Így élheti túl a telet a muskátlid: itt vannak a bevált módszerek

agrarszektor.hu
Ősszel a legtöbb muskátli a kukában végzi, pedig nem feltétlenül van szükség a növény kidobására, mert némi odafigyeléssel, és egy jó teleltető hellyel jövőre is szépen virágzó muskátlikat kaphatunk. A teleltetés nyilván egy fokkal keményebb meló, mint új növényt vásárolni tavasszal, viszont sokkal olcsóbb is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A muskátli teleltetése nem feltétlenül egyszerű mulatság, viszont sokkal olcsóbb, mint minden tavasszal új növényt vásárolni. A teleltetése előnye, hogy megőrizzük saját növényünket, nem kell újra megvásárolni őket, tudni fogjuk, hogy melyik milyen színű, illetve nincs hibázási lehetőség, hogy virágzat híján a kívánttól eltérő színt vásárolunk. Ráadásul a teleltetés után a tövek erősebbek, a lombozat pedig nagyobb lesz.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A teleltetés ugyanakkor hátrányokkal is jár, például növényünk nem április végén-májusban virágzik majd, hanem csak június-júliusban, emellett a folyamat több munkát igényel, mint a tavaszi új adag beszerzése, továbbá télen is figyelni kell a növényekre, ugyanis könnyen pusztulnak a teleltetés alatt. Ilyenkor legyengülhetnek és gombásodhatnak a nem megfelelő tartási technika miatt. 

Beteg növényt sose teleltessünk, mert megfertőzheti a többit, így ha nem egészséges valamelyik tő, vagy permetezzük le, vagy szabaduljunk meg tőle. Sajnos arra nincsen garancia, hogy minden növény túl fogja élni a teleltetést, főleg hogy utána még szoktatni kell majd őket régi-új közegükhöz. Számoljunk azzal, hogy össze kell szedjék magukat, ami legalább 1-2 hét késést jelent majd a frissen beszerezhető muskátlikhoz képest, ráadásul a virágzás is legalább 2 héttel később fog beindulni. Az ablakládából kiszedett vagy a virágágyból kiemelt kerti muskátlitöveket tisztítsuk meg a száraz levelektől, vágjuk le az elhalt ágakat, a hosszúra nőtt gyökérzetet vágjuk rövidebbre, majd a töveket sűrűn egymás mellé vermeljük egy ládába úgy, hogy a gyökerek a földben legyenek.

A muskátlik teleltetésére a legalkalmasabb egy világos és hűvös helyiség, ahol a hőmérséklet nem emelkedik 4-10 fok fölé. Ezen a hőmérsékleten a növény nem fejlődik tovább a tél folyamán, így kiküszöbölhetjük a laza szövetű téli hajtások kialakulását. Figyeljünk arra, hogy a növények fagymentes helyen legyenek. Télen havonta egyszer vagy kétszer öntözzünk, csak annyit, hogy a föld ne száradjon ki teljesen, a növény szinte csak vegetál ebben az időszakban, tehát nincs szüksége bőséges öntözésre. Tavasszal kihordás előtt kelesztőnek tápoldatos öntözés javasolt, egy alkalommal.

Kiültetés előtt fontos a fokozatos visszaszoktatás a fényhez és a hőmérséklethez. A föld nélkül tárolt növényeket be kell áztatni 1-2 órára langyos vízbe, majd új muskátliföldbe kell ültetni őket. A tavaszi éjszakai fagyok miatt csak óvatosan pakoljuk ki a növényeket, mert a legyengült példányok pillanatok alatt elfagynak egy hűvösebb reggelen. A megnyúlt hajtásokat célszerű visszametszeni, így a növény is bokrosodik, mutatósabb lesz. Március elején az áttelelt töveket át kell vizsgálni, a leszáradt leveleket és virágokat el kell távolítani a tövekről. Amint lehet és a fagy nem veszélyezteti a növényeket, ki kell őket ültetni őket a nyári helyükre, de ezt megelőzően a hajtásokat vissza kell metszeni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33