Magyar vállalkozó laskagombája hódítja meg Kárpátalját

agrarszektor.hu
Immár negyedik alkalommal rendezte meg a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Design Terminal a Kárpát-medence egyedülálló vállalkozásfejlesztési programját közel 200 határon túli mikro-, kis-, és középvállalkozás számára. Az elmúlt 4 évben közel 500 külhoni magyar vállalkozás nyert forrást, több ezer pedig szakmai támogatásban részesült vállalkozása fejlesztéséhez, A külhoni fiatal magyar vállalkozók számára kiírt pályázaton szerepelt sikeresen Erdei Viktória is, aki Badaló községben termeszt laskagombát. Már két laskagomba termesztőházat üzemeltet, de a folyamatos termelést még így sem tudja biztosítani. Azt mondja, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Design Terminál által indított tehetséggondozói program rengeteget segített, hogy elindíthassa a vállalkozását. A gombatermesztővel többek között arról beszélgettünk, mennyire nehéz elindulni vállalkozóként, mennyire jó üzlet manapság a gombatermesztés és milyen nehézségekkel találkozik egy EU-n kívüli mezőgazdasági vállalkozó akkor, amikor Magyarországra szeretne exportálni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Miért jelentkezett a Kárpát-medence vállalkozásfejlesztési programba?

A közgazdasági egyetem elvégzése után egy állami mezőgazdasági vállalatnál kezdtem dolgozni könyvelőként, majd 1,5 évig vezetőként tevékenykedtem. 2014-ben megszületett a kislányom, a vállalatot pedig, ahol dolgoztam, felszámolták. Szeretem a könyvelői munkát, de mindig is valami különlegeset és egyedi dolgot szerettem volna csinálni. A gombatermesztés messze állt tőlem, igazából csak egy álom volt.

Aztán 2016-ban hallottam a külhoni fiatal magyar vállalkozók programról. Nagy lehetőséget jelentett ez nekem, mert önerőből, egyedülálló anyukaként nem tudtam volna belevágni, nem tudtam volna megvalósítani az ötletemet. Az üzleti terv készítési képzésen tanultakat azonnal használni tudtam vállalkozásom építése során. Édesanyaként a kisgyermekes szülők vállalkozóvá válását ösztönző előadásokat is alkalmazni tudtam munkám során.A nyári, négynapos képzés alatt tehát nagyon sok mindenről hallottam, tanultam, és úgy döntöttem, pályázok egy mobil gombaház megvásárlására, amivel el tudom indítani a vállalkozásomat. A projekt támogatást nyert a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának pályázatán és így 2017 tavaszán elindíthattam vállalkozásomat.

Milyen céljai vannak, amiben a program segíteni tud?

Első célom az volt, hogy saját vállalkozásom legyen. Ez a programnak köszönhetően sikerült, anélkül esélyem sem lett volna, mert a gombatermesztéshez szükséges berendezés nagyon drága. A Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával viszont el tudtam indulni.
A program keretén belül sok vállalkozóval ismerkedhettem meg, ezáltal tapasztalatokat is tudtunk cserélni. A képzések során pedig rengeteget tanulok.

Erdei Viktória

Szeretném megismertetni az emberekkel a laskagombát, és szeretném, ha folyamatosan tudnék termeszteni. A vállalkozásommal azt is szeretném bebizonyítani a fiataloknak, hogy saját anyaországukban is lehet boldogulni, ezzel ösztönözve őket az itthon maradásra.

Mennyire jó üzlet a gombatermesztés? Milyen bevételekről beszélhetünk, miért éri meg Kárpátalján gombát termeszteni?

A gombatermesztés nehéz és időigényes. Nagy előnye viszont, hogy egész évben termeszthető, nem évszakhoz kötött, mint más mezőgazdasági termék.  Már a vállalkozói munka kezdetén szembe kellett néznem azzal, hogy nem csupán megtermesztem a gombát, hanem a termőzsákokat is egyedül kell előállítanom. A laskagombát Kárpátalján kevesen ismerik, így nagy feladat volt nemcsak megtermeszteni, de eladni is. Az első termést el is osztogattuk a barátoknak, ismerősöknek. Aztán jöttek a pozitív visszajelzések, és a vásárlókörünk szépen-lassan bővül. Elsősorban helyiek vásárolnak tőlem.

Éttermekkel egyelőre nem dolgozom együtt, hiszen a folyamatos szállítást még nem tudom biztosítani, de érdeklődés már van, dolgozom azon, hogy ez is összejöjjön, mert a gombatermesztés akkor igazán jó üzlet, ha biztosítani tudjuk a folyamatos termesztést.
Egy gombaház telepítéséhez körülbelül 180-200 termőzsákot használunk, amiből kb. 150-170 kg gombát tudunk majd leszedni. Az átszövetési időszak 21-24 nap. Vagyis ebben az időszakban csak "várunk" a termékre.  Bevételekről konkrétabban akkor lehet majd beszélni, ha elindul a folyamatos termesztés.

Miért éri meg gombát termeszteni?

Mint már említettem, nem évszakhoz kötött, egészséges, tápláló termék és Kárpátalján mi termesztjük egyedül. Az eddigi visszajelzések alapján nagy igény van erre a termékre a környéken.

Szerepel a tervei között külföldi terjeszkedés is? Mennyire van nyitottság a termékeire az anyaországi piacon?

Egyelőre nem tervezek külföldi terjeszkedést, jelenleg a folyamatos termesztés biztosítása a célom. Vannak magyar vásárlóim, és kapcsolatban állok magyarországi gombatermesztőkkel is, de jelenleg a fő célom, hogy el tudjam látni Kárpátalját laskagombával.

Milyen nehézségekkel találkozik egy EU-n kívüli mezőgazdasági vállalkozó akkor, amikor Magyarországra szeretne exportálni? Hogy lehetne javítani a kárpátaljai magyar vállalkozók helyzetét?

Az EU-n kívül exportálni nem könnyű. A határ nagyon megnehezíti a helyzetet. Napokig állnak a teherkocsik a határon, és még ha hűtőkocsiban szállítjuk is a gombát, ez akkor is kockázatos. Tapasztalatból tudom, hogy nem mennek simán a dolgok a határon, ezért míg a helyzet nem változik, nem is szeretnék exportálni sehova.

A vállalkozók helyzetét sok minden megnehezíti, különösen az adminisztrációs és adóterhek. A vállalkozóknak szerintem szükségük lenne a tevékenységükhöz kapcsolódó szakmai képzésekre. Nekem nagyon nehéz dolgom volt, egyedül kellett elsajátítanom a gombatermesztés fortélyait. Magyarországi gombatermesztők segítettek, az üzlettársam három hónapig dolgozott a Bio Fungi Kft-nél és írországi gombafarmra is elment, hogy elsajátítsa a technológiai ismereteket. Jártunk Romániába és kapcsolatban vagyunk egy holland gombatermesztővel is. De az indulást megkönnyítené, ha a vállalkozók részt vehetnének a tevékenységükhöz kapcsolódó speciális tanfolyamokon.

Mit gondol, mennyire szükséges a magyar gasztronómiában újra felfedezni a gombát, konkrétan a laskagombát?

A laskagombának helye van a magyar gasztronómiában. Nem csak finom, de nagyon egészséges is. 10 deka friss laskagomba elfogyasztása kielégíti egy felnőtt ember napi B2-vitamin és niacin igényének 40 százalékát, a folsav igényének 25 százalékát, pantoténsav igényének 23 százalékát, valamint B1-vitamin igényének 17-20 százalékát.

Fogyókúrázók, cukorbetegek, köszvényben és magas vérnyomásban szenvedők diétájában egyaránt kiválóan felhasználható. Magas emészthetetlen rosttartalma miatt csökkenti a vastagbélrák kialakulásának veszélyét. Vesebetegek étrendjében azonban csak korlátozottan szerepelhet magas káliumtartalma miatt. Hollandiában már hamburger fasírtokat és virslit is készítenek belőle. A jövőben szívesen készítenék ezekhez hasonló kész termékeket is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 17. 16:02