Ne várj tovább a permetezéssel! Ezek a kártevők már most pusztítanak a gyümölcsösökben

agrarszektor.hu
Habár eddig nem okozott komoly gondot a monília és a tafrina, az elmúlt napok esőzései miatt javasolt a permetezés a meggyfán, a kajszin és az őszibarackon is. A két goma ellen ugyanis csak megelőzéssel lehet védekezni. Az első levéltetű-kolóniák is megjelentek, emellett pedig egyre többen panaszkodnak a poloskaszagú szilvadarázs kártételére is, így nem árt mindkettő ellen felvenni a harcot.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A hónapok óta tartó szárazság miatt eddig sem a monília, sem pedig a tafrina nem okozott komoly gondot, az elmúlt napok esőzései miatt azonban a két gomba is beindulhat - mondta a nak.hu-nak Zsigó György, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara budapesti szervezetének alelnöke. Akinek virágzik a meggyfája, a kajszija, illetve ha tafrinára érzékenyek az őszibarack vagy a nektarin fái, akkor érdemes permetezni, a két gomba ellen ugyanis csak megelőzéssel lehet védekezni. 

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A ribizlibokron is megjelentek az első levéltetű-kolóniák, így itt is permetezni kell - tette hozzá az alelnök. Ha nem védekezünk most, akkor néhány nap múlva már egyetlen ép levelet sem látunk majd a bokron. A ribiszkében a lambda-cihalotrin hatóanyagtartalmú szerek, és a napraforgóolaj, szója lecitin hatóanyagtartalmú szerek nyári hígítása az engedélyezett. Ez utóbbi azt a lecitint is tartalmazza, amely "egyszerű anyagként" többek között őszibarackban tafrina ellen is engedélyezett. 

Fehér bimbós, sőt sok helyen már virágzik a szilva, és egyre többen panaszkodnak a poloskaszagú szilvadarázs kártételére. Ahol a körülbelül egy centiméteres nagyságú, kirágott, ürülékes belsejű, poloskaszagú termések borították a fák alját, ott ez garázdálkodott. A kártevő a szilva virágzása előtt bújik elő és egyenesen a virágkelyhekbe rakja a tojásait. Amennyiben két milliméteres, barnuló foltokat látunk a csészeleveleken, sziromhullás után egy felszívódó készítménnyel kell védekezni a kikelő lárvák ellen. Egyetlen felszívódó, III. kategóriás rovarölő hatóanyag van, amely használható a poloskaszagú szilvadarázs ellen, ez pedig az acetamiprid. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?