Ilyen nincs: így döntik el a németek, ki alkalmas idénymunkásnak

Ilyen nincs: így döntik el a németek, ki alkalmas idénymunkásnak

agrarszektor.hu
Idénymunkás alkalmassági kérdőívet állított össze egy német agrároldal azoknak, akik gondolkodnak azon, hogy szezonális mezőgazdasági munkavégzéssel keressenek pénzt. Igény van rájuk, hiszen több ezer dolgozót várnak például Németországban is, a legnagyobb szükségben a spárga- és szamócatermesztő gazdaságok vannak. Enyhít a helyzeten, hogy április és május hónapokban kétszer 40 ezer idénymunkás szigorú feltételekkel beutazhat dolgozni, írta meg a Pénzcentrum.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A német mezőgazdasági minisztérium április elején döntötte el, hogy az ágazatban a koronavírus-járvány miatt tapasztalható munkaerőhiányra való tekintettel rendkívüli hatállyal áprilisban és májusban 40-40 ezer mezőgazdasági idénymunkást engednek be az országba. A munkások utaztatásával, a munkavégzéssel és az elszállásolással kapcsolatos, kimondottan szigorú szabályokról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ehhez kapcsolódóan állított össze egy "alkalmassági kérdőívet" egy német agrároldal, vette észre a Pénzcentrum. Aki az Agrarheute által közölt kérdéssorból 8 kérdésből legalább 6-ra igennel felel, az bátran jelentkezhet idénymunkásnak. Fejben már fel is készülhet az ezzel járó egyedi körülményekre. A munkaerő-közvetítő kezdeményezéseket rengetegen osztják meg a közösségi média felületein, több internetes oldal foglalkozik idénymunkás kereséssel és jelentkezéssel. Még a szövetségi kormány is beszállt a folyamatba. Talán kevesen számítottak ekkora sikerre. Özönlenek a jelentkezések a diákok, a pincérek, a fodrászok és a nyugdíjasok részéről is.

A német portál információi szerint március 30-ig azon az idénymunkás közvetítő platformon, amelynek az üzemeltetésében ők is részt vesznek, több mint 36 ezren jelentkeztek. Azonban a gazdaságoknak olyan dolgozókra van szükségük, akik kitartóak a teljes betakarítási szezonban, de legrosszabb esetben néhány hétig bírják a gyűrődést. Azért, hogy ne a munkavégzés helyszínén érje meglepetés a jelentkezőket, az Agrarheute.com összeállított egy 8 kérdésből álló kérdéssort, ami segít abban, hogy a jelentkezők felmérjék, alkalmasak-e a feladatra: a fárasztó és monoton munkára, vagy arra, hogy a földeken kánikulában és szakadó esőben is dolgozni kell.

Az idénymunkás toborzást segítő kérdéssor a következő:

  • Szívesen dolgozik a szabadban?
  • El tudja fogadni, hogy a keze (és persze a ruhája, cipője) nagyon össze fog koszolódni?
  • El tudja fogadni, hogy kánikulában és esőben is dolgozni kell?
  • Fizikailag bírni fogja, hogy órákig kell dolgozni hajlott testtartásban?
  • Megvan rá a lehetősége, hogy legalább 2 hétig napi 8-10 órát dolgozzon?
  • El tudja fogadni, hogy mindezért lehet, hogy csak minimálbért kap? (ez egyébként ott 9,35 euró, nagyjából 3400 forint óránként)
  • Meg tudja oldani erre az időre a gyermekfelügyeletet?
  • Együtt tud élni a gondolattal, hogy munkaidőben csak toi-toi vécét használ?

Annak, aki a 8-ból legalább 6 kérdésre igennel válaszolt, érdemes megpróbálkoznia a mezőgazdasági idénymunkával, ajánlják a teszt összeállítói. Azt azonban érdemes mindenkor észben tartani, hogy milyen szigorú szabályok vonatkoznak a németországi idénymunkásokra a jelen helyzetben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03