Fillérekért is beszerezheted a zöldségeket: mutatjuk, hogy juthatsz hozzá olcsón

Fillérekért is beszerezheted a zöldségeket: mutatjuk, hogy juthatsz hozzá olcsón

Nagy Z. Róbert
A hobbikertészből hamar családellátó kertész válhat, hiszen a világon számos új, és újjá éledő hobbi-kertészeti irányzat van, amelyeket hazánkban is érdemes alkalmazni. A kert legyen szép, de hasznos is: készíthetünk pizzafűszer kertet, télen konyhai alapanyagot adó zöldséges ágyást, ültethetünk ehető virágú, vagy tea készítésére alkalmas levelű fajokat. És az is igazán menő, ha a szobanövényeink is ehetőek! Az Agrárszektor összegyűjtött néhány olyan kerti vagy szobai növénycsoportosítási módszert, amelyek megmutatják, hogy ha valamilyen rendszerező elv mentén kezdünk el kertészkedni, és lehetőleg többféle módon is hasznosítható növényt választunk, akkor a díszkert növényei a konyhában is jelentős szerephez juthatnak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Legyen szép, de az még kevés…

A napjainkban tapasztalható ötven százalékot közelítő élelmiszerinfláció talán még többeket késztet idén tavasszal arra, hogy kertészkedni kezdjenek. A kertészkedés egy szép hobbi, és jelen gazdasági helyzetben különösen fontos előnye, hogy olyan passzió, ami nem viszi a pénzt, hanem hozza. Már egy kis területen kialakított kerttel is könnyen csökkenthetőek a konyhai alapanyagokra fordított költségek. A körülbelül harminc évvel ezelőtti időszakig még szinte mindenki kertészkedett, hiszen a boltokban nem állt rendelkezésre ekkora zöldség-, és gyümölcsválaszték, mint napjainkban. Utána elkényelmesedtünk, mert egyszerűbb lett a boltból megvenni a konyhai alapanyagokat, mint a kertben megtermelni. Ez azonban csak addig működőképes, amíg van elegendő áru, és megfizethető az ára. Az utóbbival adódnak napjainkban problémák, hiszen egyes zöldségek ára nem ritka, hogy kilogrammonként 2-3000 forint fölé kúszik, azaz drágábbak, mint a hús. A világon számos kreatív kiskerti irányzat létezik, amelyekben hasonlóság, hogy valamilyen logikus rendezési elv szerint működnek, és amellett, hogy esztétikai élményt nyújtanak, fontos szempont, hogy ezen túl valamilyen más hasznuk is legyen.

Növények tervszerű csoportosítása

Azok számára, akik a díszkertből a haszonkert irányába szeretnének elmozdulni jó kezdés lehet így tavasszal, ha áttervezik a kertjüket, és például gyógy-, és fűszernövényekkel bővítik ki a dísznövényes ágyásokat. Ezek a növények ugyanolyan változatosak és díszítő értékűek, mint a virágzó évelők, amelyeket csupán szépségükért tartunk. Érdemes egymás mellé ültetni például kedvenc pizzánkra való fűszereinket (kakukkfű, szurokfű, bazsalikom, lestyán), és kész a pizzafűszer-kertünk. Ha szeretjük a házi szendvicskrémeket, akkor ezekbe való fűszereknek is készíthetünk külön ágyást, a szendvics-kertben helyet kaphatnak a metélőhagymák-Allium, a fordos petrezselyem-Petroselinum, a cickafark-Achillea, vagy a szalmagyopár-Helichrisum fajok. Összeültethetünk továbbá olyan fajokat, melyek saláták fűszerezésére alkalmasak, de lehet külön ágyásunk a leggyakoribb tünetek enyhítésére: például fejfájást csillapító, vagy meghűlés tüneteit enyhítő gyógynövényekből.

Készíthetünk összeültetést olyan fajokból is, amelyek leveleiből kellemes tea, vagy frissítő limonádé készülhet (ánizsizsóp- Agastache, méhbalzsam fajok-Monarda, szálkamenták Elsholtzia, stb.) Ezek levele és virágzata alkalmas teának, jeges teának, valamint limonádé ízesítésre is kiválóak, amihez elegendő egyszerűen csak a frissen leszedett és összezúzott leveleket az italba keverni. A limonádé-, és tea-növények csoportjáról senki nem mondaná, hogy nem dísznövénynek (is). Itt vannak továbbá az ehető virágok, amelyek szintén egy külön ágyás alapját adhatják (sarkantyúka-Tropaeolum, körömvirág-Calendula, sásliliom-Hemerocallis, tökfélék- Cucurbita).

A fűszerkertek egyik népszerű változata a fűszerspirál, ami kiemelkedik a talaj síkjából, így látványos és gondozása is kényelmesebb. Ennél arra figyeljünk, hogy a magasabb részekre a szárazságtűrőbb, alulra a vízigényesebb fajok kerüljenek, hiszen öntözéskor a víz fentről lefelé halad, emiatt felül kevésbé, alul jobban átnedvesíti majd a talajt.

A zöldségeskertben kialakíthatunk olyan ágyást, amibe télen betakarítható zöldségek kerülnek. Ilyen a csicsóka, a kelbimbó és számos tépőkel is friss zöldség alapanyagot nyújthat a következő tél során. A rukkola is egész télen szedhető, ha nincs túlzottan hideg. A sárgarépa és más gyökérzöldségek egyes fagytűrőbb fajtáit némi takarással szintén kint hagyhatjuk a földben. A télen betakarítható zöldségek előnye, hogy nem kell a tárolásukkal bajlódnunk, így az ezzel kapcsolatos veszteségek is kiküszöbölhetőek.

Lehet színesebb a kertünk!

Nagyon sok haszonnövénynek van már olyan kertészeti változata, melyek színes leveleikkel a díszkertekben is helyet kaphatnak. Az őszibaracknak vagy a szilvának is vannak bordó levelű díszváltozatai, melyek lehet, hogy kevesebbet teremnek a gazdasági fajtákhoz viszonyítva, de a semminél az is több. A fekete bodzának létezik bordó, valamint színes levelű, fehér levélszegélyű változata. A gyümölcsfa díszváltozatok mellett számos dísz zöldség is helyet kaphat egy konyhakertben, vagy akár az átalakuló díszkertben. A koktélparadicsomok napjainkban már közismertté váltak, de a különböző csíkos zebraparadicsomok, a fehér paradicsomok, a fekete paprikák vagy a színes levélnyelű mángoldok, a „spenótfák”, az akár két méteresre növekvő labodák mind jól kinéző és emellett ehető növények. Az egérdinnye, a kolbásztök vagy az örmény méteres uborka meghökkentő formájuk miatt lehetnek érdekesek egy díszítő céllal is bíró zöldségeskertben. És akkor a banánuborkáról még nem is beszéltünk, ami éretlenül uborka, éretten sárgadinnyeként fogyasztható.

A szobakertészet is könnyen elkezdhető műfaj

A szobában, balkonon kertészkedők is számos irányzat közül választhatnak. Csírazöldségeket, vagy az ennél fejlettebb stádiumban betakarított mikrozöldeket bármikor termeszthetjük beltérben akár ablakpárkányon, akár egy növénynevelő LED lámpa pótmegvilágítása mellett. A zöldfűszerek is egy ideig jó kondícióban tarthatók a lakásban cserépbe ültetve. Bár kicsi a hozama, de látványos és szórakoztató módszer a regrow, azaz a konyhai hulladékok újra termesztése. A levágott sárgarépa, zeller, vagy petrezselyem „teteje” meggyökereztethető, és így nyert zöldjük kiváló feltét szendvicsekre.

Ne feledkezzünk meg az ehető szobanövények irányzatáról, hiszen miért ne vehetnénk körbe magunkat olyan fajokkal, amelyeknek a tányéron is lehet helyük. A madársóskafélék-Oxalis fajok pedálul kellemesen savanykás levelű dísznövények, de jól mutat szobában a malabári spenót, az opár gyöngye, vagy az okinava spenót, illetve a gombaízű növény (Rungia klossii) és a Vietnámban kedvelt „La Mo Long”, a sajtízű növény (Paederia lanuginosa) is kedvelt fajok Nyugat-Európában, hiszen elég egy-egy levelüket leszedni, és mindjárt egy szokatlan ízvilág kerül általuk a tányérra. A nálunk közismert lóherének (Trifolium repens) is több színes kertészeti változata létezik, ezek levele ehető, és kinézetük miatt remek tányérdíszek. Egyre többen gyűjtik a különféle formájú, színű és csípősségű csili paprikákat, amelyeknek némely fajtája fagymentes helyen hazánkban is átteleltethető, így évelőknek tekinthetők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?