Ez a 10 legnagyobb baki, amit egy kezdő kertész elkövethet: itt a lista

Ez a 10 legnagyobb baki, amit egy kezdő kertész elkövethet: itt a lista

agrarszektor.hu
Nagyon sokan hirtelen vágnak bele az otthoni kertészkedésbe, pedig ez a tevékenység bizony komoly gyakorlatot igényel. Több olyan alapvető dolog is van, amire érdemes odafigyelni, ilyen lehet akár az, hogy nem megfelelő időben, és nem megfelelp helyre ültetünk, de az is gyakran előfordulhat, hogy elhanyagoljuk a növényápolási munkákat. Türelmesnek kell lennünk, ahhoz ugyanis idő kell, mire rájövünk az apró trükkökre.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Habár sokaknak úgy tűnhet a kertészkedés egy egyszerű tevékenység, valójában azonban komoly gyakorlatot igényel, és nem szabad felelőtlenül belevágni - írja a hobbikert.hu. Türelmesnek kell lennünk, hiszen csak idővel jövünk majd rá azokra az apró trükkökre, amikkel hamar rutinszerűvé válik a dolog. Akad pár tipikus hiba, amit a kezdő kertészek gyakran elkövetnek, mutatjuk mik azok, amikre érdemes odafigyelni, ha kertészkedésre adjuk a fejünket.

1. Túl korán ültetünk

A legtöbben kora tavasszal már alig várják, hogy kezdődjön a szezon, ugyanakkor semmiképpen sem jó ötlet az utolsó fagyok előtt jóval elszórni a magokat a lakás melegében. A magokból hamar magoncok lesznek, amiknek egyre több hely kell, és csak szenvednek benn, ha túl sokáig nem tudjuk kiültetni őket. Megnyúlnak, sárgulnak, és a végén, mire valóban ideje lenne, erőtlen palántákat tudunk csak kiültetni.

2. Rossz helyet választunk

Fontos, hogy olyan területen kezdjünk neki, ami kézre esik és nem túl árnyékos (legalább napi 6 óra napfényt kapjon). Emellett lényeges, hogy a vízellátása megoldott legyen (nem fogunk kilométerekről vizet cipelni).

3. Nem fordítunk kellő figyelmet a talajra

Ha silány, kizsigerelt, rossz földben kezdünk kertészkedni, rengeteg energiát fordítunk majd annak feljavítására. Még a szezon előtt tegyünk meg minden tőlünk telhetőt: termesszünk rajta zöldtrágyát, fedjük be levelekkel - ezek gazdagítják a talajt.

4. Nem szüretelünk időben

Furán hangozhat, de sok hobbikertész hezitálni kezd, amikor ideje lenne betakarítani a termést. Mert szeretik nézni, hogy bőven terem a kert, vagy nem biztosak benne, hogy megérett-e a zöldség, vagy elsodorják őket az egyéb feladatok. Pedig ha nem szedjük le időben a zöldségeket-gyümölcsöket, akkor lassítjuk a folyamatokat. A növény nem fog többet teremni, ha még bőven van rajta, a gyógy- és fűszernövények se bokrosodnak, ha nem vágjuk vissza őket.

5. Túl sokat ültetünk

Sok kertész esik abba a hibába, hogy jóval többet ültet, mint ami elfogy. A hatalmas mennyiségű növény azonban rengeteg munkát jelent. A zöldségek nem várnak, amíg időnk lesz rájuk, megérnek, gazosodnak, rothadnak, fertőződnek, ezért érdemesebb kicsiben kezdeni.

A két legalapvetőbb hiba, hogy túl nagy helyen kertészkedünk, vagy túl sok fajtával kísérletezünk. Annak, aki még kezdő, egy kb. 3x3 méteres kertecske megfelelő. Növelni később is lehet a területet. A túl sok fajta is oda vezethet, hogy ki se látszunk a munkából és végül elmegy a kedvünk. Kezdjünk egy maréknyi olyan növénnyel, amit szeretünk fogyasztani, és akkor foglalkozzunk újabb fajtákkal, ha ezekkel már megtanultunk "bánni".

6. Figyelmen kívül hagyjuk a területigényt

Ez a probléma nagyon hasonlatos ahhoz, amikor túl nagy területen kezdünk gazdálkodni. A legjellemzőbb, hogy a palántákat túlzsúfoljuk, mert nem gondoljuk végig, hogy meg is nőnek. Akkor már összeérnek majd a növények és könnyen fertőződhetnek, nem jutnak elég fényhez. Ha nagynak érezzük a szükséges területigényt az ültetésnél, akkor gyorsan növő fajokat tegyünk közéjük addig, amíg a növényeink megnőnek.

7. Nincs stratégiánk

Lehet, hogy szeretjük a salátát, de ha mindet egyszerre vetjük el, akkor pár hétig éjjel-nappal azt esszük majd, később viszont nem fog teremni. Fontos, hogy legyen stratégiánk az ültetésre. Használhatunk például különböző időpontokban érő fajtákat, de vethetünk szakaszosan is, néhány hetes eltérésekkel.

8. Elhanyagoljuk a növényápolási munkákat

Gyomlálás, tápoldatozás, öntözés: egy kiskert mindig ad feladatokat. A rendszeres tevékenység nem megspórolható, mert különben senyvednek, pusztulnak a növények. Érdemes előre végiggondolni, hogy tudunk-e rendszeresen időt szakítani a vetemény gondozására.

9. Nem kerítjük el a finomságokat

A vetemény odavonzza a környék lakóit: a csigákat, nyulakat, őzeket, madarakat, akik gondoskodnak a termés dézsmálásáról. A védekezéshez szükség van kerítésre, és akár csapdákra, riasztókra is. Ha erdő mellett lakunk, biztosan nem spórolhatunk meg egy masszív kerítést, hacsak nem a vadállatokat szeretnénk jóllakatni.

10. Figyelmen kívül hagyjuk az apró problémákat

Rendszeresen kell ellenőriznünk a növényeket, mert ugyan nem minden probléma igényel beavatkozást, de akad, amelyik igen. Ha sárguló leveleket, foltokat látunk, vizsgáljuk meg jobban a növényt, hogy mi az ok, mielőtt egy egész sor fertőzötté válik. A kártevők petéiket gyakran a levelek fonákjára rakják. Ne permetezzünk azonnal, főleg ne kemikáliákkal! Először más módszerekkel próbálkozzunk, biológiai védekezéssel, a fertőzött részek levágásával, eltávolításával.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?