Ez most a legnagyobb kihívás a magyar agráriumban: megvan, mi lehet rá a megoldás

agrarszektor.hu2021. május 5. 13:30

A felsőoktatás innovációban betöltött szerepéről szervez online beszélgetést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, NAK TechLab programja keretében. A generációváltás a mezőgazdaság egyik legnagyobb kihívása, eredményes megvalósulásához az agrárképzés modernizálására is szükség van, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kiemelt célja, hogy segítse ezt a folyamatot.

A kamara NAK TechLab programja - a Design Terminal közreműködésével - "A felsőoktatás szerepe az innovációban" címmel rendez online eseményt, ahol arról lesz szó, hogyan lehet beépíteni a képzési rendszerbe a gyakorlatorientált megközelítést, az innovációt - és hogy mindez milyen hatással lesz a szektor jövőjére - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara sajtóközleményében.

A NAK TechLab egyetemi ötletversenye is ezt a folyamatot erősíti; a harmadik éve megrendezésre kerülő verseny a felsőoktatásban részt vevő hallgatókat - nem csak agrár szakirányon tanulókat - szólítja meg, akik innovatív ötletükkel válaszolnak az agráriumot érintő kihívásokra. 

Hiszünk abban, hogy az innováció a felsőoktatási intézmények berkein belül gyökerezik. Ezt a gondolatot erősítve rendezzük meg minden évben egyetemi agrárinnovációs ötletversenyünket is, hogy a fiatalok figyelmét az agráriumban rejlő lehetőségekre fordítsuk és megalapozzuk az agrárszektor jövőbeli fejlődését, a fiatalok támogatásán keresztül

 - hangsúlyozza Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

A május 11-én megrendezésre kerülő beszélgetés célja, hogy a fiatalok figyelmét az agráriumra irányítsa; bemutassa, hogy a folyamatban lévő agrárképzési átalakítások milyen jövőbeli lehetőségekkel járnak. Szó lesz a jelenlegi képzési rendszer fejlesztendő területeiről, illetve a gyakorlati oktatás (például nagyvállalati duális képzések, tanműhelyek) korszerűsítéséről, valamint az innovációs és digitalizációs folyamatok integrálásról az oktatási rendszerbe.

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A beszélgetés résztvevői:

  • Csányi Sándor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke - Mezőgazdasági és élelmiszeripari befektetőként szerzett tapasztalataival és széles körű tudásával a MATE folyamatos fejlesztésén, az agrárképzés korszerűsítésén és versenyképessé tételén, továbbá a kutatás feltételeinek megteremtésén dolgozik. Az intézmény hosszú távú célja bekerülni a világ 100 legjobb agrárfókuszú egyeteme közé, ezzel támogatva a fiatalok innovációs hajlandóságát és a hazai agrárszektor fejlődését.
  • Posta Donát, a SMAPP Lab ügyvezetője és társalapítója - Két társával együtt alapította meg az agrárdigitalizációs SMAPP LAB startupot, miután részt vettek a NAK TechLab első egyetemi ötletversenyén. Annak ellenére, hogy nem agrárképzésben tanul, úgy gondolta: tudását az agrárszektorban is érdemes kamatoztatnia. A beszélgetés során elmondja, milyen kihívásokat és inspirációs forrást tartogatott számára az új terület, miért érdemes ezt az ágazatot választania ma egy fiatalnak.

A beszélgetést Győrffy Balázs, a NAK elnöke vezeti. Az élő közvetítést a NAK TechLab és a Design Terminal Facebook oldalán lehet követni. Az eseményt itt lehet elérni. A rendezvényt megelőzően és közben egyaránt lehetőség lesz kérdéseket is feltenni a komment szekcióban.

Címkék:
mezőgazdaság, élelmiszeripar, oktatás, agrárium, befektető, forrás, györffy-balázs, innováció, nemzeti-agrárgazdasági-kamara, felsőoktatás, agrárképzés, ötlet, digitalizáció, fiatalok, válaszok, ágazat, ötletverseny, magyar-agrár-és-élettudományi-egyetem,