Elárulta a titkot: így permetez a Japánban élő agroszamuráj

Általános hiba a hobbikertészek körében, hogy rosszul permeteznek, aminek következtében nem lesz elég hatékony a művelet. Nem feltétlenül az ugyanis a jó megoldás, ha minél több vegyszert juttatunk ki, sokkal eredményesebb, ha azt megfelelően tesszük. A Japánban élő Zsíros Deszka néven vloggerkedő, többek között mezőgazdasággal foglalkozó magyar férfi egyik videójában beszélt arról, hogyan lehet a leghatékonyabban permetezni, és melyek azok a hibák, amelyeket sokan elkövetnek.

Sok hobbikertésznél fordul elő, hogy hiába permetez, rosszul csinálja, és valójában nem elég hatékonyan végzi el a műveletet. Ahhoz ugyanis, hogy eredményes legyen a permetezés, nem kell feltétlenül sok vegyszert kijuttatni a növényekre. A legtöbb problémát nagyon kevés szerrel is meg lehet oldani hatásosan, a legnagyobb gond ugyanis akkor van, ha az ember rengeteg vegyszert juttat ki a zöldségekre annak érdekében, hogy a betegségekkel vagy a kártevőkkel megbírkózzon, a végén azonban mégis kiderül, hogy sikertelen volt a permetezés, de a méreg már rákerült a növényre.

A részletekért nézd meg az alábbi videót: 

 

A permetezés során érdemes arra odafigyelni, hogy fontos, hogy ne oldalról és döntően ne felülről végezzük el, hanem alulról. Ha a kártevők ellen védekezünk, akkor a szer 80 százalékát alulról, a többit pedig felülről juttassuk ki a növényekre. Ha tápanyagot adunk a növényeknek, akkor is inkább alulról, vagy felülről tegyük, de semmiképpen se oldalról. Akkor végezzük helyesen a permetezést, ha szinte füstöl a szer, miközben épp kijuttatjuk, az sosem jó ha spriccel, mert akkor csak lefolyik a növényről. Emellett pedig az a helyes, ha a legalsó levelektől megyünk felfelé a permetezés során.

Mindig viseljünk maszkot és védőruhát miközben permetezünk, mert a testünk könnyedén beszívhatja a méreganyagot. Aki géppel permetez, annak nem érdemes a maximumon működtetni a motort, mert hamar tönkre fog menni a gép, ezért bőven elegendő felegázzal tenni azt. Ezen kivül ügyeljünk arra, hogy a növények minden részét és oldalát permetezzük le.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Jobb helyen is végezheti a banánhéj, mint a kuka!
Filléres trükk a kertben: nem is hinnéd, mi mindenre használhatod a banánhéjat

Ezeket egy kerttulajdonos sem úszhatja meg.
Ezek a legfontosabb áprilisi teendők a kertben: itt a 10 pontos feladatlista

Minden esetben ajánlott elolvasni a használatra vonatkozó utasításokat.
Gyomirtás-kisokos nemcsak kezdőknek: ezeket rontják el a legtöbben permetezéskor