Elárulta a szakember, mire számíthat a hazai vendéglátóipar a koronavírus után

agrarszektor.hu2020. április 21. 11:17

A világon mindenütt jelenlevő koronavírus-járvány mostanra már a gazdaság minden szegmensébe eljutott, így a szőlészet-borászati ágazatba is. Emiatt az ágazat sok szereplője kénytelen nehézségekkel szembenézni, szerencsésebb esetben megváltozott termelési és értékesítési környezetet teremteni. A PS Magazin az erdőbényei Préselő Pincészet tulajdonosával, Nagy Zsolttal készített interjút.

A tavaszt és az egész évet meghatározó a koronavírus-járvány a szőlészet-borászati ágazatban is érezteti hatását. Aki teheti, az online értékesítésre és kiszállításra áll át, aki nem, az más módokon próbálja meg átvészelni a járvány időszakát.

A jelenlegi helyzet kapcsán készített interjút a PS Magazin Nagy Zsolttal, az erdőbényei Préselő Pincészet tulajdonosával. A budapesti üzletember elmondta, hogy 2013-ban alapította meg borászatát és panzióját, amelyre jó üzleti lehetőségként és hosszútávú kellemes elfoglaltságként tekintett. Az üzletember elmondta, hogy 8 hektár szőlőn gazdálkodnak, a 10-20 éves ültetvényeken kétharmad részben furmint, a fennmaradó egyharmadban pedig fele-fele arányban hárslevelű és sárga muskotály tőkéket nevelnek, ahogy ez arrafelé megszokott. Boraik kínálata a jól iható száraz reduktív boroktól a hordós érlelésű komoly fehérig terjednek, de sorból nem hiányoznak az elegáns késői szüretelésű édes és az új stílusú aszúborok sem.

Nagy Zsolt hansúlyozta, mindenkinek nehéz a mostani időszak, hiszen a vírus megjelenése Magyarországon egy választóvíz lett a hazai vendéglátásban. A megelőző években a pincészet borai egyre keresettebbek lettek, neves éttermek borkínálatába kerültek be, egy amerikai kereskedőnek köszönhetően negyedik éve külföldre is importálták őket, de szépen teljesített a családi panzió is.

A vírus megérkezése ezt a szépen felfelé ívelő lendületet zavarta meg, ami elsősorban a vendéglátáson keresztül gyűrűzött be hozzánk

- mondta Nagy Zsolt.

Az üzletember tájékoztatott, hogy augusztus végéig voltak foglalásaik a panzióban, de február végén és március elején elkezdődtek a lemondások, és eleinte csak az áprilisi, majd fokozatosan az egész nyári időszakot törölnünk kellett. A boreladásokat illetően az éttermek megtorpanása őket is fájón érintette, de mint sokan mások, ők is azonnal átálltak a házhoz szállításra. Nagy Zsolt szerint szerencsésnek mondhatják magukat, mert részben budapesti lakosként közvetlenül is tudnak a fővárosba szállítani, kérésre házhoz viszik a megrendeléseket, de személyes és érintésmentes átvételre is van lehetőség, a törzsvásárlók pedig “klub áron" is vásárolhatnak. Most preferáltan kartonos (6 palackos) kiszerelés kapható, de van lehetőség válogatás rendelésére is, minden csak megbeszélés kérdése.

Nagy Zsolt kiemelte, hogy az utóbbi hetek egyik legpozitívabb tapasztalata az volt számára, hogy milyen példaértékű az összefogás és az egymás segítése sok területen! Jó példaként hozta fel a Mátka étterem “JólLeszek" kezdeményezését, akik többek között ételszállítással segítenek kórházi dolgozóknak, és ételeik mellett bort is házhoz szállítanak. Ehhez a kezdeményezéshez a Préselő Pincészet is csatlakozott.

Az üzletember elmondta, hogy elsősorban abban reménykednek, hogy ez csak egy átmeneti állapot, de azt is elismeri, hogy most jó lehetőség van a korábban elmaradt munkák elvégzésére, mind a panzióban, mind pedig a borászatban. Ezzel egyrészt le tudják kötni magukat, másrészt pedig készülnek a jövőre.

Nagy Zsolt beszélt arról is, hogy az állami segítség nekik elsősorban az embereik megtartásában lehet döntő jelentőségű, de az egész régió talpra állásában is nagy szerepet játszhat. Az üzletember elmondása szerint most minden támogatásra nagy szükség van mindkét ágazatban. Nagy Zsolt szerint a leállás átrendeződéssel is jár majd, ami előnyökkel is kecsegtet. Szerinte felértékelődhetnek a hazai termékek és ezzel nőni fog a magyar borok fogyasztása is. Emellett, úgy gondolja, ha ismét beindul az élet, gyorsan megerősödhet a belföldi turizmus is.

Címkék:
borászat, szőlészet-és-pincészet, lehetőség, helyzetértékelés, vendéglátó-ipar, tervek, koronavírus, koronavírus-járvány,