Még csak 17 éves a srác, de az ország legjobb éttermei veszik a paradicsomját

agrarszektor.hu
Mayer Tamás hobbiból kezdett paradicsomtermesztésbe, tizenhárom évesen. Négy év alatt profi termesztővé vált, paradicsomját a legmenőbb éttermek veszik meg. Azt mondja, a kert szeretetét az édesanyjától, az üzleti érzékét pedig az édesapjától örökölte.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A fóti fiúval a Nök Lapja Café készített interjút, amiben elmondja: azzal kezdődött az egész, hogy az édesanyjától kapott kaktuszokat és pozsgásokat gyűjtötte. Később a paradicsomtermesztést pár palántával indította el, a budapesti lakásuk balkonládájában. A magokat az édesapja találta, egy Szombathelyhez közeli faluban, Toronyban élő termesztőnél. A vállalkozás hobbinak indult.

Sokáig eszembe sem jutott, hogy ebből pénzt lehet csinálni, csak szerettem nézni, ahogy kisarjadnak a magok, és termőre fordulnak a növények.

Az első termést rokonok, ismerősök és barátok között osztottuk szét. A következő évben már húsz fajtát rendeltünk; közel kétszáz tő lett belőle, a folyosónk tele volt palántákkal, morgott is anyu, hogy folyton kerülgetnie kell őket."

A veteményes akkorára nőtt, hogy elköltöztették, először Tiszajenőre egy kiskertbe, majd Fótra, egy ismerőshöz, aki történetesen Gyuráné Deszpot Ildikó, a mélyszegénység ellen küzdő Fóti Angyal Csapat alapítója. Az NLC szerint a hatvanhat éves rokkantnyugdíjas nő az egész életét feltette arra, hogy rászorulóknak segítsen, a környéken élő szegény, hajléktalan és beteg emberek mindenben számíthatnak rá.

"Ildikó nagyon önzetlenül segített nekünk is, ha ő nincs, talán be is fuccsolt volna már a vállalkozásom. Először pénzt sem akart elfogadni tőlünk, úgy kellett rátukmálni azt a kis bérleti díjat" - számolt be Mayer tamás az üzlet beindulásáról. Ugyanis a harmadik évtől annyi volt a termés, hogy képtelenség lett volna elajándékozni az egészet. Először arra ogndoltak, hogy eladják a piacon, de aztán egy ismerős ismerőse összehozta őket pár budapesti étteremmel, mint a Rosenstein és a KNRDY, ahol a séfek megkóstolták a paradicsomot és egyből rendeltek tőle. A fiú érthetően nagyon büszke arra, hogy Magyarország legjobb éttermei vásárolnak a paradicsomaiból és ő maga tárgyalta le az egészet a séfekkel.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A rendezvényen szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Közben beiratkozott a Varga Márton Kertészeti Szakgimnáziumba, ahol térképésznek és földmérőnek tanul. Eleinte három étteremnek szállított, de aztán hamar szembesülnie kellett a zöldségkertészek egyik jellemző problémájával, a túltermeléssel. így bővítette az ügyfélkörét, felkereste az ország legjobb, legmenőbb éttermeit. 

Meghívtak a St. Andreába, ahol Barna Ádám mesterszakács a séf, és az idei Gourmet Fesztivál legjobb kiállítójának járó díját elhozó Varga Dániellel, a távol-keleti és a magyar ízeket ötvöző fúziós konyhát vivő óbudai Aum étterem vezetőjével is megismerkedhettem. Most már nekik is szállítok; nagyon örülök, hogy két ilyen sztárséffel dolgozhatok együtt. 

Az ismeretségnek persze komoly, pénzben és ázsióban mérhető haszna is van: Tomi telefonszámát ma már kézről kézre adják a legjobb magyarországi szakácsok. Most éppen Tiago Sabarigóval tárgyal - ha minden jól megy, hamarosan a Michelin-csillagos Costes Downtownban is az ő paradicsomaiból főznek majd a szakácsok. Összesen hét étteremnek szállít és nagyon komolyan veszi a vállalkozását. "Édesanyámmal együtt őstermelők vagyunk, most azt tervezem, hogy a paradicsom mellett a különleges padlizsánfajták termesztésébe is belevágok. Nagy gondot fordítok a kommunikációra: van saját Facebook-oldalam, Instagram- és Twitter-fiókom, fent vagyok a LinkedInen és a Pinteresten, és készül a weboldalam is."

Azt mondja, a kert szeretetét az édesanyjától, az üzleti érzékét pedig az édesapjától örökölte: "Az én paradicsomom attól olyan finom, hogy az egész családom szeretete benne van." Azért bevallja: nagyon nagy meló a paradicsomozás. Pláne egy tizenhét évesnek, akinek a kortársai inkább buliznak, csajoznak, míg ő a telken öntöz, trágyáz, nevelgeti a palántáit. Ennek ellenére szívesen csinálja, mert, mint mondja, jobb így, egész nap a szabadban dolgozni, mint egy McDonald'sban forgatni a hamburgerhúst.

Mayer Tamás nem csak a legmenőbb éttermeknek szállít, nemrég a Budapest Bike Maffiával (BBM) is felvette a kapcsolatot. A civilek hajléktalanokon, szegény embereken segítenek. A Seeds 4 Hope (Magok a reményért) program keretében azt tervezik, hogy az ő paradicsompalántáit is nevelgetik majd a hajléktalanszállók lakói. "Arra gondoltunk, milyen jó lenne, ha az általunk segített hajléktalan emberek az ország legjobb éttermeinek dolgozhatnának. Tomi segítségével reményt és munkát adhatunk azoknak, akikről mindenki elfelejtkezett ebben az országban. Azoknak, akiknek a legnagyobb szükségük van erre"  - mondta a lapnak Havasi Zoltán, a BBM alapítója.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?