Csúnyán átverhetnek, ha nem vagy résen: erre figyelj, amikor vetőburgonyát vásárolsz

Csúnyán átverhetnek, ha nem vagy résen: erre figyelj, amikor vetőburgonyát vásárolsz

agrarszektor.hu
Minden évben számtalan helyi és internetes hirdetésben megjelennek a "vetésre alkalmas", a "vető méretű" és a "kisméretű burgonya" vagy a "malackrumpli" megnevezések. A hirdetők burkoltan vetőburgonyát kínálnak eladásra, viszont az ilyen tételek - mint nem ellenőrzött növényanyagok - potenciálisan fertőzöttek lehetnek karantén és egyéb károsítókkal is. A növényegészségügyi kockázatok csökkentése érdekében a Nébih és a megyei kormányhivatalok kiemelten ellenőrzik idén a vetőburgonya-árusítókat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A burgonya baktériumos hervadását és barna gumórothadását okozó Ralstonia solanacearum zárlati baktérium 2019-ben - az előző évekhez képest - jóval több helyszínen fordult elő hazánkban - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Ennek egyik fő oka a fémzárolt, ellenőrzött vetőburgonya használatának visszaesése. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A fémzárolt vetőburgonya ültetésének számos előnye van. Vetőburgonyának ugyanis kizárólag a származási bizonylattal ellátott, többlépcsős minősítési folyamaton és hatósági ellenőrzésen átesett, fémzárolt burgonya nevezhető és árusítható. Annak érdekében, hogy a legjobb minőségű vetőburgonya kerüljön forgalomba, a teljes hazai vetőburgonya-előállító területen hatósági szemlét és laboratóriumi vizsgálatot végeznek a szakemberek. Ezzel minimálisra csökkentve a zárlati és vizsgálatköteles nemzárlati károsítók előfordulásának lehetőségét. A fémzárolt vetőburgonyának biztosított a nyomonkövethetősége és a fajtaazonossága, valamint a megfelelő termesztési gyakorlat mellett az elvárható termésmennyiség is elérhető. 

A fémzárolt burgonyából következő évben visszavetett (utántermesztett - UT) burgonya már nem minősül vetőburgonyának, ugyanakkor növényegészségügyi követelmények vonatkoznak rá. Az ilyen szempontból nem vizsgált burgonya ültetése veszélyezteti a felelős gazdák következő évi termését. Az utántermesztés ugyanis kockázattal jár, előfordulhat többek között különböző vírusok okozta leromlás, mely egyik évről a másikra akár 60-70%-os terméskiesést is jelenthet, vagy megjelenhetnek uniós zárlati károsítók is (pl. Ralstonia solanacearum, Clavibacter sepedonicus stb.), mely esetben az illetékes megyei kormányhivatalok a tétel megsemmisítését rendelhetik el. 

A hatóság fokozottan ellenőrzi a nem regisztrált, kis területen burgonyát előállító termőhelyeket, valamint intenzívebben vizsgálja és mintázza a többi tagállamból származó vetőburgonya-szállítmányokat. Továbbá célzottan ellenőrzi a vetőként árult vagy reklámozott (vető méretű, apró burgonya), de nem fémzárolt burgonyatételeket, és nem megfelelőség esetén bírságot szab ki.

Mindemellett felhívjuk a figyelmet arra, hogy az olyan zárlati károsítóval történő fertőzés esetén, amely nem ellenőrzött vetőburgonyából előállított étkezési burgonyánál jelenik meg, nem jár kártalanítás a termelőnek.
Nem érdemes takarékoskodni az ültetési anyag költségeivel, sokkal többet veszíthet egy bekövetkező fertőzéssel vagy terméskieséssel. Ne vásároljon bizonytalan eredetű vetőburgonyát!

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?