Ezek a szobanövének mindent túlélnek: öntözni is alig kell őket

A szobanövények csodás díszei lehetnek otthonunknak, a legtöbb azonban sok gondozást és odafigyelést igényel, ezért nem mindenkinél maradnak sokáig életben. Vannak azonban olyan fajok, fajták is, amelyek minimális törődéssel is kitartanak akár hosszú évekig is. Összegyűjtöttünk mindent, amit az alacsony vízigényű pozsgás növényekről tudnod kell.

A pozsgások vagy más néven szukkulens növények jól tűrik a szárazságot, illetve a barátságtalan környezetet, igénytelenek, így ideálisak lehetnek azok számára akiknek kevesebb idejük van a növények gondozására, ápolására. Tavasztól a hidegek beköszöntéig a szabadban is tarthatjuk ezeket a növényeket balkonládában vagy egy kis sarkot kialakítva a kertben, de be is ültethetjük vagy cserepestül besüllyeszthetjük őket a földbe. 

Arra ültetésnél mindig figyeljünk, hogy a fölösleges víz mindig el tudjon szivárogni, a túlöntözést ugyanis rosszul viselik. A napfényes helyet meghálálja, annál jobban fejlődik minél több fény éri, emellett jó vízáteresztő képességű laza talajt igényelnek. A nyári időszakban érdemes 2-3 hetente pótolni a számukra hiányzó tápanyagokat. A pozsgásokhoz tartoznak például a kövirózsák és a varjúhájak is. A kövirózsát ültethetjük úgy is, hogy egymás mellett hagyjuk a növényt, de szét is szedhetjük a töveket. 

A kövirózsa egész évben szaporítható. Szaporításához nem kell mást tenni, mint kézzel kihúzni a talajból a kövirózsa egyik sarját, amelyet könnyen megtehetünk a sekélyen gyökerezés miatt. Késsel válasszuk le a sarj növényt, vigyázva, hogy nehogy sérüljenek a gyökerek. Egy-két napon keresztül hagyjuk a levágott sarjat árnyékos helyen, ahol a vágási felület regenerálódik, mellyel a gyökérrothadást előzzük meg. Ezután már nincs más dolgunk, mint a kiválasztott helyére ültetni a növényt. Ha többfajta kövirózsát ültetünk egymás mellé, gyakran keresztezik egymást egyes fajok, így új növény jelenhet meg.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK


Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu