13 dolog, amit soha ne rakj bele a komposztba

agrarszektor.hu
A komposztba szinte bármit belerakhatunk, és nagyszerű módja annak, hogy saját szerves trágyát készítsünk. A kertből származó hulladékkal, gyümölcsök és zöldségek maradványaival és szinten bármilyen szerves anyaggal feltölthetjük a komposztládánkat, amit egyébként a szemétbe tennénk. Vannak azonban olyan dolgok, amiknek a komposztálását mindenképpen el kell kerülnünk. Készítettünk egy listát arról a 13 dologról, amelyeket soha ne komposztáljunk.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Miket ne rakjunk tehát a komposztba?

1. Szervetlen és nem biológiailag lebomló anyagok

Műanyagot, üvegeket, alumíniumfóliát és fémeket soha ne dobjunk a komposztálóba, mert nem bomlanak le. A kezelt faanyagot szintén ne komposztáljuk, mert vegyszerrel kezelik, ami nem tesz jót a komposztnak.

2. Bevont vagy fényes nyomtatott papírok
EZ IS ÉRDEKELHET

Ne komposztáljunk magazinokat, katalógusokat, régi névjegykártyákat vagy képeslapokat, valamint csomagolópapírt. Tele vannak olyan vegyi és mérgező anyagokkal, amelyek komolyan károsíthatják a növényeinket. Ugyanakkor az újságokat, és azokat a tankönyveket, amelyek oldalain kevesebb, vagy egyáltalán nincs tinta nyugodt szívvel belerakhatjuk a komposztunkba.

3. Beteg és fertőzött növények

A kártevők által fertőzött beteg növények vagy növények maradványai szintén komposztálásra nem alkalmas elemek.

4. Péksütemények

A sütemények és torták vonzzák a kártevőket, a rovarokat és az állatokat, ezért soha ne tegyük őket a komposzta. Ezzel szemben nyugodtan komposztálhatunk egy-egy szelet kenyérrel vagy tésztával, de ne felejtsük el, hogy abban az esetben, ha élelmiszer kerül a komposztba, azt mindenképpen temessük el mélyen, mert így nem vonzzák majd oda a nem kívánatos élőlényeket.

A megfelelően elkészített komposzt
5. A húsevő állatok ürüléke

A növényevő állatok, mint a csirke, kecske, tehén, ló és nyúl trágyája valóban hasznos a növények számára. Ezzel ellentétben a húsevő állatoké, mint a kutya, vagy a macska kórokozókat és parazitákat hordozhat, és fertőző betegségeket közvetíthet, ezért soha ne dobjuk őket a komposztládánkba.

6. Főzőolaj

A főzőolaj lelassíthatja a komposztálási folyamatot és olyan illatot áraszt, amely az állatok és rovarok figyelmét felkeltheti, és odavonzza őket. Ha ez még nem lenne elég indok arra, hogy miért ne rakjunk főzőolajat a komposztba, jobb ha tudjuk, hogy képes megváltoztatni a komposzt nedvességtartalmát is, amivel könnyedén tönkretehetjük a készülő komposztunkat

7. Hústermékek

A maradék húst és az állati zsírokat mindig hagyjuk ki a komposztból. Egyrészt azért, mert nagyon lassan bomlanak le, másrészt mert nagyon büdösek. Ezen kívül odavonzzák a kertünkbe a patkányokat, a macskákat, a kóbor kutyákat és a legyeket is. 

8. Tejtermékek

A tejtermékek, mint a tej, a sajt és a vaj komposztálást is kerüljük el, a rágcsálók és a kártevők ugyanis előszeretettel elfogyasztják őket, és megjelennek az illatukra.

9. Személyes higiéniai termékek

Emberi vérrel vagy egyéb személyi higiéniai termékekkel szennyezett anyagok egészségi kockázatot jelenthetnek, ezért kerülni kell azokat (pl. egészségügyi törlőkendők, pelenkák).

A helyesen összeállított komposzt
10. Fűrészpor

A fűrészport ugyan komposztálhatjuk, de a kezelt fából készült fűrészpor használatát mindenképpen kerüljük el.

11. Gyomok, gaz

Ahelyett, hogy lebomlana, lehetséges, hogy gyökerei megerednek, és a növények újra felhalmozódnak a halomban. Továbbá, ha magok is belekeverednek a komposztba, akkor újra csírázni fog, ha bekerül a talajba.

12. Paradicsom

A növény komposztálásával nincs gond, ám kerülni kell a paradicsom termésének komposztálását, hacsak nem akarjuk, hogy paradicsompalánták jelenjenek meg a kert minden részén, amikor a komposztot elhelyezzük a kertben. (a termés magjaiból adódóan)

13. Peszticidekkel és herbicidekkel kezelt növények

Soha ne tegyen a komposztba növényeket vagy fűszeleteket a gyepről, amelyet peszticidekkel vagy herbicidekkel kezeltek.

És még néhány további tudnivaló...
Vannak olyan anyagok, amelyeket nem szabad hozzáadni a komposzthoz, így például fekete diót, mivel olyan juglone nevű vegyszert tartalmaznak, amely bizonyos növényekre, például paradicsomra nézve mérgező lehet, és gátolhatja növekedését. Továbbá, ha gyümölcsöket adunk a komposzthalomhoz, soha ne hagyjuk őket a halom tetején, mert azok a gyümölcsös legyeket táplálják.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13