Kipusztulhatnak a növényeid, ha rosszul öntözöl: ezek lehetnek a legnagyobb buktatók

agrarszektor.hu
Ahhoz, hogy egészséges növényeket neveljünk a lakásban, elengedhetetlen a megfelelő minőségű és mennyiségű öntözés. A legfontosabb, hogy mindig annyi vizet juttassunk ki, amennyire az adott fajnak, fajtának szüksége van, a növények megfelelő beltéri fejlődéséhez ugyanis elengedhetetlen a tökéletes vízadagok eltalálása. Ha nem figyelünk oda, akkor hamar rothadásnak indulnak növényeink, legrosszabb esetben pedig ki is pusztulhatnak.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A növényeknek vízre van szükségük , hogy a gyökereiken keresztül tápanyaghoz jussanak, és hogy levelet, virágot és termést hozzanak - írja Konyhakert a lakásban című könyvében Zia Allaway. A trükk az, hogy úgy adjunk sok vizet nekik, hogy közben nem áztatjuk el őket, mert ha mégis, akkor könnyen rothadásnak indulnak, és gombás betegségeket kapnak. Ezért alul lyukas cserépbe (vagy saját vízelvezetővel rendelkező cserépbe) ültessük a növényeket, a cserepet pedig tegyük vízhatlan kaspóba vagy alátétre. Úgy ellenőrizzük a föld nedvességtartalmát, hogy az ujjunkat kb. 2 cm-re benyomjuk a földbe. Ha száraz, öntsünk rá vizet, ha azonban a föld felülete nedves és csillog a víztől, akkor valószínűleg túllocsoltuk. Ilyenkor öntsük ki a felesleges vizet a kaspóból, és egy-két napig ne locsoljuk a növényt, míg száraznak nem érezzük a földjét. 

Ahhoz, hogy ne áztassuk el a növényt, a legjobb módszer, ha alulról locsolunk, és a vizet az alátétbe öntjük. Így a cserép alsó lyukain keresztül szívódik majd fel a víz a földbe. Egyes tartóedényekben alul van egy műanyag, lábakon álló tálca, amely megakadályozza, hogy a cserép alja a vízbe lógjon. Így könnyedén elkerülhetjük a vízben áztatást. Mindig csak a földet locsoljuk, a leveleket, a virágot és a termést soha, különben a növényt pillanatok alatt megtámadhatja a szürkepenész és a peronoszpóra. Ha tehetjük, rózsás locsolókannából öntözzük a palántákat és a fiatal növényeket, hogy ne erős áramban érje őket a víz. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?