Eleged van a bolti bazsalikomból? - Itt a tuti tipp az otthoni termesztésre!

agrarszektor.hu
A bazsalikom talán az egyik legnépszerűbb fűszernövény, amit sokan ültetnek előszeretettel a kiskertbe vagy a balkonra. Nehéz azonban életben tartani a palántát, ezért összeállítottunk egy kis útmutatót, hogy szép, élénk zöld színű és húsos levelű növényt tudjunk otthon nevelni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A bazsalikom egy egynyári, nap- és melegimádó növény. A konyhában is jól érzi magát, és szereti a jó vízgazdálkodású, termékeny talajokat, éppen ezért ültetésekor nagyon fontos a jól megválasztott termőföld. A jó minőségű vetőmag ugyancsak fontos, figyeljünk arra, hogy egy lyukba csak körülbelül 5 szem magot vessünk, mert ha mind kikel, úgyis szét kell majd ültetnünk őket. Az elvetett magokra szórt földet ne tömörítsük, legyen laza, és mindig nedves, de ne álljon rajta a víz soha, így akár 30-50 centiméterre is megnőhet a növényünk.

Nem csak magról vethetjük a bazsalikomot, hanem kész palántát is vásárolhatunk a kertészetekben. Mindig figyeljünk arra, hogy csak az egészséges palántát vegyük meg. Ha a növény fejlődése közben néha visszacsípjük a legfelső hajtásokat, akkor bozótosabb, több elágazást növesztő, gazdagon fejlődő növényt kapunk. Érdemes észben tartani, hogy a palánták nagyon hidegérzékenyek.

Természetesen kint a kertben is ültethetünk bazsalikomot, termesztése itt is egyszerűen megoldható. Érdemes a kert melegebb pontját kiválasztanunk. Ha magról vetjük a növényünket, akkor körülbelül egy centiméter mélyre vessük a magokat, de csak akkor, ha már nincsenek kint reggeli fagyok. A növényünket - ha később ki akarjuk majd ültetni a kertbe - elő is nevelhetjük a lakásban.

Locsolásra - legalábbis amíg kicsik a növények - a permetező flakon a legmegfelelőbb, mert ezzel sokkal jobban tudjuk szabályozni a víz mennyiségét, mint egy locsolókannával. Később, ha már nagyobbak a növények, természetesen használhatunk nagyobb nyílású locsolásra alkalmas eszközöket is. A gyengébb növénykéket érdemes eltávolítani, ugyanúgy ahogy a gyomokat is, hiszen ezek csak elveszik a tápanyagot az erősebbektől. Ha már legalább az egyik lomblevél kinőtt, és a magokat nem a végleges helyükre vetettük, akkor ilyenkor érdemes már átültetnünk a növényeket.

A legoptimálisabb talán ha a konyhában termesztünk bazsalikomot, így mindig kéznél lesz, ha használni szeretnénk, és a betegségek is nehezebben támadják meg. Nem csak a levelét érdemes fogyasztani, de a húsos szára és a virágzó hajtásai is sok illóolajat tartalmaznak. Ha kísérletező kedvűek vagyunk, érdemes kipróbálni a hagyományos fajtákon túl a citromillatú, fahéjillatú, lila vagy saláta levelű fajtákat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?