Hét tipp, hogyan űzhetjük ki kertünkből a vakondot

agrarszektor.hu
Minden kertész szereti a kertjét rendben tartani, megőrizni annak épségét és szépségét, van azonban egy kis állat, amely a kertek 99 százalékban időről időre felbukkan. Bizony, ez a vakond! A vakond elleni küzdelem nem egyszerű, és bár sok módszer létezik, ezek nem ugyan olyan hatásfokkal válnak be minden kertben. Nem marad más, mint a kísérletezés. Összegyűjtöttünk hét tippet, hogyan vehetjük fel leghatékonyabban a harcot a vakonddal szemben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A vakond általában fél méterrel a földfelszín alatti járatokban él és alszik téli álmot is, és általában tavasszal jelenik meg a kertekben.

Nehéz eldönteni róla, hogy a hasznos vagy a kártékony állatok közé tartozik-e.

Ugyanis ásásaival komoly károkat okozhat a kertekben, de elpusztítja a talajban élő és károsító cserebogár pajorokat, csigákat, lótücsköket, drótférgeket és százlábúakat is. Emellett megfogja és elfogyasztja a járatába került házi egeret és mezei pockot is. Ugyanakkor kedvelt csemegéje a földigiliszta, az egyik leghasznosabb talajlakó, amely lazítja, forgatja a termőföldet.

A vakond legfőbb ellensége a gólya, amely hosszú csőrét belefúrja a vakondtúrásba és élve nyeli le a kis állatot, de a macska és a kutya sem igazán tűri meg a kertben a betolakodót. A legtöbb vakond elleni módszer az állatok különleges szaglását és hallását veszi alapul. Érdemes kísérletezni a különböző módszerekkel, ugyanis nem egyformán hatnak rájuk a különböző riasztó módszerek. 


1. A sárfű a kutyatej félék közé tartozó növény és a gyökerein keresztül riasztó hatású anyagot választ ki. Érdemes ezért elszórtan ültetni belőle a kertbe, ugyanis távol tarthatjuk vele a vakondokat. Ezenkívül megpróbálkozhatunk a fokhagyma ültetétésével is, illetve ha ezt nem is szeretnénk, a gerezdek is hasznosak lehetnek a járatokba dobálva, mert ezzel is elűzhetjük a kis állatokat.

2. Az egyik legrégebb óta használt praktika a gázolajba vagy petróleumba mártott rongy vakondjáratba helyezése. A kellemetlen, büdös szag ugyanis menekülésre készteti a nem kívánatos állatot.

3. A gázolajos vagy petróleumos rongy modernebb változata a kereskedelmi forgalomban is kapható füstpatron, amely mérgező gázt áraszt magából, így elpusztítja az állatot.

Itt fontos megjegyezni, hogy bármennyire is szeretnénk távol tartani a vakondot a kertünktől, ne felejtsük el, hogy védett állatról van szó.

4. A sörösüveg módszer lényege a hangokban rejlik. Ha a hosszú nyakú üveget majdnem a pereméig beássuk a földbe, a légáramlás rezgésbe hozza az üveget, amelynek hangját a vakond nem viseli el. Érdemes több helyre is üveget ásni a kertbe, főleg a túrások közelébe.

5. Kaphatók elektromos vakondriasztók, amelyek a vakondok számára kibírhatatlan, az emberi fül számára viszont hallhatatlan frekvenciájú hangokat bocsátanak ki. Ezek a hangok alkalmasak arra, hogy elűzzük velük a hívatlan állatokat.

6. A kávézaccal is érdemes megpróbálkozni, ez ugyanis környezetkímélő módszer is egyben. Csak beleöntjük a lyukba a zaccot, és a vakondok, valószínűleg az illata miatt, nem fognak többet arra látogatni. 

7. Ha nem maga az állat ellen akarunk fellépni, hanem inkább megelőző módszert keresünk, akkor szüntessük meg a kártevőket a kertünk földjében. Vagyis ha a vakondnak nem lesz mit ennie, nem károsít majd a kertünkben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02