Elképesztő, ami a népszerű temetővirággal történik

agrarszektor.hu
Jelentősen megnőttek idén a krizantém termelők előállítási költségei a kritikus nyári meleg miatt. Többen emiatt a termesztést is abbahagyták, és a korábbi évekhez képest 10 százalékkal kevesebb dugványt vásároltak a termelők. A termelői árak az előző évekhez képest idén 10 százalékkal nőttek, ez a fogyasztói árakban ugyanakkor nem mutatkozik meg.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A halottak napi, mindenszenteki időszak legnépszerűbb virága a krizantém. Míg harminc évvel ezelőtt szinte csak a cserepes krizantémot vásárolta a magyar lakosság, az utóbbi években már 70 százalékban a vágott virág a kelendő, a mostani meleg időjárás miatt pedig még inkább az élővirágot választják a vásárlók. - írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Októberben és november elején az éves krizantémmennyiség 60 százalékát adják el a kereskedők.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

A nagyvirágú krizantémfajták iránt a legnagyobb a kereslet, 70 százalékban ezt vásárolják, de a - teniszlabda nagyságú - közép-nagy virágúak iránt is folyamatosan nő az igény. A nagyvirágúakból a becslések szerint 12-13 millió szál, a közepes-nagy virágúból 1,5-2 millió szál fogy. Míg korábban a fehér színű volt a "divat", manapság a zöld és a kétszínű (piros-fehér, napsárga-narancs, lila-rózsaszín stb.) a legkelendőbb. A napokban több mint húszmillió szál krizantém kerül a temetőkbe. 

A termelőkhöz idén a megszokottnál korábban, már október elejétől érkeztek a virágboltok érdeklődései. Sok helyen egyébként is jellemző a termelők és a kiskereskedők közvetlen kapcsolata, mivel nagy helyigényű és időre termesztett, a pultra folyamatosan kerülő termékről van szó - ahol fontos az áru fogyása szerinti gyors beszállítás.

Átlagosan az ültetéstől számítva 12 hét alatt lesz vágásra érett a növény, a virág a leszedését követően 3-6 hétig szép marad. Idén augusztus 15-e után az ideális éjszakai 8-10 és nappali 18-20 fok helyett 30 és 20 fokos hőmérséklet nehezítette a krizantémok fejlődését. Az alapvetően "rövidnappalos", azaz maximum 11 óra nappali jellegű időszakot bíró növényeket ez megzavarta, éjszakai bimbóképződésük lelassult, és hosszabb szárú, esetenként szabálytalan, így nem eladható virágok keletkeztek. A kritikus meleg miatt a megszokottnál is jobban kellett árnyékolni a növényeket, a szárnövekedés pedig magasabb tápanyagszükségletet is jelentett, öntözni is többet kellett. Ez jelentősen megnövelte az előállítási költségeket, sokan ezért abbahagyták a termesztést, amit az is mutat, hogy összességében a korábbi éveknél mintegy 10 százalékkal kevesebb dugványt vásároltak a termelők. A termesztők elmondásuk szerint valamelyest érvényesíteni tudták a költségnövekedést a termelői árakban, amik 10 százalékkal nőttek az előző évekhez képest. Ugyanakkor a fogyasztói árakban nem jelent meg domináns emelkedés.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03