Ezt a trükköt sokan nem ismerik: így nevelj zöldségekből szobanövényt (videó)

A legtöbb ember a zöldségeket a terméséért termeszti, pedig más módon is felhasználhatjuk őket. A levelek és a szárak díszítőértéke miatt egyes zöldségek szobanövényként is remekül funkcionálnak a házban: ilyen akár a fokhagyma, a sárgarépa, de a burgonya is. Mindössze pár hétre, és néhány szabály betartására van szükség ahhoz, hogy gyönyörű szobanövényeket varázsoljunk a zöldségekből.

Sokan nem gondolnák, de vannak olyan zöldségek, amelyeket nem csak a termésükért éri meg termeszteni. Egy kis odafigyeléssel és türelemmel ugyanis akár szobanövényeket is nevelhetünk kedvenc zöldségeinkből. Lássuk melyek ezek:

Fokhagyma: tegyünk egy gerezd fokhagymát egy pohárba, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Rakjuk a poharat az ablakba körülbelül 1-2 hétre, addig, amíg a gerezd ki nem hajt a vízben. Ha ez megtörtént, meg is van a kis növényünk, amelyet már csak el kell ültetnünk egy cserépbe, és néhány hét múlva csodaszép szobanövénnyé növekszik majd.

Sárgarépa: főzéskor, amikor répát használunk, a szárhoz közeli rész általában a kukában végzi, pedig ennek nem kell így lennie. Tegyük inkább ezt a megmaradt részt egy lapos tálba, és öntsük fel annyi vízzel, hogy a szárhoz már ne érjen hozzá. Rakjuk az ablakba a tálat, és hagyjuk ott körülbelül 1-2 hétig, addig amíg már egy viszonylag nagy szárat növeszt majd, illetve körülbelül 2 centiméteres gyökérkezdemények jelennek meg a répatesten. Amint ez megtörtént, ültessük a kis növényt egy földdel teli cserépbe, ami körülbelül 1 hónap múlva igazi szobanövénnyé nő majd.

Burgonya: vegyünk egy nagyobb krumplit és szurkáljunk a gumóba körbe egy vonalban fogpiszkálókat. Tegyük a termést egy pohárba úgy, hogy a fogpiszkálók megtartsák a gumót a pohár tetején. Öntsünk annyi vizet a pohárba, hogy a gumó alját ellepje, majd tegyük az egészet az ablakba addig, amíg körülbelül 3 hét múlva el nem kezd csírázni, és nem hoz gyökereket. Ha ez megtörtént, szedjük le a gumóról az egyik kis csírakezdeméynt, rakjuk egy pohárba és öntsük fel annyi vízzel, hogy a növény körülbelül felét ellepje. Várjunk 3 napot, amikor megjelenik majd az első levél. Amint ez megtörtént, ültessük el egy földdel teli cserépbe az új szobanövényünket. 


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ki ne szeretne rövid idő alatt kiváló minőségű komposztot kapni?
Így komposztálnak a profi kertészek: ezzel a módszerrel rengeteg időt spórolhatsz


Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu