Egyszerűbb, mint gondolnád: ezekkel a trükkökkel biztosan nem fagy meg a rózsa télen

Jó ideje tartanak már a fagyok és a kemény mínuszok, így sok kertészben felmerülhet a kérdés: nem árt ez a rózsatöveknek? Több olyan fajta is akad, amellyel különösebb teendő nincsen, hiszen nem károsodnak a hazai hidegektől, ugyanakkor például a nagy virágú bokorrózsákra érdemes odafigyelni, mert esetükben különböző trükköket kell bevetnünk ahhoz, hogy a zord időjárást is túléljék. Mutatjuk, melyek ezek.

A kemény mínuszok és hosszú ideje tartó hideg napok miatt sok kertészben megfogalmazódhat a kérdés, hogy nem árt-e a rózsatöveknek ez a fagyos időszak. A nagytermetű parkrózsákkal, a folyamatosan virágzó, úgynevezett floribunda és multiflora rózsabokrokkal, továbbá a futórózsákkal nincs semmi tennivaló ezekben a hetekben, ezek a fajták ugyanis fagytűrők, így nem károsodnak a Magyarországon szokásos téli fagyok következtében - írja a balintgazda.hu

Ugyanakkor a nagy virágú bokorrózsákat és a tearózsa bokrok ágainak alsó részét, ahol a metszés után megmaradó rügyek helyezkednek el bizony meg kell védenünk a hidegtől. Ezt a talaj felkupacolásával vagy feltöltésével tudjuk megoldani, de szintén fel kell kupacolni a törpe, illetve miniatűr rózsákat is.

Ennél problémásabb a magastörzsű rózsák védelme. Ezeknek a gyökérzete és törzse ugyanis vadrózsa, a koronája azonban nemes rózsa. A vadrózsa fagytűrő, a nemes rózsa fagyérzékeny. Ezért csak a koronát kell védeni még pedig oly módon, hogy az ágak közét kitömjük újságpapírral és a mérsékelten visszametszett koronát beburkoljuk csomagolópapírral, vagy – ami még célszerűbb – ráhúzunk egy papírzsákot. Műanyag fóliát ne használjunk, mert nem szellőzik, és egyébként se nyújt védelmet a tél viszontagságai ellen.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Itt van minden, amit a cserepes növények, virágok teleltetéséről tudni kell.
Tuti tippek nemcsak kezdőknek: itt hibáznak a legtöbben a muskátli teleltetésekor