Minden kertész rémálma: áldás vagy átok az agyagos talaj?

Rengeteg kertész szembesül azzal, hogy kertjének talaja nem épp ideális a zöldségtermesztésre. Nem kell azonnal pánikba esni, hiszen több olyan praktika is van, amelyekkel javíthatjuk a kertünk talaját. A kertészek számára az egyik legnagyobb ellenség az agyagos talaj, a legtöbben ugyanis rossz, kötött talajjal azonosítják, pedig megfelelően bánva vele nagyon hálás lesz.

Sokan azt gondolják, hogy az agyagos talaj egyenlő azzal, hogy rossz, kötött talajjal van dolguk, pedig a szerves anyaggal megfelelő mennyiségben ellátott és mulcsozott agyagos föld akár hálás is lehet. Az agyagtalajok jó vízmegtartó képességűek és általában tápanyagokban is gazdagok, a probléma azzal van, hogy ezeknek a talajoknak könnyen tömörödő szerkezetük van és levegőtlenek. 

A kérdés tehát, hogy mit tehet egy kertész ha könnyebben művelhetővé tennék az agyagos talajt a kertjében. Az egyik legfontosabb dolog a megfelelő komposzthasználat. Ne csak beleássuk a komposztot és a trágyát a talajba, hanem a föld felszínén is terítsük el, így ugyanis az esővel beleérik a talajba, ami ezáltal kedvező szerkezetű lesz. Emellett a hasznos mikroorganizmusok is jobban reagálnak a talajfelszíni terítésre, mint a mélybe forgatásra. A zöldtrágyázás szintén sokat segíthet. A talajtakarás, mint lassan lebomló szervesanyag pedig tovább tudja javítani a helyzetet. Így a kötött föld egy továbbra is jó víztartó, de levegősebb, jobban művelhető közeggé válik.

Érdemes arra is odafigyelnünk, hogy ha élővé szeretnénk tenni a talajt, akkor a forgatást teljesen minimalizálnunk kell. Az agyagos, kötött talajokon legfeljebb az ásóvillás lazítás ajánlott. Hasznos tipp lehet, hogy a különböző ázalékok, illetve a komposzttea serkentik a talajéletet, a folyamatos növénytakaró pedig építheti a humuszréteget.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Muskátli: a kezdő kertészek legjobb választása.
Muskátli-kisokos nemcsak kezdőknek: ezeket rontják el a legtöbben az ültetéskor


Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu