2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Karrier

Merész lépéssel segítene az olasz kormány a mezőgazdaság nagy problémáján

Merész, de a jelen helyzetben nagyon is érthető lépésre szánta el magát az olasz kormány. Azt tervezik ugyanis, hogy törvényesítik az országban levő, illegálisan dolgozó külföldiek munkavállalását. A koronavírus miatt ez az ország is komoly munkaerőhiánnyal kénytelen szembenézni a mezőgazdaságban, ami - ha nem sikerül időben megoldani a problémát - az idei termés több mint egyharmadának elvesztésével fenyegeti az olasz gazdaságot.
 
 

Az olasz kormány azt tervezi, hogy törvényesíti az illegálisan az országban dolgozó külföldiek munkavállalását - jelentette be Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter, írta meg a 444.hu a Guardian értesüléseire hivatkozva. A politikus szerint a kormány elsősorban az agrárszektorra koncentrál, hiszen a koronavírus miatt Európa-szerte bevezetett határzárak következményeképp minden nyugat-európai ország - és így Olaszország is - krónikus munkaerőhiánnyal küzd az ágazatban.

Olaszországban, ahogyan Nagy-Britanniában, Hollandiában vagy Spanyolországban, a munkaerőhiány azzal fenyeget, hogy a tavasszal termő zöldségek és gyümölcsök a földeken és üvegházakban fognak rohadni leszedetlenül. Az olasz mezőgazdasági szövetkezetek szerint az ország mezőgazdasági terményeinek 35%-át fenyegeti ez a sors, ha nem találnak sürgősen munkásokat a leszedésükre. Az olasz mezőgazdasági munkásoknak egyébként nagyjából a 90%-a idénymunkás, a többségük Romániából szokott érkezni.

Olaszország mellett már Magyarország, Németország és Nagy-Britannia is megtalálta a módját, hogy hogyan, milyen feltételek mellett lehet mégis behívni külföldről az országok mezőgazdaságából hiányzó tapasztalt idénymunkásokat. Az olasz belügyminiszter szerint hasonlóan kellene legalizálni az illegálisan munkát vállaló ápolók és gondozók helyzetét is az országban.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben