Ezekkel a trükkökkel rengeteget spórolhatsz! Így védd meg a növényeidet a pusztító téltől

Amint fagyközeli állapotba kerül az időjárás, vége a virágzásnak a teraszon, ez pedig azt jelenti, hogy eljött az ideje a balkonnövények teleltetésének. A kertészek legnépszerűbb cserepesének, a muskátlinak is elkezdődhet ilyenkor a felkészítése a télre, mivel ugyanis nem télálló, elpusztulna a fagyban, ezért érdemes behordanunk őket egy hűvösebb helyre. Összegyűjtöttük mikre érdemes odafigyelni a muskátli teleltetése során, így ha betartjuk a fontosabb szabályokat, jövőre nem kell újakat vásárolnunk, ezzel pedig költséget is spórolhatunk.

A muskátlik a mínusz 1-3 fokot még könnyen elviselik, de a tartós fagyok megérkezése előtt már mindenképp vigyük a növényeket egy teleltetésre alkalmas helyre. Mielőtt azonban téli nyugalomra helyezzük őket, mindig vágjuk le a növényekről a bimbókat és a virágokat (virágszárral együtt), távolítsuk el a száraz, megsárult leveleket, valamint szabadítsuk meg a növényeket a beteg levelektől. Megmetszenünk ilyenkor nem kell a muskátlikat, azt elég lesz majd csak tavasszal, de zuhanyoztassuk le őket, hogy a kinti szennyeződéseket és kártevőket eltávolítsuk róluk. 

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

A muskátlik teleltetésére a legalkalmasabb egy világos és hűvös helyiség, ahol a hőmérséklet nem emelkedik 4-10 fok fölé. Ezen a hőmérsékleten a növény nem fejlődik tovább a tél folyamán, így itt nyugodtan tárolhatjuk a növényekkel teli cserepeket és balkonládákat. Nagyon fontos, hogy a hely, ahol tároljuk a muskátlikat száraz legyen, mert nyirkos körülmények között a növények rothadásnak indulhatnak. A teleltetés során bőven elég havonta egyszer, maximum kétszer megöntöznünk a növényeinket, nehogy kiszáradjanak, de többször nem érdemes, a legnagyobb hibát ugyanis a túlöntözéssel követhetjük el. Hetente érdemes ellenőrizni, hogy nincsenek-e kártevők vagy kórokozók a növényeken.

Bármelyik helyet is választjuk, a teleltetést követően az első feladatunk minden esetben az legyen, hogy megmetszük őket. A tövüktől 10-15 centiméterre vágjuk vissza a növényeket, és távolítsunk el róluk minden halott, megsárgult részt. A gyökereiket is vágjuk vissza kissé, majd ültessük őket friss, tápanyaggal teli virágföldbe, az öntözések számát pedig fokozatosan növeljük.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Íme, ezek most a legfontosabb szeptemberi teendők.
Szeptemberi feladatok a kertben: itt a lista, ezeket mindenképpen végezd el


Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu