Újabb magyar agrár start-up siker: a precíziós terményszárításé a jövő

agrarszektor.hu
DELFIN Díjat nyert a Videokontroll, egy olyan innováció, amely a precíziós terményszárítást teszi lehetővé. A technológia lényege, hogy modern informatikai és információtechnológiai alkalmazások, a szárítástechnika és a kreatív műszaki megoldások révén optimalizálják a vízelvonás folyamatát.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A DELFIN Díjat (Díj egy ELkötelezett, Fenntartható, Innovatív Nemzedékért) a Magyar Telekom alapította 2008-ban, és olyan vállalkozások tevékenységének elismerésére szolgál, amelyek fenntartható fejlődés iránti elkötelezettsége kimagasló, tevékenységükhöz viszonyított fenntarthatósági teljesítménye példamutató.

 

A most díjazott innovatív megoldások között a Videokontroll volt az egyetlen agráriumból érkezett start-up, miközben a zsűri más szakterületek kiválóságaiból állt és más szempontrendszer szerint is értékelt.
 
A technológia lényege:
A Videokontroll szemestermény-szárítóból kilépő levegő hőmérsékletét figyeli, ezek az adatok mindent elárulnak a vízelvonás folyamatáról. A szolgáltatáshoz szorosan hozzátartozik az optimálistól való eltérések feltérképezése és korrekciós lehetőségek ajánlása, együttműködés a tulajdonossal az optimalizálási folyamat végéig. A precíziós szárítás a fenntartható fejlődés három alappillérére támaszkodik. Szociális oldalról egészségesebb, kevesebb toxint tartalmazó takarmány és élelmiszer, amiből a kisebb raktározási veszteség okán több is hasznosul a korábbinál. Gazdasági oldalról kisebb energia költség mellett csökken a raktározási veszteség, több az értékesíthető termény. Ökológiai oldalról pedig csökken a környezeti terhelés, a korábbihoz képest csökkenő energia igény miatt kisebb a CO2 kibocsátás.

 

A Videokontroll a precíziós szárítás alapgépe, melynek lényege, hogy modern informatikai és információtechnológiai alkalmazások, a szárítástechnika és a kreatív műszaki megoldások révén optimalizáljuk a vízelvonás folyamatát. Ezzel a termény minőségének megőrzését helyezzük a középpontba, tiszteletben tartva a növénynemesítés és növénytermesztés eredményeit, valamint az állattenyésztés igényeit.

Ezzel a technológiával nő a hatékonyság és teljesülnek környezetvédelmi és fenntarthatósági elvárások, csökkenthető a toxinok mennyisége a raktározás során, egészségesebb takarmányt kapnak haszonállataink, egészségesebb ételhez jutunk mindannyian, ezért dolgozunk - mondja Speiser Ferenc Péter ügyvezető és fejlesztőmérnök a díjátadó kapcsán. A Videokontroll négy évtizednyi tapasztalatra épül, azoknak a mezőgazdasági vállalkozásoknak készült, akik rendelkeznek szemestermény-szárítóval. Rendszerünk ezeknek a sokszor százmilliós értékű gépeknek a precíziós beüzemelését és tűz elleni védelmét segíti - teszi hozzá.

A szárítókban átlagosan 100.000 m3 környezeti levegőt kell felmelegíteni 100-120°C-ra óránként, ami többnyire gázégőkkel történik. A szárító szezonálisan üzemel, de akkor folyamatosan, akár 30-50 napig is. Nem ritka a 20-30 milliós gázszámla egy szezonban. Az optimálisan üzemelő szárító egyenletesen fűti fel a terményt 50°C-ra, hogy az hatékonyan adhassa le a nedvességtartalmát. Ennek az optimumnak az elérésében segítünk partnereinknek, akik így szemestermény-szárítónként típustól függően 10-50% energiát takaríthatnak meg a korábbi felhasználáshoz képest, tájékoztat Speiser Gábor kereskedelmi igazgató.

Az esetek nagy százalékában egy év alatt megtérül a befektetés, a további években pedig javítja a gazdaság nyereségességét. A kisebb gázfelhasználás a CO2 kibocsátás csökkenését is eredményezi. Homogénebb nedvességtartalmú, ezért jobban raktározható, egészségesebb lesz a termény. Mindez együttesen a fenntartható fejlődés irányába hat.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?