Kártevő kisokos - Itt a második rész!

agrarszektor.hu
Ha kiskertünkben megjelenik valamilyen kártevő, a megfelelő védekezési módszer megtalálásához mindig használjuk az aktuális növényvédő szerek listáját. A legismertebb kártevők általában a legnépszerűbb növényeken jelennek meg, ezért rendszeresen ellenőrizzük növényeink egészségét.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az előző cikkben megismerhettük a fontosabb kártevők közül a közönséges vagy kétfoltos takácsatkát, a gyapottok bagolylepkét, a zöld vagy vándorpoloskát, és a levéltetveket. Megtudhattuk milyen hatóanyagú szerekkel érdemes védekezni ellenük, és mit, melyik kultúrákban használhatunk. Most a második részben a gyümölcsmolyokkal, a gyümölcsdarazsakkal (a poloskaszagú darazsakkal), a csigákkal és a szőlőkabócával foglalkozunk.

1. Gyümölcsfáknál almán az almamoly, barackon a barackmoly fordulhat elő leggyakrabban. A gyümölcsmoly most kezd még csak el rajzani, figyeljünk rá.

A fejlett hernyók telelnek át, és tavasszal már nem táplálkoznak, csak bábozódnak. Az első lepkegeneráció április-májusban rajzik. A kis hernyók még májusban kikelnek, és a hajtáscsúcsokon behatolnak a hosszú hajtásokba. Ahogy a hernyók lefelé rágnak, a hajtások elhervadnak, majd leszáradnak. A nyári hernyók a gyümölcsöket eszik, és egészen a magig berágják magukat. A megtámadott gyümölcsöket gyakran a monília is károsíthatja.

Lambda-cihalotrin - rovarölő szer
alma, birs, borszőlő, cseresznye, fekete bodza, kajszibarack, körte, meggy, naspolya, őszibarack
Klórpirifosz - rovarölő szer
birs, borszőlő, cseresznye, meggy, naspolya
Eszfenvalerát - rovarölő szer
almatermésűek, burgonya, cukorrépa, csemegekukorica, csonthéjasok, dísznövények, káposztafélék, kukorica, őszi búza, paprika, paradicsom, repce, szőlő, takarmánykukorica, tavaszi kalászosok, uborka, zöldborsó

2. Tavasszal a házikertekben nagy gyümölcshullást okoz a szilván és a körtén a gyümölcsdarázs (poloskaszagú darázs), ami már rajzik, elkezdhetünk védekezni ellene.

Nagyon apró termetűek, és általában rejtett életmódot folytatnak. Ha tömegesen fordulnak elő, akkor nagyobb a kötődés utáni gyümölcshullás. Lárváik járatot rágnak a termőtájon, és kiodvasítják a magházat, amelynek helyén ürüléket hagynak maguk után. Úgy vesszük észre ezeket, hogy a gyümölcs magkezdeménye kirágott, belseje fekete, és büdös ürülék található benne. A lehullott gyümölcsön a berágás helye mellett egy nagyobb lyuk is látszik, ahol a lárva távozott a termésből. Tojásaikat a még zárt virágokba rakják le.
Dimetoát - rovarölő szer
cukorrépa, dísznövények (közterületek kivételével), dohány, fejes káposzta, fokhagyma, mogyoróhagyma, vöröshagyma
Etanol (etil-alkohol), faggyú, gyanta, viasz
almatermésűek, cseresznye, csonthéjasok, meggy, szilva

Béta-citflutrin - rovarölő szer
alma, bimbóskel, borszőlő, brokkoli, csemegekukorica, csemegeszőlő, dohány, fejes káposzta, karfiol, kelkáposzta, ringló, szilva, zöldborsó

3. A szőlőkabóca fő tápnövénye a szőlő, amelynek levélfonákán szívogat. Az amerikai szőlőkabóca tojás alakban, a kétéves cseren telel át, ahová a nőstények a tojásokat a foszló kéreg alá helyezik el. A lárvák kelése május közepétől egészen július első dekádjáig tarthat. Az imágók július elejétől- közepétől jelennek meg és egészen szeptember végéig-október elejéig, illetve a fagyokig megfigyelhetők. A rajzáscsúcs időjárástól függően július vége- augusztus közepe közötti időszakra esik. Jelentős gazdasági kárt közvetett módon a karantén fitoplazma terjesztésével okoz. Az egyedek fertőzőképessége kb. 4-5 hét múlva alakul ki, bármilyen fejlődési stádiumban vannak is, és egész életük során fertőzőképesek maradnak.
Tiametoxam - rovarölő szer
alma, birs, hajtatott és szabadföldi borsmustár (rukkola), borszőlő, burgonya, hajtatott cukkini, csemegeszőlő, cseresznye, dísznövények, dohány, hajtatott és szabadföldi fejes saláta, hajtatott és szabadföldi galambbegysaláta, hajtatott görögdinnye, körte, meggy, naspolya, hajtatott paprika, hajtatott és szabadföldi paradicsom, hajtatott sárgadinnye, hajtatott szamóca, szőlő (alany), hajtatott és szabadföldi tojásgyümölcs, hajtatott uborka, hajtatott zöldbab
Spirotetramat - rovarölő szer
áfonya, alma, bimbóskel, brokkoli, cseresznye, dísznövények, fejes káposzta, fekete ribiszke, kajszibarack, karalábé, karfiol, kelkáposzta, körte, köszméte, meggy, őszibarack, hajtatott paprika, hajtatott paradicsom, piros ribiszke, hajtatott szamóca, szilva, szőlő anyatelep, hajtatott uborka

4. A meztelen és házas csiga a kerti növények leveleit, szárát, rágja meg, lyukat hagy rajtuk, és fényes járatnyomot húz maga után.

Phasmarhabditis hermaphrodita, Steinernema feltiae (EN05) - élő rovar (meztelen csiga ellen)
dísznövények, fűszernövények, paprika, paradicsom
Metaldehid - csigaölő szer (házas és meztelen csigák)
dísznövények, hajtott és szabadföldi szamóca, áfonya, alma, birs, borszőlő, cseresznye, fejes saláta, fekete bodza, kajszibarack, körte, köszméte, kukorica, málna, meggy, naspolya, nektarin, őszibarack, ribiszke, ribiszkeköszméte, ringló, szeder, szedermálna, szilva, zab, szabadföldi bimbós kel, szabadföldi brokkoli, hajtatott és szabadföldi csúcsos káposzta, hajtatott dísznövények, hajtatott és szabadföldi fejes káposzta, szabadföldi karalábé, szabadföldi karfiol, hajtatott és szabadföldi kelkáposzta, hajtatott és szabadföldi saláta, hajtatott és szabadföldi vörös káposzta, zöldségnövények

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02