Megérkezett a muskátliszezon: itt van minden, amit a népszerű balkonvirágról tudni kell

A muskátli az egyik legnépszerűbb balkonnövény Magyarországon, így szinte minden háznál van legalább egy cserépnyi. Viszonylag egyszerű a gondozásuk, emellett a nyár elejétől az őszi fagyokig folyamatosan virágoznak. De vajon mire érdemes figyelni ültetéskor, és hogyan kell gondozni később? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a muskátliról, így ha ezekre odafigyelsz, akkor biztosan egész évben egészséges dísznövényed lesz majd.

A kertészetekben és barkácsáruházakban található muskátlikat a vásárlás és hazaszállítás után szinte pár napon belül érdemes átültetni, hiszen a növény hónapok óta abban a kis mennyiségű virágföldben élt, amelyben megvásároljuk. Tehát a vásárlás mellé érdemes muskátli virágföldet, és egy nagyobb cserepet is vásárolni, hogy otthon át tudjuk ültetni a muskátlikat. Fontos hogy az átültetés után két-három hónapig nem adjunk a növénynek tápoldatot, mivel a friss földben bőven van még tápanyag, és ha erre ráöntjük a tápoldatos vizet, biztos, hogy kiégetjük a muskátlit.

Ültetéskor figyeljünk arra, hogy muskátliföldbe ültessük a növényt, mert így kapja meg a megfelelő táptalajt, az előző évi földet azonban soha ne használjuk magas só és klórtartalma miatt. Ajánlatos világosabb vagy duplafalú ládába ültetni a muskátlit, így nem forrósodik fel napsütötte helyen sem a gyökérzóna, a láda alá azonban minden esetben kerüljön alátét, amelybe a felesleges víz folyhat. Ültetéskör ne tömködjük a földet túl erősen a növény körül, mert akkor a gyökér nem kap elég levegőt.

Nagyon fontos a muskátli megfelelő és folyamatos gondozása, tápanyagpótlása, mivel a tövek sok lombozatot és virágot fejlesztenek, ezért sok vizet és tápanyagot fogyasztanak. Az öntözővíz és a tápoldat mennyisége legyen arányos a növény nagyságával és az időjárással. Fontos, hogy a balkonláda-alátétben ne álljon folyamatosan a víz, mert a muskátli gyökerei megfulladnak és elpusztulnak. Ha a muskátli levelek sárgulnak, az a túlöntözés egyik biztos jele. Öntözéskor figyeljünk arra, hogy ne jusson víz a levelekre, mert hűvősebb időben a gombák és kórokozók megtelepedhetnek a vízcseppekben.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ezek a megoldások a muskátli váratlan problémáira.
Sokan hibáznak a muskátli gondozásakor: ezeket rontják el a legtöbben