Ezt a trükköt sokan nem ismerik: így nevelj zöldségekből szobanövényt (videó)

A legtöbb ember a zöldségeket a terméséért termeszti, pedig más módon is felhasználhatjuk őket. A levelek és a szárak díszítőértéke miatt egyes zöldségek szobanövényként is remekül funkcionálnak a házban: ilyen akár a fokhagyma, a sárgarépa, de a burgonya is. Mindössze pár hétre, és néhány szabály betartására van szükség ahhoz, hogy gyönyörű szobanövényeket varázsoljunk a zöldségekből.

Sokan nem gondolnák, de vannak olyan zöldségek, amelyeket nem csak a termésükért éri meg termeszteni. Egy kis odafigyeléssel és türelemmel ugyanis akár szobanövényeket is nevelhetünk kedvenc zöldségeinkből. Lássuk melyek ezek:

Fokhagyma: tegyünk egy gerezd fokhagymát egy pohárba, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Rakjuk a poharat az ablakba körülbelül 1-2 hétre, addig, amíg a gerezd ki nem hajt a vízben. Ha ez megtörtént, meg is van a kis növényünk, amelyet már csak el kell ültetnünk egy cserépbe, és néhány hét múlva csodaszép szobanövénnyé növekszik majd.

Sárgarépa: főzéskor, amikor répát használunk, a szárhoz közeli rész általában a kukában végzi, pedig ennek nem kell így lennie. Tegyük inkább ezt a megmaradt részt egy lapos tálba, és öntsük fel annyi vízzel, hogy a szárhoz már ne érjen hozzá. Rakjuk az ablakba a tálat, és hagyjuk ott körülbelül 1-2 hétig, addig amíg már egy viszonylag nagy szárat növeszt majd, illetve körülbelül 2 centiméteres gyökérkezdemények jelennek meg a répatesten. Amint ez megtörtént, ültessük a kis növényt egy földdel teli cserépbe, ami körülbelül 1 hónap múlva igazi szobanövénnyé nő majd.

Burgonya: vegyünk egy nagyobb krumplit és szurkáljunk a gumóba körbe egy vonalban fogpiszkálókat. Tegyük a termést egy pohárba úgy, hogy a fogpiszkálók megtartsák a gumót a pohár tetején. Öntsünk annyi vizet a pohárba, hogy a gumó alját ellepje, majd tegyük az egészet az ablakba addig, amíg körülbelül 3 hét múlva el nem kezd csírázni, és nem hoz gyökereket. Ha ez megtörtént, szedjük le a gumóról az egyik kis csírakezdeméynt, rakjuk egy pohárba és öntsük fel annyi vízzel, hogy a növény körülbelül felét ellepje. Várjunk 3 napot, amikor megjelenik majd az első levél. Amint ez megtörtént, ültessük el egy földdel teli cserépbe az új szobanövényünket. 


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Nem mindegy, mely növények kerülnek egymás mellé a kertben.
Végzetes hibák a kertben: ezeket a növényeket soha ne ültesd a paradicsom mellé

Ezekkel a trükkökkel gyerekjáték lesz a gazok elleni harc!
Ellepte a gaz a kertet? Ezekkel a trükkökkel garantáltan kipusztul minden gyom

Hagyd a káros vegyszereket, készíts olcsó, házi irtószert.
Pusztul a veteményes? Íme néhány filléres, házi trükk a kártevők ellen