Ne dobd ki: jövőre is szép lehet az idei mikulásvirág, ha betartod ezeket a szabályokat

Ne dobd ki: jövőre is szép lehet az idei mikulásvirág, ha betartod ezeket a szabályokat

Pais-H. Szilvia
Az adventi és karácsonyi időszak egyik legkedveltebb szobanövénye a mikulásvirág. Sokan azonban csak addig gondozzák, ameddig virágzik, aztán, ha már kevésbé mutatós, mint egy vágott csokrot, egyszerűen kidobják. Pedig némi odafigyeléssel még sok szezonon át lehet a téli ünnepkör dísze - mesélte az Agrárszektornak Poór Boglárka, a szombathelyi Örökzöld Kertészet növényorvosa, aki azt is elárulta, hogyan neveljük a mikulásvirágot, hogy ezután minden évben épp karácsonykor virágozzon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A mikulásvirágot a legtöbben csak addig gondozzák, ameddig virágzik, aztán, ha már kevésbé mutatós, egyszerűen kidobják. Habár nem egyszerű feladat évenként virágzásra bírni ezt a sok törődést és gondozást igénylő színes, télen virágzó szobanövényt, de érdemes kísérletezni, hiszen némi odafigyeléssel még sokáig házunk éke lehet. A mikulásvirág vonzerejét egyébként nem is sárga apró, szinte észrevétlen virágai adják, hanem virágzása idején megjelenő, színes felleveleinek köszönheti, melyek ideális körülmények között 3-4 hónapig is mutatósak maradnak. A fajták között mostanában már nem csupán piros, hanem rózsaszín, fehér és vajszínű fellevelűt is találni, de roppant népszerű a cirmos (piros-fehér) színű is. Gondozás szempontjából azonban mindegy, milyen színkombináció tetszik meg nekünk, fajtától függetlenül sok törődést igényel.

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

Mexikóból származik, élőhelyén akár több méter magas fává is nőhet, náluk azonban kis szobanövény formában terjedtek el. “Rövidnappalos növény", ami azt jelenti - magyarázta a szakember - hogy 12 óránál kevesebb megvilágítást kell kapnia ahhoz, hogy virágbimbók képződjenek rajta. Ezt a dísznövénykertészetekben mesterségesen sötétítéssel érik el:

Így, rásegítéssel tudják épp Mikulásra vagy Karácsonyra időzíteni a virágoztatás. Az azonban már fajtától függ, hogy hány hétig kell a napi 12 órás sötétséget tartani ahhoz, hogy a növény egységesen virágozni kezdjen 

 - tette hozzá Poór Boglárka. Ezért is van az, hogy a mikulásvirágra sokan úgy tekintenek, mint egy tartós vágott virágra, és meg se próbálják a szezonon túl is életbe tartani.

Forrás: Pais-H. Szilvia

Igaz, az újravirágoztatása nem egyszerű feladat, de nem is lehetetlen: Először is a mikulásvirág nem szereti a nagyon nagy melegeket, így túlfűtött lakásokban nehéz tartani. A 18-24 fok körüli hőmérsékletet kedveli, de a virágzás indulásához az is kell, hogy ne legyen túl meleg: 21 fok felett ugyanis már nem tud kifejlődni. Télen minél világosabb helyen van, annál tovább virágzik, és tartja meg színes felleveleit.

Ha levirágzik, pár hónapig nem túl meleg helyen kell pihentetni. Csak mértékkel szabad locsolni, két öntözés között hagyni kell ilyenkor a földjét kiszáradni. Tavasszal aztán el lehet kezdeni tápoldatozni. Ez az az időszak, amikor már ne felejtsük el, hogy van mikulásvirágunk, és ne mulasszuk el rendszeresen megöntözni!

- tanácsolta a növényorvos.

Nyáron ki lehet tenni a szabadba, mert nagy a fényigénye, de a tűző napsütést nem jól tűri, viszont mindenképpen világos helyre tegyük. Ha sikeresen túlélte a nyarat a mikulásvirág, akkor érdemes otthon, a tervezett virágzás előtt 10 héttel már napi 12 órát mesterséges sötétben tartani: minden nap, pontban délután négykor tegyünk rá egy kartondobozt, és hagyjuk rajta 12 órán át! Ne legyünk következetlenek, mert fontos, hogy minden nap ugyanabban az időben teremtsük meg számára a szükséges sötétséget, mert ez indítja be a rügyképződést - figyelmeztetett Poór Boglárka.

A szakember szerint a sok héten át tartó gondos sötétítés nélkül is virágozhat ugyan, csak akkor kiszámíthatatlan, hogy ez mikor következik be. Ha karácsonyra szeretnénk, akkor 10 héten át tényleg napi szinten biztosítani kell a 12 óra sötétséget! A termesztők ezt úgy szokták elérni, hogy fekete fóliával takarják el az ablakokat - vagy függönnyel sötétítenek, de nekünk elég egy papírdoboz. 

Forrás: Pais-H. Szilvia

Meglehetősen vízigényes, amikor virágzik, akkor érdemes a földjét állandóan nedvesen tartani, viszont nagyon nem szereti a pangó vizet. Ha sikerül is életben tartani, ne csodálkozzunk azon, ha időközben már nem lesz annyira tömör, elveszti eredeti formáját, ez is természetes. Ezeket a termesztett fajtákat ugyanis többször visszavágják, hogy kisebbek legyenek, de használhatnak olyan hormonális szereket is, amelyek gondoskodnak arról, hogy az eladási szezonra kisebbek és mutatósak maradjanak. Ezeket azonban a növény kinőheti, úgyhogy könnyen előfordulhat, hogy amit idén vásárolunk, még nagyon kompakt, de jövőre elveszti tömött formáját. Minél többször vágjuk vissza, annál sűrűbb lesz, de arra is figyelni kell, hogy szeptembertől már ne nyúljunk hozzá metszőollóval, mert akkor az a virágzás rovására mehet - emelte ki a szakember. 

A mikulásvirág a kutyatejfélék családjába tartozik. Tejszerű nedve enyhén mérgező, allergia tüneteit okozhatja. Erre a növény tavaszi visszavágásnál fontos odafigyelni, valamint a kisgyermekek elől is érdemes magasabbra helyezni, mert a tejnedve - bőrre kerülve - kiütéseket okozhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02