Minden, amit tudni kell a paradicsom termesztéséről

Talán az egyik legnépszerűbb zöldség a kiskertekben a paradicsom, de akár balkonon is könnyedén termeszthetjük. Rengeteg fajta közül választhatunk már, ültethetünk különböző színű és méretűeket is. Termesztése nem bonyolult, odafigyeléssel egész nyáron ellát minket finom termésével, és a saját kertben termesztett paradicsomnál nincs finomabb.

A paradicsom melegigényes növény, ezért mindig érdemes palántázni. Vehetünk palántát a kertészetekben, de ilyenkor figyeljünk arra, hogy egészséges, elég magas és ne fakó, hanem inkább sötétebb levelű növényt válasszunk. Érdemes azonban kipróbálni a magról való szaporítást, amit a legjobb ha március közepén teszünk meg. A vetőmagot mindig megbízható helyről szerezzük be, és a mag ne legyen régi, mert akkor nem fog csírázni. A leszedett termések magjait nem érdemes azonban elraknunk jövőre, mert a hibrid fajták nem nőnek ugyanúgy a következő évben.

Ha magot ültetünk, elég pár szemet raknunk egy lyukba, és ha a növényeink elérik a 10-15 centiméteres magasságot, és elég erősek, ki is ültethetjük őket a végleges helyükre. Sokan gondolják azt, hogy a palánták kiültetésével meg kell várni a május közepét, azonban ha jó az idő, akkor ezt már április második felében megtehetjük. Jó idő esetén egy hét alatt gyökeret eresztenek új helyükön, így ha fagy is jön, majd később tőből kihajtanak.


A palántákat mindig olyan helyre ültessük, ahol legalább napi 8 órán keresztül éri őket a napfény. Mélyen ültessük el őket, mert a növény a száron is képes gyökereket fejleszteni, ez is segíti a tápanyagellátását. Körülbelül 50-70 centiméter távolságra ültessük a növényeket, így a levegő sokkal jobban átjárja majd őket. Ha a palánta már virágzik, kiültetéskor csípjük le őket. A folytonnövő fajtáknál ne feledkezzünk meg a karózásról sem! Ezeket a fajtákat a legjobb egy száron nevelni, de a gyengébb oldalhajtásokat és hónaljhajtásokat folyamatosan távolítsuk el, így minden energia majd a főszárra összpontosul, és így lesznek megfelelő méretű és mennyiségű terméseink.

A palántákat érdemes zsurló vagy csalánlével öntözni, ezt otthon magunk is elkészíthetjük. Kiültetés után mindig locsoljuk meg alaposan a növényeket. A trágyázást nem igényli, de zöldmulcsot, szalmát vagy más szerves talajtakarót rakhatunk a tövek alá. A paradicsom a szerves anyagokban gazdag, jó vízgazdálkodású talajt szereti, szabadföldben azonban a laza, de a kötöttebb talajokat is jól viseli.

A termések kötődése és a bogyónövekedés során nagyon fontos a megfelelő öntözés. A talajt sose hagyjuk kiszáradni, és a vizet minden esetben a paradicsom tövéhez juttassuk. A virágzásig azonban csak mértékkel öntözzük. A kártevők és kórokozók ellen nyár elején érdemes permetezni. Amikor a bogyók már színesednek, akkor nem szabad, mert nem lesz fogyasztható a termés.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Nem mindegy, mely növények kerülnek egymás mellé a kertben.
Végzetes hibák a kertben: ezeket a növényeket soha ne ültesd a paradicsom mellé

Tuti tippek, hogy a közelébe se menjenek többé a cicák a növényeidnek.
Filléres trükkök, amik tényleg működnek: így tarthatod távol a macskákat a kertedtől

Közel sem mindegy, hogy miket ültetünk egymás mellé a kertben.
Sokan hibáznak a fűszernövények ültetésekor: ezeket rontják el a legtöbben