek, innovatív fejlesztéseket visznek véghez és növelik a szektor versenyképességét.

 

Idén ezt a díjat a mohácsi MCS Vágóhíd Zrt.-nek adtuk át, amely az utóbbi időszak legnagyobb húsipari beruházását hajtotta végre. Az új vágóhíd 21 milliárd forintos zöldmezős beruházással épült fel Mohácson, és a legkorszerűbb vágó, csontozó, daraboló és csomagoló technológiával működik. A 26 ezer négyzetméteres létesítményben teljes vágási kapacitás mellett egy műszakban egymillió sertést tudnak feldolgozni évente. A több mint 700 főnek munkahelyet biztosító vállalatnál belföldi értékesítésre szánt, előhűtött tőkehúsrészeket és csomagolt húsokat, illetve távol-keleti exportra készülő fagyasztott húsárukat állítanak elő. A vágóhíd látja el húsalapanyaggal a Bonafarm Csoporthoz tartozó Pick Szeged Zrt.-t is, így a Mohácson levágott nagy súlyú kocák szolgálnak alapanyagként például a világhírű PICK téliszalámi és a mangalica-készítmények gyártásához is. A díjat Pókos Gergely, az MCS Vágóhíd Zrt. vezérigazgatója vette át.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!