Hogyan termesszünk otthon fűszernövényeket?

agrarszektor.hu
Nagyon sokszor hallani, hogy kudarcba fulladnak az otthon tett kísérletek a fűszernövények termesztésére. Adunk pár tippet, hogyan lehet sikeresebb a növények felnevelése, egyáltalán életben tartása otthon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mint a legtöbb növény esetében, itt is olyan alapvető kellékekre lesz szükségünk első lépésként, mint a virágcserép, valamint a vetőmagok, vagy palánták. A vetőmagok vásárlásánál itt is legyünk résen, fontos a jó minőségű mag, és a megbízható helyről történő beszerzése. Figyeljünk mindig a csomagoláson feltüntetett lejárati időre is. Ha palántát vásárolunk, a legfontosabb, hogy életképes növényt válasszunk. Mivel ezek előnevelt növények, így csak át kell ültetnünk őket a megfelelő cserépbe és talajba, de mindig ügyeljünk arra, hogy a palánta gyökeréhez viszonyítva megfelelő méretű cserepet vegyünk.

Minden esetben lyukas aljú cserépbe ültessünk, akár palántáról, akár vetőmagról van szó, és a cserepek alatt mindig legyen tálka a megfelelő vízelvezetés miatt. Érdemes 3-4 szem magot elvetni egyszerre a cserépbe a biztos siker érdekében. Töltsük meg földdel a cserepet, szórjuk bele a magokat a csomagoláson feltüntetett leírás alapján, majd fedjük be földdel. Öntözzük be alaposan a földet, majd érdemes üveglappal lefedni, hogy párás környezetet kapjon, így még gyorsabb lesz a csírázás. Amíg ki nem kelnek a magok, inkább permetezővel locsoljuk őket, így biztosan nem kapnak túl sok vizet, és nem fog állni rajtuk a víz, ami levegőtlenné tenné a talajt. Ültetés után rakjuk világos helyre a cserepeket. Ha kikeltek a növények, és úgy látjuk túl sok van egy cserépben, ültessük szét őket.

A talajkeveréknek a szerves komposzt a legjobb, és olyan általános virágföld, ami nem tartalmaz sem káros műtrágyát, sem növényvédőszer maradékot, de vehetünk kész keveréket is virágüzletből. Az öntözés megkönnyítése érdekében, a cserepek pereme alatt pár centivel töltsük csak fel a cserepeket. Figyeljünk arra, hogy jó vízáteresztő talajba ültessük őket, sőt homokot, valamint komposztot is érdemes keverni a talajba. A cserepes növények földje tömörödik az öntözés következtében, ezért mindig gondoskodjunk a levegőztetésről, és a lazításról.

Soha ne a tűző napfényre tegyük a növényeket, inkább a részlegesen napos helyet válasszuk. A legtöbb fűszernövény jól bírja a közvetett napfényt, de csak mérsékelten öntözzük őket, és leginkább csak akkor, ha a talaj felső rétege száraz. Viszont amíg nem fejlődnek ki a növények, talajuk mindig legyen nedves. A kiszáradástól is, és a túlzott melegtől is óvjuk a növényeket. Szélvédett, napos, meleg helyre rakjuk őket, és lehetőleg déli fekvésű helyet válasszunk. A pangó víztől minden esetben óvakodjunk! Mindig ellenőrizzük nem nőnek- e gyomok a földből, ha igen, ezeket mindig távolítsuk el. Érdemes szerves trágyát is használnunk, és 2 hetente tápoldatozni növényünket.

Ha már kikeltek a növényeink, figyeljünk arra, hogy néha fürösszük le őket, mert gyorsan porosodnak, és ezzel a kártevők ellen is tudunk védekezni. Szedni 10-15 cm magasság felett lehet már. Ha már erős a lombja a növénynek, és erőteljes a színe, akkor kezdhetjük felhasználni. Rendszeresen metsszük és vágjuk vissza a növényt, ez is serkenti a növekedését.

Beltérre leginkább a kakukkfű, a zsálya, a bazsalikom, a menta, a rozmaring, a snidling, a koriander, a petrezselyem és az oregánó ajánlható. Mindegyik növény másképpen növekszik, elhelyezésükkor ezt fontos figyelembe vennünk. Az oregánó, a kakukkfű, a rozmaring és a zsálya legegyszerűbb szaporítási módszere a dugványozás, tehát ha a meglévő növény csúcsáról levágott 10-15 cm-es hajtást ültetjük el. Ha évelő fűszernövényt veszünk (zsálya, rozmaring, menta, levendula), érdemes évente átültetni őket egy nagyobb cserépbe, hisz a túl gazdag és rendszeresen öntözött talajtól gyorsabban nőnek, de halványabb lesz az ízük. A menta nehézkesebb, mert szereti az árnyékot, és a vizes gazdag talajt.

Sokaktól hallani, hogy a hipermarketekben vett bazsalikomot, kakukkfüvet vagy mentát szeretné tovább nevelni otthon. Ezek a növények általában csak egyszeri felhasználásra, egy főzésre alkalmasak. Az itt kapható fűszernövények többnyire nagyon kis cserépben, és tápanyagszegény talajban vannak, emiatt már kevésbé életképesek. A gyökereiket nem óvják, szétvagdossák őket, és ezek erősen gyengítik a túlélési esélyeiket. Tehát ha friss, egészséges fűszernövényt szeretnénk otthonra, akkor kertészetben vásároljunk palántát, vagy ültessük mi magunk magról.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?