Ezek a karácsony kedvencei: mit tegyünk, hogy túléljék az ünnepeket?

Minden év végén előkerül az otthonokban a mikulásvirág, a karácsonyi kaktusz és az újévi ciklámen. Nem mindegy azonban, hogy hogyan bánunk velük, pláne így évvégén, amikor már kint beköszöntött a hideg. A karácsonyi kaktusz például utálja a költözést, a ciklámen kedveli a fényt, a mikulásvirág pedig hetente igényli a zuhanyt. Ez a három, télen pompázó cserepes szobanövény habár a világ különböző tájairól származik, megjelenésük is különböző, mégis sok hasonlóság fedezhető fel a gondozásukban. Ha odafigyelünk a legfontosabb szabályokra, akkor akár még a tél után is gyönyörködhetünk ezekben a növényekben.

Mikulásvirág

A mikulásvirág érdekesssége, hogy nem a valóságos virágai, hanem a hajtás végén fejlődő, apró, sárgás virágok alatt kifejlesztett élénkpiros, rózsaszín, sárga vagy fehér úgynevezett fellevelei a díszítő értékűek. A lakásban világos helyre kell állítani, és mivel igen vízigényes növény, ezért naponta kell öntözni. A mikulásvirág ugyanakkor meghálálja a hetenkénti tápoldatos öntözést és a langyos vízzel történő óvatos zuhanyzást is. Ha a hajtások alsó részén elkezdenk sárgulni a levelei, akkor válasszuk le őket a tőről. Kedvező körülmények között akár 5-6 hétig is képes díszíteni a lakást. 

Fontos, hogy amennyiben megoldható, a mikulásvirágot 18-22 fokos szobába helyezzük. Ha a talaj felszíne száradni kezd, akkor alaposan öntözzük meg, a felesleges vízet pedig öntsük ki a cserépalátétből.

Karácsonyi kaktusz

Sok lakásban nevelnek a virágkedvelők karácsonyi kaktuszt, amely szakszerű, de könnyen elsajátítható körülmények között valóban karácsonyra nyitja ki piros, vagy ritkábban fehér virágait. Különös tulajdonsága, hogy nem viseli el a cserép helyének megváltoztatását, de még az elmozdítását sem, és erre a behatásra a virágbimbók ledobásával válaszol a növény. Jól elviseli viszont a fűtött szoba hőmérsékletét, főként akkor, ha a légtér hőmérséklete állandóan 20-22 fok körül stabilizálódik. Télen kevés vizet fogyaszt, ezért csak akkor kell öntözni, ha tapintásra a földje tetejét száraznak, morzsalékonynak érezzük. 

Ciklámen

A szobai ciklámen az egyik legkedveltebb téli virágos növény. Vízigényes növény, ezért érdemes naponta, de mérsékelt vízmennyiséggel öntözni. A világos, de közvetlen napsütésben nem részesülő helyet kedveli, ugyanis sötétben a szép, márványozott levelei gyorsan megsárgulnak, a levélnyelük megnyúlik, és az egész növény elveszti frissességét. 

Hogyan szaporítsuk őket?

Mindhárom szobanövény házilag is szaporítható. A mikulásvirágot elvirágzás után hűvös helyen, alig öntözve kell pihentetni, a tavaszi fagyok elmúltával visszametszeni, bokrok árnyékába ültetni, majd szeptemberben ismét cserépbe ültetve szobában, árnyékos helyen tartani, ahol őszre kifejlődnek a fellevelei. A karácsonyi kaktusz érett hajtásai levágva és laza, tőzeges talajjal megtöltött cserépbe ültetve könnyen meggyökeresednek és a következő évben már gazdagon virágozhatnak. Kevés sikerrel bíztat a ciklámen ismételt virágoztatása. Az elvirágzott növényt emeljük emeljük a cserépből, és a gumóját tegyük száraz, hűvös helyre. Nyár végén érett komposztból, friss kerti földből és némi szerves trágyából álló földkeverékbe ültetve virágos növénnyé nevelhetjük.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Így válaszd ki és neveld a karácsony slágernövényét.
Mit, miért, hogyan: itt van minden, amit a mikulásvirág gondozásáról tudni kell

Így gondozd a karácsonyi kaktuszt, hogy szentestére hozza a legszebb virágait.
Sokan vesznek ilyen növényt karácsonykor, de rosszul gondozzák: itt hibáznak

Íme néhány tuti tipp haldokló növényünk felélesztéséhez.
Sokan hibáznak a szobanövények gondozásakor: ezeket rontják el a legtöbben


Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu