Hosszú távra tervezel? Így élheti túl a fenyőd az ünnepeket

agrarszektor.hu
Azoknak, akik kerttel rendelkeznek megéri inkább földlabdás fenyőt vásárolni karácsonyra, az ünnepek elmúltával ugyanis kiültethetik a kertbe, ahol akár évekig is elélnek. Fontos azonban néhány szabályt betartani ahhoz, hogy a fenyő túlélje az ünnepeket a lakásban, így a földlabdás fenyő vásárlása csak annak ajánlott, aki megfelelően tud utána gondoskodni róla.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A földlabdás fenyő tökéletes választás lehet a kerttulajdonosok számára, az ünnepek elmúltával ugyanis nem kell kidobni a fát, mert ki lehet ültetni a kertbe. Habár mostanra már biztosan mindenki beszerezte a fát karácsonyra, ha jövőre a földlabdás fenyő mellett döntünk, akkor vásárlás előtt néhány dologra mindenképp figyeljünk oda. Ilyen például a fenyő magassága, ami maximum 100-150 centiméteres legyen, így inkább a kisebb méretű fát válasszuk. Megfelelő minőségű földlabdás növényeket faiskolákban, vagy kertészeti lerakatokban vásároljunk, ne a piacokon, vásárlás előtt pedig mindig ellenőrizzük a fenyő állapotát. Miután hazavittük a fát, rövid időn belül ültessük át a földlabdánál nagyjából kétszer nagyobb edénybe, és az ültetést lehetőség szerint a lakásba bevitel előtt egy-két nappal korábban végezzük el. A lakás magasabb, majd a karácsony utáni, kinti, alacsonyabb hőmérséklethez való szoktatás a karácsonyfa túlélésének alapja, a hirtelen környezetváltozás ugyanis könnyen felboríthatja a karácsonyfa tápanyag- és vízháztartását. 

Abban az esetben ha nem ültettük cserépbe a földlabdás fánkat, miután bevittük a lakásba mindenképp helyezzük egy nagyobb edénybe, és béleljük ki földdel a gyökérzet környékét.  A fűtőtesttől mindenképpen távol helyezzük el, és a lakásban már csak mértékkel öntözzük a fánkat, elegendő két naponta megnedvesíteni a földet. A cél inkább az, hogy mérsékelten nedvesen legyen tartva a földlabda. Mivel élő növénnyel van dolgunk, még óvatosabban bánjunk vele, a földlabdás fenyő ágait ne vágjuk le, és ne is formázzuk. Vigyázzunk, hogy a gyertyák és a csillagszórók ne okozzanak sérülést a fán, illetve a díszekből is inkább csak a könnyebbeket válasszuk, műhót pedig még véletlenül se használjunk. 

Az ünnepek elteltével fokozatosan szoktassuk a fenyőt a hideghez, ezért először a garázsba tegyük ki, és csak pár nap múlva vigyük ki a szabadba. Érdemes már előre kiásni a kertben a gödröt, ahova majd a fenyőnk kerül, a hely kiválasztásánál azonban vegyük figyelembe hogy a fa pár év alatt megnő, magasabb és terebélyesebb lesz, ezért ne ültessük túl közel a házhoz vagy a kerítéshez. Figyeljünk arra, hogy a gödör megfelelő nagyságú és mélységű legyen, valamint a földet jól tapossuk bele a talajba, mert csak így tudjuk megakadályozni a kidőlést. Amennyiben nem voltunk elég előre látóak, és nem készítettük el az ültetőgödröt időben, vagy nem sikerült előre eldönteni a kert melyik részébe kerüljön a fenyő, tavaszig nyugodtan maradhat dézsában.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?