Árnyékos lakásban is lehetnek szobanövényeink

agrarszektor.hu
Sokan élnek olyan házban, vagy lakásban, ahova kevés természetes fény jut be. Ilyenkor nehezebb megoldani a növénytartást, mert nem tudunk elég napfényt biztosítani növényeinknek. Vannak azonban olyan növények, amelyek kifejezetten a gyenge fényviszonyok mellett érzik jól magukat. Összeszedtük a legnépszerűbbeket közülük.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kevés fényt igénylő növényeket egyaránt rakhatjuk napos részre is, de a félárnyékos, árnyékos helyeket is ugyanúgy tolerálják. Fényt ugyan nem igényelnek, de a rendszeres öntözésre és tápanyagutánpótlásra mindig figyeljünk oda.

Szobai futóka

Meglehetősen igénytelen, gyorsan növekvő növény, a szárazságot és a sötétséget is egyaránt jól viseli. Szív alakú levelein annál több a világos folt, minél több fényt kapnak. Ettől függetlenül a növény nem feltétlenül igényli a napfényt. Félárnyékos, árnyékos helyen kifejezetten jól érzi magát. Sem az időnkénti túlöntözés, sem az átmeneti szárazság nem viseli meg. Cserépben, de akár vázában vagy üvegben is tarthatjuk. Rajtunk áll, hogy felfuttatjuk valahova, vagy hagyjuk csüngeni, mindkét helyzetben ugyanúgy fog növekedni.

Anyósnyelv

Az egyik legnehezebben kipusztítható növény az anyósnyelv. Kiváló a szoba levegőjének tisztítására, és oxigén tartalmának növelésére. Van rövid és hosszú levelű változata egyaránt. Érdemes csak óvatosan öntözni, mert a sok víztől rothadásnak indul a gyökere. Akár 120 cm magasra is megnőhet és gyenge fényviszonyok mellett is nagyon jól érzi magát. Talán a szűrt fény a legideálisabb számára. Nem igényel túl sok törődést, levelei gyorsan növekednek, és elegendő csak két-három hetente öntözni. Alkalmas a száraz, meleg beltéri levegő párásítására is!


Kukoricalevél

Viszonylag igényes növény, ha a hőmérsékletet és a páratartalmat nézzük, de szépen fejlődik gyenge fényviszonyok mellett is. A teljesen egyszínű levelű változata igénytelenebb, és jobban viseli az árnyékos körülményeket, mint a csíkozott változat. Még gyenge fényviszonyok mellett is hoz új levelet és virágot, de ha kap némi fényt, akkor fejlődik igazából a legjobban. A közvetlen napfényt nem szereti, és az öntözésre sem érzékeny. Még ha a kevés víztől hervadni is kezd a levele, az sem okoz nagy kárt, elég neki annyi, hogy kicsit nedves legyen a talaja. Egyedül a túl sok víz árthat a növénynek, pangó vízben a gyökerei megrohadnak.


Rákvirág

A zöld szürke és ezüst árnyalatú, sárgás vagy fehéres foltokkal, csíkokkal tarkított levelű növény nagyon kedvelt szobanövény. Tartsuk félárnyékban, mert a közvetlen napfényt nem kedveli. A növény sok apró szárból áll, ezeket sok nagy ovális levél vesz körül. Alacsony fényigényű, igénytelen növény. Levágott hajtásai évekig elélnek a közönséges csapvízben is. Ha földbe és cserépbe ültetjük, semleges kémhatású virágföldet válasszunk neki. Érzékeny a túlöntözésre, ezért mindig figyeljünk arra, hogy ne álljon a víz a cserépben. Tőosztással vagy hajtásdugványokkal is szaporíthatjuk, a dugványok 4-5 hét alatt meg is gyökeresednek. Élénkpiros bogyótermései vannak, és az idősebb példányok rendszeresen hoznak virágot is. Ha levelei megbarnulnak, az a túl kevés fény vagy a túlöntözés miatt lehet.


Vitorlavirág

Gyenge fényviszonyok mellett is szépen fejlődik. Szép fehér virágaival díszíti lakásunkat. Levelei a tűző napon megéghetnek. Egyike a néhány olyan szobanövénynek, amelyik alacsony fényigényű, mégis rendszeresen virágzik. Kedveli a hűvös, és kevéssé megvilágított helyiséget. Jobban szereti a félárnyékos, árnyékos helyeket, igényli a rendszeres, de közepes mennyiségű öntözést. Kiszáradni ne hagyjuk, ha túl kevés folyadékot kap, pillanatok alatt lekókadnak a levelei. A túl sok vízre viszont érzékeny. Szereti a párás közeget, egy kicsit sötétebb fürdőszobában is jól érezheti magát akár. Télen érdemes a növényt langyos vízzel permetezni, mert a fűtéstől leszáradhat a levelek csúcsa. A közvetlen napfényt nem tűri jól, erős napon a levelek kivilágosodnak, és rövid időn belül lehullanak.


NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03