Ezek a legfontosabb áprilisi teendők a kiskertben: itt a lista

Ezek a legfontosabb áprilisi teendők a kiskertben: itt a lista

agrarszektor.hu
Az idei tavaszi időjárás sokszor kegyetlenül megtréfált mindenkit, úgy tűnik azonban, hogy végre jön a felmelegedés, így lehet folytatni a kerti munkákat is. Áprilisban, amikor már az előrejelzés szerint sem kell faggyal számolnunk, elkezdhetjük a korai zöldségek vetését a kertben, lassan kivihetjük a mediterrán növényeket a szabadba, és a muskátlikat is elültethetjük. Mutatjuk, milyen kerti munkákat végezhetünk még el ebben a hónapban.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Habár az idei tavasz bőven tartogatott meglepetéseket, a hirtelen jött drasztikus lehűlésektől kezdve, a fagyokon át, egészen a 20 fok feletti hőmérsékletig, ettől függetlenül áprilisban már jelentősen megszaporodnak a teendők a kertben- írja a HelloVidék. Az időjárás előrejelzés szerint, egyre több lesz a meleg, napos időszak a következő hetekben, aminek köszönhetően a talaj is felmelegszik majd. Ráadásul a koronavírus-járvány miatti "Maradj otthon" mozgalom alatt is kimehetünk a kertbe, az utcára ugyanis így sem kell kilépnünk. Emellett nem csak a kertünk hálálja majd meg a mostani munkánkat, de a mentális egészségünknek is jót tehet a szabadban töltött hasznos idő.

Íme a feladatlista:

1. Minden tavasszal meg kell metszeni a kertünkben élő fákat. Az őszi- és kajszi barack esetében le kell vágni a friss vesszőket, mindezt akkor, amikor a virágrügyek már nyílni készülnek. A meggyfák esetében a régi ágakból kell vágni, míg a friss és fiatal vesszőkhöz nem nyúlunk hozzá és ne feledjük el, hogy itt a szőlőmetszés ideje is.
A gyümölcsfákon hamar megjelennek az év első kártevői. Pontosan ezért érdemes figyelni és időben elkezdeni a kártevők elleni védelmet. Ha azt vesszük észre, hogy a fiatal hajtások szárazak és lekonyulnak, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a fát megtámadta valamilyen kártevő. Áprilisban jelennek meg tömegesen a káposztaféléket támadó földibolhák. Ezek az apró rovarok nem szeretik a nedves, nyirkos körülményeket, így fokozottabb öntözéssel és mulcsolással elűzhetjük őket vagy használhatunk ragacslapcsapádkat.

2. A szezon elején ráfér a tavaszi frissítés a pázsitunkra. Első körben adjunk neki egy kis gyeptrágyát, majd 2-3 hét múlva nyírjuk rövidre (kb 2 cm-re) a füvünket. A tönkrement gyepet is ilyenkor érdemes renoválni. A kopasz foltokra, arra a területre, ahol kipusztult a fű, ezt követően vethetünk magokat újra. Nem is kell sok idő ahhoz, hogy megjelenjenek a friss fűszálak.

EZ IS ÉRDEKELHET

3. Áprilisban már elkezdődik a veteményezés is, az ágyásokba olyan magokat vethetünk, mint: spenót, karfiol, zöldborsó, sárgarépa, retek, karalábé, póréhagyma, retek, sóska, paprika, paradicsom, kapor, káposztafélék, uborka és csemegekukorica. A legfontosabb, amit ilyenkor figyelembe kel venni az a vetés mélysége és a sortávolságok.

4. A mediterrán növények már kiköltözhetnek a teraszra vagy a kertbe, ha eddig még nem hoztuk ki őket. Ha szükséges elvégezhetjük az átültetést, érdemes egy lemosó kezeléssel indítani ezeket a növényeket is az aktuális szezonban. Mivel még jöhetnek hirtelen hajnali fagyok, figyeljük az előrejelzéseket és vigyük a növényeket pár napra védett helyre, ha hideg éjszakák következnek.

EZ IS ÉRDEKELHET

5. A fűszeres kertünket is jó, ha ellenőrizzük ebben az időszakban. A téli pihenő után a citromfűnél végezzünk tőosztást, majd a hajtásokat vágjuk vissza. A borsmenta esetében is végezhetünk szaporítást, nála a gyökérsarjakat kell leválasztani és új cserépbe ültetni. Ha snidlinggel próbálkozunk, szintén tőosztást végezzünk, majd kisebb csokrokat összefogva ültessük őket cserépbe. Az oregánó, a kakukkfű, a rozmaring és a zsálya szaporítási módszere a dugványozás, tehát ha a meglévő növény csúcsáról levágott 10-15 cm-es hajtást ültetjük el. Ha évelő fűszernövényt ültetünk, mint például a zsálya, rozmaring, menta, levendula, érdemes évente átültetni őket egy nagyobb cserépbe.

EZ IS ÉRDEKELHET

6. A balkonládákra és a kinti cserepes virágokra is szenteljünk némi figyelmet. A legkedveltebb teraszon, erkélyen tartott növények a muskátli és a büdöske. Az átteleltetett muskátlikat érdemes kicsit visszavágni, hogy új erőre kapjanak. Ilyenkor érdemes a levágott ágakat földbe dugni, hogy gyökeret eresszenek. A büdöske magról könnyen vethető, 1-2 cm mélyre helyezzük a magjait, és legalább 15 cm távolságra egymástól. Mindkét növény kedveli a napos, de a félárnyékos helyeket is, ezért próbáljuk ilyen közegben elhelyezni őket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?