A cukorsüvegfenyő ültetése és gondozása: mit tegyünk cukorsüvegfenyő atka ellen, ha a cukorsüvegfenyő rozsdásodik?

A cukorsüvegfenyő ültetése és gondozása: mit tegyünk cukorsüvegfenyő atka ellen, ha a cukorsüvegfenyő rozsdásodik?

agrarszektor.hu
A cukorsüvegfenyő ültetése és gondozása: mit tegyünk, ha a cukorsüvegfenyő rozsdásodik, hogyan védekezzünk cukorsüvegfenyő atka ellen? Mennyi a reális cukorsüvegfenyő ár?

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A cukorsüvegfenyő kis növése és rendezett, kúp alakú formája miatt az egyik legközkedveltebb fenyőféle az egész világon: rengetegen vásárolják és ültetik el kertjükben, vagy akár dézsában az erkélyükön. Annak ellenére, hogy a cukorsüvegfenyő az év bármelyik időszakában rendkívül dekoratív kis fafajta, számtalan kertész szembesül azzal, hogy a cukorsüvegfenyő rozsdásodik vagy atkák jelennek meg rajta. Mi okozza ezeket a problémákat? Hogyan védekezzünk a cukorsüvegfenyő atka ellen, mit tegyünk, ha a cukorsüvegfenyő rozsdásodik, barnul? Hogyan zajlik a cukorsüvegfenyő ültetése és gondozása? Cikkünkben minden fontos kérdést megválaszolunk a cukorsüvegfenyő tudnivalóival kapcsolatban!

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

A cukorsüvegfenyő jellemzői, igényei

A cukorsüvegfenyő a szürke lucfenyő félék közé tartozik, származását tekintve Észak-Amerikában, különösen Kanada zord tajgáin őshonos növényfaj. A szürke lucfenyő Magyarországon nem őshonos, nagyon ritkán találkozhatunk vele, ám aprócska rokona, a cukorsüvegfenyő szinte bármelyik kertészeti áruházban, kiskereskedésben beszerezhető. A cukorsüvegfenyő mindössze 1,5-2 méter, ritkán 3 méter magasra nő, örökzöld tűlevelei világoszöldek, a legtöbb fenyőféléhez hasonlóan szúrósak.

A cukorsüvegfenyő egy viszonylag vízigényes növény, a jó vízellátottságú, tápanyagdús, nem meszes talajt kedveli. Gyakorlatilag bárhová ültetjük, jól érzi magát: igényli a fényt, de a tűző napfényt már nem szereti, emiatt érdemes napos / félárnyékos környezetbe ültetni. A cukorsüvegfenyő felhasználása sokrétű: dekorálhatjuk vele az előkerteket, az udvart, rengetegen ültetik temetőbe, emellett a cukorsüvegfenyő alkalmas karácsonyfának is, főleg, ha valaki egy kistermetű, cserepes fajtát szeretne, amit az ünnepek elteltével kiültethet az udvarra.

A cukorsüvegfenyő ültetése és gondozása

Akár dézsába, akár szabadföldbe kerül a cukorsüvegfenyő, fontos odafigyelnünk a növény vízigényére, ugyanis a cukorsüvegfenyő gyökérzete kicsi és hamar felszívja környezetéből a nedvességet. Ültessük el egyszerűen cserépben, nagyobb dézsában vagy a szabadföldben, a locsoláson kívül nem igényel gyakori gondozást. Cserepes cukorsüvegfenyő esetén tapintással ellenőrizzük, hogy a cukorsüvegfenyő talaja nyirkos-e: ha száraznak véljük, adjunk neki vizet. Fontos, hogy a cukorsüvegfenyő cserepének legyen jó a vízelvezetése, ugyanis nem szereti a pangó vizet.

A cukorsüvegfenyő rozsdásodik? Elmondjuk, miért!

A meleg, nyári hónapokban, aszályos időben a cukorsüvegfenyő heti 2 öntözést is igényel, különben a cukorsüvegfenyő fa ki fog égni - először a belső levelek barnulnak be, majd kifelé haladva az egész fa elveszti színét, életerejét. Ha a cukorsüvegfenyő ilyen módon, a fagy miatt károsodik, de még idejében megmentjük, a korona 1-2 év alatt rehabilitálódik, visszanyeri eredeti alakját.

Cukorsüvegfenyő atka

Az atkák aprócska, pókszerű, négylábú rovarok, amelyek szívó szájszervüknek köszönhetően a cukorsüvegfenyő nedvein élősködnek. Ezek az atkák, takácsatkák a kifejezetten meleg, száraz időt kedvelik, megjelenésüket május és szeptember között várhatjuk. Atkafertőzésre onnan következtethetünk, hogy a rovarok szívogatásának hatására a levelek elsárgulnak, emellett finom, pókhálószerű szövedéket is hátra hagynak maguk után. A cukorsüvegfenyő atka szabad szemmel nehezen észrevehető, ám nagyító segítségével könnyen a nyomukra bukkanhatunk. Cukorsüvegfenyő atka ellen védekezzünk a korona párásításával (spricceljük gyakran vízzel), slagos fürdetéssel, illetve atkaölő szerekkel is.

Cukorsüvegfenyő karácsonyfának

Ha úgy döntünk, hogy egy kisméretű cukorsüvegfenyő illene a lakásba leginkább karácsonyfának, nem kell aggódnunk, ez a kis fenyőfa bírja a szobahőmérsékletet is. Egy dologra érdemes figyelnünk: 10-12 napnál hosszabb ideig ne tartsuk bent, ha leteltek az ünnepek tegyük ki a kertbe vagy a teraszra, különben a cukorsüvegfenyő károsodik.

Cukorsüvegfenyő ár

A cukorsüvegfenyő ár szempontjából kifejezetten pénztárcabarát élődekoráció, ám az összeg mértékét befolyásolhatja a cukorsüvegfenyő mérete, fejlettsége. Az egészen kicsi cukorsüvegfenyő csemetéket a kertészeti áruházakban, nagykereskedésekben akár már 1.000 Forinttól beszerezhetjük, de a nagyobb, fejlettebb darabok költsége is baráti, mindössze néhányezer forint.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03