Kertészkedés a lakásban: ilyen egyszerűen termeszthetsz otthon snidlinget

A hagymák családjának apróbb tagjai, a metélőhagyma, vagy snidling és az újhagyma, tavasztól őszig képesek ellátni minket friss terméssel. Enyhén pikáns ízű leveleiket és szárukat számtalan ételbe felhasználhatjuk, és az egyik legjobb tulajdonságuk, hogy nem csak kint a kertben, de a lakásban is termeszthetjük őket.

Az újhagyma egynyári növény, ezért minden évben vessük újra vagy vegyünk új palántát - írja Konyhakert a lakásban című könyvében Zia Allaway. A metélőhagyma, másnéven snidling ezzel szemben évelő, ezért minden évben újra hajt. Tavasz elejétől nyár végéig néhány hetente vessünk hagymamagot kis cserepekbe, általános virágföldbe, így folyamatosan élvezhetjük az újhagymatermést. A metélőhagyma magját tavasszal, kis cserepekbe vessük. 

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Mindkét növény jól érzi magát az ablakpárkányon, csak ne északi fekvésűt válasszunk, mert ott nem kapnak elég fényt. A növények elviselik a hideget, de meleg szobában is szépen fejlődnek. A földjüket mindig tartsuk nedvesen, de kerüljük a pangó vizet. Hogy elkerüljük a túlöntözést, tegyük a növényt alul lyukas cserépbe, amelyet vagy tálcára, vagy belül vízzáró kaspóba helyezzünk. A levelek zölden tartása érdekében a növekedési időszak során néhányszor adjunk a növényeknek tápoldatot. Az újhagyma magvetés után 6-8 héttel fogyaszható. A metélőhagymát akkor vághatjuk, ha már nagyobb mennyiség áll rendelkezésre, és egyszerre csak pár szálat vágjunk le, hogy a növény meg tudjon újulni. 

Metélőhagyma-fajták

A metélőhagymának két fajtája létezik, beltérben mindkettő tavasztól késő őszig hozza a leveleit. Nyáron gyakran locsoljuk, és tartsuk a növényt hűvösben, hogy ne magozzon fel. A kerti metélőhagyma vékonyszárú leveleinek enyhe hagymaízük van, és tavasz végén hozzák rózsaszín, pompomszerű ehető virágaikat. A fokhagyma metélőhagyma vastagabb szárú, és az íze is erőteljesebb, mint a kerti metélőhagymáé. 

Újhagymafajták

Habár többféle újhagymafajta létezik, de ezek ízben nemigen különböznek egymástól. Ne a nagy gumójú fajtákat keressük, mert ezek nem jól fejlődnek beltérben. A White Lisbon fajta megbízható és népszerű fajta, hosszú fehér szárral és sötétzöld, enyhén csípős levelekkel. A Performer egy téli sarjadékhagyma, amely gumójáról, fehér száráról, sötétzöld leveléről, és enyhe ízéről ismerhető fel. Az Apache egy attraktív, lilásvörös szárú újhagyma sötétzöld levelekkel és ropogós állaggal. Kiválóan nevelhető tartóedényben. 


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha egy növény levelei elszáradtak, nem jelenti azt, hogy nincs benne élet.
Pofonegyszerű és tényleg működik: így mentheted meg haldokló növényeidet


Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu