2021. augusztus 1. vasárnap Boglárka

Hírek - Karrier

Diplomahamisítási ügy: 166 feljelentést tettek

Összesen 166 esetben tett rendőrségi feljelentést a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), mert a fiatal gazdák induló támogatására kiírt tavalyi miniszterelnökségi vidékfejlesztési pályázaton agrárvégzettségük igazolására többen hamis dokumentumokat nyújtottak be. A Miniszterelnökség az új Vidékfejlesztési Programban várhatóan az idén szeptemberben tesz közzé ismét pályázati felhívást a fiatal gazdák számára, de szigorítja a támogatási feltételeket.
 
 

170 oktatási intézménytől kért belföldi jogsegély keretében okirat-igazolásokat tavaly az MVH amiatt, mert többen hamis dokumentumokat – diplomákat – nyújtottak be a fiatal gazdák induló támogatására kiírt 2015-ös miniszterelnökségi vidékfejlesztési pályázaton – mondta Gyuricza Csaba, az MVH elnöke az Agrya – Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének pénteki konferenciáján. A gyanús esetek száma folyamatosan nőtt az elmúlt hónapokban, és az elnök tájékoztatása szerint a hivatal összesen 166 esetben tett rendőrségi feljelentést. A Miniszterelnökség korábban azt közölte, hogy a pályázatra 6943-an nyújtottak be kérelmet.

Sok jogcímnél 10 százalékos többlettámogatás jár
Plusz 10 százalékos többlettámogatást kaphatnak a fiatal gazdák a Vidékfejlesztési Program legtöbb beruházási támogatási jogcíménél a 40-50 százalékos általános támogatásintenzitáson felül. Ez a helyzet a már megjelent kertészeti és tárgyatároló-építési pályázatokon, és hasonlóan plusz 10 százalékos támogatás jár majd az állattartó telepek korszerűsítésére és a kisméretű terményszárítókra vonatkozó, ezután megjelenő felhívásoknál is. Kivételt képeznek ugyanakkor az élelmiszeripari (borászati) beruházások, mivel ezeknél uniós előírások miatt nem lehet a fiatal gazdáknak 10 százalékos többlettámogatást nyújtani. Több más jogcímhez – így például az agrár-innovációs projektekhez vagy a vízgazdálkodási fejlesztésekhez – viszont szintén adható a 10 százalékos plusz, míg például az állatjóléti tejtámogatásoknál és a minőségbiztosítási rendszerek támogatásánál többletpontokat kaphatnak a fiatal termelők.


A kormány határozata szerint a Miniszterelnökség az új Vidékfejlesztési Programban (VP) várhatóan idén szeptemberben ír ki új felhívást 18-40 év közötti, mezőgazdasági szakismerettel bíró fiatal gazdák számára, akik összesen 37,73 milliárd forintra pályázhatnak. Egy-egy igénylő továbbra is 40 ezer eurós – több mint 12 millió forintos – támogatást nyerhet, de a tárca szigorítja az igénybe vételi feltételeket. Eddig például a pályázat benyújtásakor a mezőgazdasági tevékenységet nem kellett igazolni, az idei felhívásnál viszont – például egy haszonbérleti szerződéssel – a fiatal gazdáknak bizonyítaniuk kell majd, hogy már elindították agrárvállalkozásukat. Ezzel összefüggésben dokumentálniuk kell, hogy a támogatási kérelem benyújtása előtti hat hónapban mezőgazdasági egyéni vállalkozói regisztrációt kezdeményeztek. Ezen túlmenően pedig azt is vállalniuk kell, hogy negyedik év elejére főállású agrárvállalkozóvá válnak.

E változtatások azt célozzák, hogy a fiatal gazdák induló támogatását azok igényeljék, akik valóban élethivatásszerű mezőgazdasági tevékenységet akarnak folytatni – hangsúlyozta Gyuricza Csaba. Pályázatot egyébként az egyéni vállalkozóként először induló, 18-40 éves természetes személyek mellett olyan jogi személyek is benyújthatnak majd, amelyek kizárólagos tulajdonosa és ügyvezetője 18-40 év közötti, agrárszakismerettel bíró természetes személy. A támogatás elnyerésének feltétele lesz, hogy a vállalkozások úgynevezett standard termelési értéke 6000-25000 euró között legyen.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu