2020. október 27. kedd Szabina

Hírek - Karrier

Megvan, ki az új magyar főborász

Légli Ottó balatonboglári borászt választotta új elnökének a hazai borászszakma csúcsszervezeteként működő Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT). Azért tartottak most elnökválasztást, mert a szervezet eddigi vezetője, Tornai Tamás a közelmúltban lemondott. A HNT több más személyi változásról is döntött és módosította alapszabályát is
 
 

A HNT december 8-án választott új elnököt Légli Ottó személyében. Az új elnök Tornai Tamást váltja a borász csúcsszervezet élén, aki a közelmúltban mondott le, mivel bizalmi szavazáson nem kapta meg a többséget.

A decembertől elnöki tisztséget betöltő Légli Ottó már több mint huszonöt éve vezeti pincészetét, komoly szerepet vállalva a Balaton déli partján fekvő termőterületek elismertségének növelésében – álla a HNT közleményében. Többek között olaszrizling, chardonnay és rajnai rizling szőlőfajtákból készített dűlőszelektált fehérborai régóta stabil pozíciót töltenek be a hazai borkínálat felső szegmensében. Szakmai munkáját 2010-ben a Borászok Borásza és az Év Bortermelője címekkel ismerték el. Légli Ottó elnökké választását megelőzően 2013 októbere óta tagja az elnökségnek, munkája elsősorban a támogatási rendszert érintő kérdésekre fókuszált.

Nyilas János az új elnökségi tag

A tisztújítás keretében a közgyűlés új elnökségi tagot választott Nyilas János személyében. A szőlész szakember 1995 óta irányítja 220 hektáros mátrai birtokát, és már korábban is részt vett a HNT munkájában a Mátrai borvidék képviseletében, szőlészeti küldöttként.

Brazsil Dávid az új főtitkár

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkári posztját 2016. január 1-jétől Brazsil Dávid tölti majd be. Ői több generációra visszatekintő Balaton-felvidéki borászati hagyományokkal a háta mögött Franciaországban végezte szakmai tanulmányait, majd miután a Hegyközségek Nemzeti Tanácsánál dolgozott, Brüsszelben képviselte a hazai borászat érdekeit.

Eddig nem ez volt? - Módosították az alapszabályt

A tisztújítással párhuzamosan módosították az alapszabályt is, hogy minél hatékonyabb testületi vezetés, demokratikus döntéshozatal, következetes végrehajtás, valamint átláthatóság legyen jellemző a szervezet munkájára a jövőben – fogalmazott közleményében a HNT. A döntést egységesen támogatta a huszonkét borvidéket képviselő szakmaközi szervezet tagsága. A szervezet következő feladatának azt tekinti, hogy a már meglévő alapokra támaszkodva és a szakmai szervezetekkel együttműködve néhány hónapon belül kialakítsa az ágazat középtávú stratégiai tervét, amelyet az agrárkormányzattal egyeztetve véglegesítenek majd.

A HNT a legnagyobb hazai borászati szakmai szervezet
A HNT a szőlő-bor ágazat legnagyobb, mintegy 60 ezer gazdálkodót, vállalkozót tömörítő, kiemelt fontosságú szakmai szervezete, amelynek szerepe megkerülhetetlen a kormányzati agrárpolitika és a szőlész-borász társadalom tagjai számára. Ezért a szervezet fontosnak tartja, hogy a jövőben erősebbé és rendszeressé váljon az ágazatban működő szakmai szervezetekkel való kapcsolata, valamint nyitott, konstruktív, kezdeményező szakmai együttműködést ígér a kormányzati szerveknek, kiemelt partneri szerepet szánva a Földművelésügyi Minisztériumnak és a Miniszterelnökségnek – áll a HNT közleményében.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu