Ezek a legfontosabb áprilisi teendők a kertben: itt a 9 pontos feladatlista

Ezek a legfontosabb áprilisi teendők a kertben: itt a 9 pontos feladatlista

agrarszektor.hu
Áprilisban már bőven akad munka a kertekben, a melegebb órák számának növekedésével ugyanis egyre több a teendő. Ráadásul ahhoz, hogy a lehető legszebb formáját mutassa hobbikertünk, érdemes időben nekilátni a tennivalóknak. Ebben a hónapban már elkezdhetjük például a veteményezést, a palánták edzését, illetve kiültetését, de a metszés és a kártevők elleni védekezés is időszerű.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az előrejelzések szerint a húsvéti hosszú hétvégén megszűnik a kora nyári meleg, de számottevő faggyal sem kell már számolnunk, úgyhogy lesz időnk kertészkedni is! Ha időnk engedi, a kertrendezésen túl elkezdhetjük a korai zöldségek vetését is, lassan kivihetjük a mediterrán növényeket a szabadba. A Hellovidék összegyűjtötte, milyen kerti munkákat érdemes mindenképpen elvégezni ebben a hónapban.

1. Metszés

Még áprilisba is van teendőnk a metszéssel. Az őszi- és kajszi barack esetében le kell vágni a friss vesszőket, mindezt akkor, amikor a virágrügyek már nyílni készülnek. A meggyfák esetében a régi ágakból kell vágni, míg a friss és fiatal vesszőkhöz nem nyúlunk hozzá és ne feledjük el, hogy itt a szőlőmetszés ideje is.

2. Kártevők elleni védekezés

A gyümölcsfákon hamar megjelennek az év első kártevői. Pontosan ezért érdemes figyelni és időben elkezdeni a védekezést. Ha azt vesszük észre, hogy a fiatal hajtások szárazak és lekonyulnak, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a fát megtámadta valamilyen kártevő. Áprilisban jelennek meg tömegesen a káposztaféléket támadó földibolhák. Ezek az apró rovarok nem szeretik a nedves, nyirkos körülményeket, így fokozottabb öntözéssel és mulcsolással elűzhetjük őket vagy használhatunk ragacslapcsapádkat. Ebben az időszakban kezdenek elszaporodni a különböző levéltetvek, amelyek ellen minél előbb, szívó kártevők ellen hatásos, de feltétlenül környezetbarát vegyszer kipermetezésével kell védekezni. Viszont fontos, hogy a virágzó gyümölcsfáknak örüljünk, de ne permetezzük meg azokat, mert a virágokat megtermékenyítő méheket ezzel elpusztítanák!

3. A gyep felfrissítése

A szezon elején ráfér a tavaszi frissítés a pázsitunkra. Első körben adjunk neki egy kis gyeptrágyát, majd 2-3 hét múlva nyírjuk rövidre (kb 2 cm-re) a füvünket. A tönkrement gyepet is ilyenkor érdemes renoválni. A kopasz foltokra, arra a területre, ahol kipusztult a fű, ezt követően vethetünk magokat újra. Nem is kell sok idő ahhoz, hogy megjelenjenek a friss fűszálak.

4. Ezt csináljuk a lemetszett vesszőkkel

Két lehetőségünk van: az egyik, hogy zöld hulladékként elszállíttatjuk, vagy bekomposztáljuk. De ha lehetőségünk van rá, akkor engedjük át a levágott ágakat egy kisebb ágdarálón, a kapott mulcsot pedig szórjuk vissza a fa tövéhez. Ez egyrészt remek talajtakaró, másrészről, amikor elkezd korhadni, zöld trágyaként visszaadja a fának a maradék tápanyagot.

5. Veteményezés

Áprilisban már elkezdődik a veteményezés is, az ágyásokba olyan magokat vethetünk, mint: spenót, karfiol, zöldborsó, sárgarépa, retek, karalábé, póréhagyma, retek, sóska, paprika, paradicsom, kapor, káposztafélék, uborka és csemegekukorica. A legfontosabb, amit ilyenkor figyelembe kel venni az a vetés mélysége és a sortávolságok.

 

6. Palánták edzése, és kiültetése

A hónap első heteiben meg lehet kezdeni a nem fagyérzékeny zöldségfélék (fejessaláta, a kelkáposzta, a brokkoli, a vöröskáposzta) erős gyökérzetű, edzett palántáinak és egyes virágok (árvácska, százszorszép, nefelejcs) palántáinak ültetését, mert ezek az átmeneti, talajmenti fagyokat károsodás nélkül elviselik, ha pedig erős lehűlés állna be, akkor agrofólia, közönséges újságpapír-, vagy szalmatakarással meg lehet akadályozni a kifagyásukat. Általánosságban azonban elmondható, hogy április végéig, május elejéig nem szabad a palántákat kiültetni, mert a kései fagyok, hidegek miatt könnyen tönkremegy. Kiültetés előtt még érdemes edzetni a palántákat, azaz szoktatni kell őket a szabad levegőhöz. Ezt a legjobban úgy tudjuk megtenni, hogyha letelt a 8 hét, nappalra kitesszük már őket egy világos félárnyékos helyre: erkélyre vagy verandára. Ha éjszakára hideget jósolnak, akkor visszavisszük, így szoktatjuk fokozatosan ki a kerthez. A hónap második felében kerülhet sor az uborka, a főzőtök, a cukkini, a dinnye, a patisszon és a hónap végén a paprika paláinak kiültetésére. Talajmenti fagy esetén ezeket az értékes növényeket éjszakára agyagcseréppel lehet megvédeni az elfagyástól, de megmentve korai terméssel hálálják meg a róluk történt gondoskodást.

7. Terasz benépesítése

A mediterrán növények már kiköltözhetnek a teraszra vagy a kertbe, ha eddig még nem hoztuk ki őket. Ha szükséges elvégezhetjük az átültetést, érdemes egy lemosó kezeléssel indítani ezeket a növényeket is az aktuális szezonban. Mivel még jöhetnek hirtelen hajnali fagyok, figyeljük az előrejelzéseket és vigyük a növényeket pár napra védett helyre, ha hideg éjszakák következnek.

8. Így lehet szép a fűszerkertünk!

A fűszeres kertünket is jó, ha ellenőrizzük ebben az időszakban. A téli pihenő után a citromfűnél végezzünk tőosztást, majd a hajtásokat vágjuk vissza. A borsmenta esetében is végezhetünk szaporítást, nála a gyökérsarjakat kell leválasztani és új cserépbe ültetni. Ha snidlinggel próbálkozunk, szintén tőosztást végezzünk, majd kisebb csokrokat összefogva ültessük őket cserépbe. Az oregánó, a kakukkfű, a rozmaring és a zsálya szaporítási módszere a dugványozás, tehát ha a meglévő növény csúcsáról levágott 10-15 cm-es hajtást ültetjük el. Ha évelő fűszernövényt ültetünk, mint például a zsálya, rozmaring, menta, levendula, érdemes évente átültetni őket egy nagyobb cserépbe.

9. Teendők a balkonládák körül

A balkonládákra és a kinti cserepes virágokra is szenteljünk némi figyelmet. Itt az ideje ilyenkor az ablak-és erkélyládák betelepítésének is; ültessenek ezekbe fiatal, vagy átteleltetett muskátlitöveket. Újkeletű, de nagyon hasznos módszer a muskátli tövek közé egy-egy metélő petrezselyem, metélő hagyma, vagy bazsalikom, majoranna, borsikafű palánta beültetése is. Az átteleltetett muskátlikat érdemes kicsit visszavágni, hogy új erőre kapjanak. Ilyenkor érdemes a levágott ágakat földbe dugni, hogy gyökeret eresszenek. A büdöske magról könnyen vethető, 1-2 cm mélyre helyezzük a magjait, és legalább 15 cm távolságra egymástól. Mindkét növény kedveli a napos, de a félárnyékos helyeket is, ezért próbáljuk ilyen közegben elhelyezni őket.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03