Ne csak a konyhában használjunk fahéjat!

agrarszektor.hu
A fahéj közkedvelt, és gyakran használt fűszer. Jó azonban tudnunk, hogy nem csak a konyhában érdemes használnunk, hanem a kertben is nagy segítségünkre lehet. Érdemes tehát felraktároznunk belőle, ráadásul az ára sem magas.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az őrölt fahéjat nem csak sütéshez, főzéshez használhatjuk, de a kiskertben is nagy hasznát vehetjük a kórokozók és betegségek elleni védekezésben. Íme 6 tipp, hogy mire használhatjuk a kertünkben.

1. Elriasztja a hangyákat

Szórjuk az őrölt fahéjat a hangyákra, vagy a vonulási útvonalukra. Nem szeretik a fahéj illatát, és az akár meg is ölheti őket. Ezért a hangyák kerülni fogják majd azokat a helyeket, ahova a fahéjat szórtuk. A fahéj azért is jó rovarölő szer, mert természetes anyag, így nem mérgező a gyerekek, vagy a háziállatok számára.

2. Legyőzi a gombákat

A talajra szórt őrölt fahéj megöli a gombákat. A fahéj a felszínen élő gombákat célozza meg, így érdemes ezen kívül még más megoldásokat is alkalmaznunk a gombaölésre. Szórjuk körbe azokat a helyeket, ahol a gomba felbukkant, vagy keverjünk meleg vízbe őrölt fahéjat, hagyjuk oldódni egy éjszakán át, töltsük az oldatot egy spray-s permetezőbe, és fújjuk a növényeinkre.

3. Megvédi a palántáinkat a betegségektől

Számos gombás és egyéb betegség pusztíthatja el a palántákat. A fahéjnak gombaellenes tulajdonságai vannak, amelyek megvédhetik a palántákat a rothadástól és a kórokozóktól. Ezért érdemes fahéjat szórni a talajra a növények köré.

4. Védelmet nyújt a dugvánnyal vagy oltással szaporított növényeknek

Ha nem férünk hozzá gyökereztető hormonhoz, akkor ültessük a dugványt vagy oltványt fahéjba. Tiszta vízben nedvesítsük meg a dugványt, majd őrölt fahéjban forgassuk meg ültetés előtt. A fahéj megakadályozza a betegségek és a fertőzések kialakulását, amikor majd gyökerezni kezd a dugvány. Oltásnál is ugyanúgy használhatjuk.

5. Gyógyítja a beteg növényeinket

Fertőtlenítsük a sérült növényünket őrölt fahéjjal (vágás vagy valamilyen sérülés esetén), hogy felgyorsítsuk a gyógyulást, és a további károsodástól megvédjük. Szórjuk meg őrölt fahéjjal a sérülés helyét.

6. Távol tartja a szúnyogokat a kertünktől

Szórjunk egy kevés fahéjat a növényeink köré, hogy távol tartsuk a szúnyogokat és egyéb bogarakat tőlük. Nem szeretik a fahéj erős illatát, így békességben élvezhetjük kertünket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?