Ezt sokan nem tudják az orchideáról: így lesz garantált az állandó virágzás

agrarszektor.hu
Az elmúlt években annyira látványosan elterjedtek az orchideák a kertészetekben és a szupermarketekben egyaránt, hogy ma már szinte minden háztartásban megtalálhatók. Ha megfelelően gondozzuk, akkor nagyon sokáig gyönyörködhetünk a virágaiban, ehhez azonban fontos a megfelelő körülmények biztosítása a növény számára. Az orchidea habár egy viszonylag kényes növény, ha azonban jól választjuk meg a helyét, megfelelően locsoljuk és ideális földbe ültetjük, akkor nem lesz gond az állandó virágzással.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Szinte minden orchideatulajdonosban felmerülnek az alábbi kérdések: hova tegyem? Hogyan locsoljam? Milyen tápoldatot adjak neki, mikor és mennyit? Átültessem? Az orchidea igen kényes növény, elég speciális körülményeket igényel. Ezeket azonban könnyű megteremteni otthon, csak tudni kell a receptet. Összegyűjtöttünk mindent, amit erről a virágról tudni kell és érdemes ahhoz, hogy hosszú ideig virágozzon.

Az orchideáknak az a legjobb, ha az ablakpárkányon tartjuk őket, hiszen fényigényes növények, a tűző napfényt azonban nem szeretik, mert az erős napsugár megégetheti a leveleiket. Az összes orchideára igaz, hogy nem szeretik a változásokat, ezért jól meg kell választani a helyüket, a legideálisabb keleti vagy nyugati ablak közelébe helyezni a növényt. Olyan ablakot válasszunk, amit nem szoktunk nyitogatni, mert a növény könnyen megfázik, a huzatot nem bírja. Az orchideát csak akkor helyezzük át, ha az ablak alatt van a radiátor, hiszen lehet, hogy nyáron ideális helye volt, de télen, mikor bekapcsoljuk a fűtést, már nem érezné jól magát.

Helyezzük a virágot egy orchideakaspóba, ami lehet átlátszó is, de ez nem feltétlenül szükséges, a lényeg ugyanis az, hogy megemelje a virágot. Ha azt szeretnénk, hogy egyenletesen nőjön a növény, akkor időnként fordítsunk egyet a kaspón, mert az orchidea minden esetben a napfény felé törekszik. Feltétlenül csak az orchideák számára készített földkeverékbe ültessük a növényt, kerti földbe semmiképp. 

Az orchideának igazából nem locsolásra, hanem magas páratartalomra van szüksége, ezért fontos, hogy ne tocsogjanak a gyökerei a locsolóvízben. A fűtési szezon okozta száraz levegő miatt figyelni kell rá, hogy mindig legyen egy kevés víz a kaspó alján, de csak kevés, hogy a növény ne érjen bele. Locsolni akkor kell a növényt, ha az ültetőközeg már majdnem száraz. Kézi spriccelővel permetezhetjük a leveleket, de lehetőleg még a kora délutáni órák előtt, azért hogy az éjszakai lehűlésig meg tudjanak száradni. Ezzel csökkenthetjük a gombás fertőzés kialakulásának a veszélyét. Az orchideákat nem szükséges túl gyakran tápozni. A kertészetekben kapható orchidea tápoldatokkal (megfelelő hígításban) a növekedési és virágzási periódusban 2-3 hetente, télen pedig elegendő 1,5-2 havonta meglocsolni. Az orchideát átültetni csak 2-3 évente kell nyár elején, mert a tápanyagot nem a földből nyeri, hanem a léggyökerein keresztül a levegőben található párából.

Több oka is lehet annak, ha az orchideánk nem virágzik. Ez lehet akár a fényhiány, de a hőmérséklet is okozhatja a virágzás elmaradását. A virágindukcióhoz mindenképpen szükséges, hogy 2-3 héten keresztül az éjszakai és a nappali hőmérséklet között legalább 5-8 fok különbség legyen. Az is előfordulhat, hogy orchidea már kinőtte a cserepét és aktuális lenne az átültetése egy mérettel nagyobb cserépbe.

Főleg, mikor megindul a virágzás, és a hatalmas virágokkal teli szárak lekonyulnak, akkor könnyen leborulhat a növényünk a polcról. Ezt elkerülendő, a cserép forgatása mellett, érdemes a hajtásokat megkarózni. Figyeljünk, hogy lazán rögzítsük a pálcához őket, hogy legyen helyük megvastagodni, a léggyökereket ugyanakkor abban az esetben is hagyjuk szabadon nőni, ha össze-vissza állnak. Azokat a szárakat, amikről lehullottak a virágok ne vágjuk le, mert újra kihajtanak, és újabb virágokat hoznak, ha egy szár már nem él, akkor elszárad, és csak ekkor kell levágni a tövénél.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33