Azt hitted, ez csak a profik kiváltsága? - Pofonegyszerű tippek az otthoni vetőmag-előállításhoz

agrarszektor.hu
Lassan mindenki leszüreteli a legtöbb zöldséget a kertjéből, érdemes azonban a jövő évre is gondolni, ugyanis sokat spórolhatunk azzal, ha saját vetőmagokat állítunk elő. A paradicsomból, paprikából, babból és salátából származó magokat nagyon könnyű összegyűjteni, előkészíteni és tárolni is, és szinte minden kertész kertjében megtalálhatóak. Összeszedtünk néhány fontos tanácsot, amikre érdemes odafigyelni a magok betakarításakor.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ültetés

Ha saját vetőmag előállításában gondolkodunk, már az ültetéskor figyelmet kell fordítaunk néhány körülményre. Az egyik legfontosabb dolog, hogy egy fajból csak egy fajtát ültessünk, amire azért van szükség, hogy tiszta fajtákat és magokat kapjunk, és ne kereszteződjenek a különböző fajtáink.  A két éves növények magjai, mint a sárgarépa, a zeller, a póréhagyma, a hagyma, a kelbimbó, a kelkáposzta szintén betakaríthatóak, csak meg kell várnunk hozzá a második évet.

A vetőmagok betakarítása

Fontos, hogy először mindig válasszuk ki a legegészségesebb, legtermékenyebb növényeket, amelyekről betakaríthatjuk majd a magokat. A vetőmagok betakarításnak ideje és módja növényenként eltérő, ezért írtunk egy kis útmutatót, hogy a népszerűbb fajok magjait, hogyan érdemes kezelni.

A magok szárítása és tárolása

Csak kerámia vagy üveg tálat használjunk a magok szárítására, mert ha paprírtörlőre szedjük őket, akkor hajlamosak ráragadni. A gyorsabb szárítás érdekében hűvös, árnyékos, száraz, alacsony páratartalmú helyen tároljuk a vetőmagokat. A papírzacskóban tárolt magok akár 2-4 évig is elállnak és megőrzik minőségüket, de még tovább megőrizhetjük az eltarthatóságukat, ha egy jól záródó üvegben tároljuk őket a hűtőben vagy a fagyasztóban. Fontos, hogy mindig címkézzük fel a tasakokat és az üvegeket. A címkén szerepeljen a növény és a fajta neve, amelyről a magokat betakarítottuk, valamint a betakarítás dátuma is. Figyeljünk oda arra, hogy a csírázóképesség más és más lehet az egyes fajoknál.

Paradicsom

A magokat akkor kell betakarítani, ha a gyümölcs már teljesen érett. Vágjuk félbe a paradicsomot, és egy kanállal szedjük ki belőle a magokat és a magok körül levő kocsonyás levet, majd helyezzük üvegedénybe. Adjunk vizet ehhez a péphez, és lazán fedjük le gézzel. Helyezzük meleg helyre és keverjük naponta 1-2 alkalommal. Ha a pép elkezd erjedni, az már jót jelent. Körülbelül 5 nap elteltével az életképes magok lesüllyednek az aljára. Ezután öntsük le a folyadékot és gyűjtsük össze a magokat. Végül alaposan öblítsük le őket mielőtt elkezdenénk a szárítást.


Paprika

Az édes és a csípős paprikának is teljesen érett állapotba kell kerülnie ahhoz hogy a magokat be tudjuk gyűjteni róla. Az édes paprika esetében ez azt jelenti, hogy piros legyen a termés és ne zöld színű. A paprika magok begyűjtése nagyon egyszerű, egyszerűen csak vágjuk le a paprika kúpját és rázzuk ki a magokat a termésből. Ezután öblítsük le őket, majd mehetnek is a szárítóhelyiségbe a minták.

Borsó és bab

A borsó és bab magokat akkor kell betakarítani, amikor már barnák a hüvelyek. Ez általában egy héttel azután van, hogy leszedtük a fogyasztásra alkalmas hüvelyeket. Ilyenkor már hallani fogjuk, hogy a magok csörögnek a hüvelyekben, és ebből már tudhatjuk, hogy eljött az idő a magok betakarítására. Mielőtt kiszedjük a magokat a hüvelyből, szárítsuk őket két hétig. Ha rendesen megszáradtak a hüvelyek, gyűjtsük össze belőlük a magukat.

Saláta

Ha megjelennek a növényen a virágok, csípjük le őket, és helyezzük papírtasakba. Öntsük a virágokat egy sík felületre, majd válasszuk szét őket úgy, hogy ki tudjuk szedni belőlük a magokat. Miután kiszedtük a magokat, szárítsuk meg őket.

Uborka

Az uborkát általában akkor szedjük le fogyasztásra, amikor még nem teljesen érett, ugyanis roppanósan sokkal finomabb és ízletesebb. Ha magot akarunk betakarítani belőle, akkor érdemes néhány termést fent hagyni a növényen, addig amíg teljesen megérik. Mikor megérnek, aranysárga színük lesz, ez körülbelü 5 héttel a rendes betakarítás után várható. Ahogy a paradicsomnál is, a magokat körülvevő kocsonyás résszel együtt kell erjeszteni, majd ezután leszűrni őket.

Sárga-és görögdinnye

A görögdinnye és sárgadinnye magjainak begyűjtése egészen egyszerűen zajlik. Mikor már annyira érettek a gyümölcsök, hogy fogyasztásra alkalmasak, leszedjük őket, és nincs más dolgunk, míg étkezés közben félretenni a magokat, alaposan leöblíteni őket vízzel, és eltenni őket száradni. 


Tökfélék

Mielőtt betakarítjuk a tökfélék magjait, fontos, hogy teljesen érett tököt használjunk. Olyan terméseket válasszunk, amelyek külső héja teljesen kemény. Vágjuk le az ép terméseket a növényről, és 3 hétig rakjuk félre őket, hogy a magok rendesen meg tudjanak érni a termésben. Ha ez megtörtént, vágjuk szét a terméseket és szedjük ki belőlük a magokat. Tegyük egy szűrőbe, és meleg vízzel öblítsük át őket úgy, hogy a körülöttük lévő kocsonyás részeket és húsokat eltávolítsuk. 


NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?