Kiderült az egészséges gyep titka: az alapmunkálatokat már most el kell kezdened

agrarszektor.hu
Már szeptemberben el kell kezdenünk a gyeptelepítés előkészítését, ha azt szeretnénk, hogy jövőre tartósan szép pázsit legyen a kertünkben. Összegyűjtöttük, melyek a legfontosabb tudnivalók a művelet szakszerű elvégzéséhez.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Érdemes már most hozzálátni a gyeptelepítés előkészítéséhez, ha tartós és szép pázsitot szeretnénk jövőre. A lelkiismeretesen gondozott pázsit akár tizenöt évig is kitarthat, így érdemes szakszerűen nekilátni a gyeptelepítésnek, ami azt is jelenti, hogy nem éri meg spórolni a költségeken. Gyepet olyan helyre telepítsünk, ami körülhatárolt, és összefüggő, az ilyen területet ugyanis könnyebb öntözni és nyírni is. Telepítés előtt mindig egyengessük el a terepet, a sík felszínen egyenletesen nő a fű, és a víz sem áll meg a különböző mélyedésekben. Fontos, hogy a talajt feltöltsük tápanyaggal, amire az érett istállótrágya és a komposzt is alkalmas, ajánlatos azonban ezeket vegyes műtrágyával kiegészíteni. A hozzáadott adalékokat ásással vagy kultivátorozással keverjük bele a talajba. 

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A talajban nagyon sok elfekvő gyommag van, amelyek az elmunkált földben gyorsan kikelnek majd. Sok kertész megfeledkezik arról, hogy érdemes ilyenkor a leendő gyepterületet megpermetezni gyomirtóval, mert a vegyszer a kikelt gyomokat elpusztítja, így később már nem lesz gondunk a gyomokkal. Ha ez a munkafolyamat elmarad, akkor az agresszív gyomok elnyomják majd a nemes füveket, és a pázsit már az első évben elgyomosodik majd. 

 A gyomszőnyeg elhervadása után újból meg kell porhanyítani a talaj felső, négy-öt cm vastag rétegét, mert csak ezt követően jöhet a fűmag vetése. Egy négyzetméter területre harminc-harmincöt gramm fűmagot vessünk egyenletesen, és a magokat azonnal munkáljuk be a talaj felső rétegébe, különben a madarak kicsipegetik. Ezután a föld tömörítése jön hengerezéssel, hiszen a fűmag csak így csírázik ki gyorsan.  A csírázáshoz sok talajnedvességre van szükség, ezért száraz idő esetén az elvetett területet akár naponta kétszer is meg kell öntöznünk.

EZ IS ÉRDEKELHET
A magvetés után nyolc-tíz nappal a terület már zöldellni kezd majd, két héttel később pedig el kell végeznünk az első nyírást. Az első alkalommal fontos figyelnünk a fűnyíró beállításaira, a gépet úgy állítsuk be, hogy a tartó négy-öt cm magas maradjon, mert a cél nem az, hogy kitépje a fűszálakat, hanem, hogy egyszerűen levágja őket. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?