Ezek a karácsony kedvencei: mit tegyünk, hogy túléljék az ünnepeket?

agrarszektor.hu
Minden év végén előkerül az otthonokban a mikulásvirág, a karácsonyi kaktusz és az újévi ciklámen. Nem mindegy azonban, hogy hogyan bánunk velük, pláne így évvégén, amikor már kint beköszöntött a hideg. A karácsonyi kaktusz például utálja a költözést, a ciklámen kedveli a fényt, a mikulásvirág pedig hetente igényli a zuhanyt. Ez a három, télen pompázó cserepes szobanövény habár a világ különböző tájairól származik, megjelenésük is különböző, mégis sok hasonlóság fedezhető fel a gondozásukban. Ha odafigyelünk a legfontosabb szabályokra, akkor akár még a tél után is gyönyörködhetünk ezekben a növényekben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mikulásvirág

A mikulásvirág érdekesssége, hogy nem a valóságos virágai, hanem a hajtás végén fejlődő, apró, sárgás virágok alatt kifejlesztett élénkpiros, rózsaszín, sárga vagy fehér úgynevezett fellevelei a díszítő értékűek. A lakásban világos helyre kell állítani, és mivel igen vízigényes növény, ezért naponta kell öntözni. A mikulásvirág ugyanakkor meghálálja a hetenkénti tápoldatos öntözést és a langyos vízzel történő óvatos zuhanyzást is. Ha a hajtások alsó részén elkezdenk sárgulni a levelei, akkor válasszuk le őket a tőről. Kedvező körülmények között akár 5-6 hétig is képes díszíteni a lakást. 

Fontos, hogy amennyiben megoldható, a mikulásvirágot 18-22 fokos szobába helyezzük. Ha a talaj felszíne száradni kezd, akkor alaposan öntözzük meg, a felesleges vízet pedig öntsük ki a cserépalátétből.

Karácsonyi kaktusz

Sok lakásban nevelnek a virágkedvelők karácsonyi kaktuszt, amely szakszerű, de könnyen elsajátítható körülmények között valóban karácsonyra nyitja ki piros, vagy ritkábban fehér virágait. Különös tulajdonsága, hogy nem viseli el a cserép helyének megváltoztatását, de még az elmozdítását sem, és erre a behatásra a virágbimbók ledobásával válaszol a növény. Jól elviseli viszont a fűtött szoba hőmérsékletét, főként akkor, ha a légtér hőmérséklete állandóan 20-22 fok körül stabilizálódik. Télen kevés vizet fogyaszt, ezért csak akkor kell öntözni, ha tapintásra a földje tetejét száraznak, morzsalékonynak érezzük. 

Ciklámen

A szobai ciklámen az egyik legkedveltebb téli virágos növény. Vízigényes növény, ezért érdemes naponta, de mérsékelt vízmennyiséggel öntözni. A világos, de közvetlen napsütésben nem részesülő helyet kedveli, ugyanis sötétben a szép, márványozott levelei gyorsan megsárgulnak, a levélnyelük megnyúlik, és az egész növény elveszti frissességét. 

Hogyan szaporítsuk őket?

Mindhárom szobanövény házilag is szaporítható. A mikulásvirágot elvirágzás után hűvös helyen, alig öntözve kell pihentetni, a tavaszi fagyok elmúltával visszametszeni, bokrok árnyékába ültetni, majd szeptemberben ismét cserépbe ültetve szobában, árnyékos helyen tartani, ahol őszre kifejlődnek a fellevelei. A karácsonyi kaktusz érett hajtásai levágva és laza, tőzeges talajjal megtöltött cserépbe ültetve könnyen meggyökeresednek és a következő évben már gazdagon virágozhatnak. Kevés sikerrel bíztat a ciklámen ismételt virágoztatása. Az elvirágzott növényt emeljük emeljük a cserépből, és a gumóját tegyük száraz, hűvös helyre. Nyár végén érett komposztból, friss kerti földből és némi szerves trágyából álló földkeverékbe ültetve virágos növénnyé nevelhetjük.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?