Elvitte az időjárás a rekordnak ígérkező meggytermést

agrarszektor.hu
Rekordtermés is lehetett volna az idei meggytermés, 90 ezer tonnával. A mintegy 30 százalékos terméskiesés miatt azonban a közepesnél is gyengébb mennyiségű termés várható.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Rekordmennyiségű, akár 90 ezer tonnás rekordtermés is lehetett volna az idei meggytermés, ha kedvező az időjárás. Ehhez képest azonban mintegy 30 százalékos a terméskiesés, és még a közepesnél is gyengébb, 60-65 ezer tonna termés lesz az idén - derül ki a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB), valamint az Északkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (ÉKASZ) legfrissebb összegzéséből.

Magyarországon termőtájanként és termesztő-körzetenként nagyon eltérő a kép. Jó, illetve nagyon jó termés várható például az Érdi bőtermő fajtától, ami az első korai érésű főfajta, és a magyarországi meggytermés mintegy 20 százalékát adja. Az átlagosnál gyengébb azonban a termés a későbbi érésű főfajtáknál, mint például a Kántorjánosi, az Újfehértói fürtös, és a Debreceni bőtermő, amelyek mintegy 50-60 százalékkal részesednek a belföldi termésből.

A Dunántúlon, valamint Közép- és Dél-Magyarországon átlagos-közepes terméssel számolnak a gazdálkodók. Az északi, észak-keleti régiókban pedig a közepesnél 20-30 százalékkal gyengébb lehet a termés. 

A Magyarország számára releváns európai meggypiacon 30-40 százalékos terméskieséssel számolnak.

Magyarországon már érzékelhető a lengyel, másodsorban a szerb és román kereslet. A következő egy-két hétben eldől majd, miként érvényesül ezek húzó hatása. Az elmúlt 10 évben kilogrammonként nettó 60 és 240 forint között mozgott a feldolgozóipari alapanyagnak szánt meggy értékesítési átlagára. Az idei termelői árak inkább az ártartomány felső harmadában fognak mozogni - olvasható a Fruitveb és az ÉKASZ összefoglalójában.

Az európai cseresznyetermést ért, és a meggynél is jelentősebb mértékű terméskiesés erősítheti a keresletet a frisspiaci meggy iránt. Bizonytalanságot okoz az előrejelzésekben, hogy idáig egyetlen, a piaci szereplők között köttetett szerződésről sincs hír. Vagyis néhány nappal a szezonkezdet előtt nincs kialakult piaci nyitóár sem

 - állapította meg a két szakmaközi szervezet.

A kormány nemrég törvénymódosítási javaslatot nyújtott be a parlamenthez, amellyel újraszabályoznák a hazai piacot. Az elképzelések szerint a termelőknek, illetve a feldolgozóknak és a kereskedőknek kötelező lesz a meggyszezon kezdete előtt szerződést kötniük a meggy beszállítására, ahol rögzíteniük kell az árat vagy az árszámítás módozatát is - derül ki az agrárszektor.hu korábbi cikkében.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?