Ne hagyd, hogy elrohadjon a levágott fű! Mutatjuk mihez kezdj vele

agrarszektor.hu
A fűnyírás rendszeres programnak számít a kerttulajdonosok számára, a legtöbben azonban bele sem gondolnak abba, hogy milyen sokféle módon használható fel a levágott fű. Nemcsak komposztba tehetjük, de akár mulcsként is alkalmazható, így felhasználva pedig biztos nem rondítja majd az udvart a folyamatosan száradó gyephalom.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A legtöbb kerttulajdonos életében a nyár egyik állandó elfoglaltása a fűnyírás. Manapság már egyre modernebb fűnyírókat lehet vásárolni, amelyek jelentősen megkönnyíthetik a kertészek életét. Ugyanakkor sokan bele sem gondolnak abba, hogy több hasznos módja is akad a levágott fűnyesedék felhasználásának.


Mire használhatjuk fel a levágott füvet?

Ha olyan fűnyírónk van, amely apróra vágja le a füvet, akkor akár a gyepen is szétszórhatjuk a nyesedéket, ami kitűnő mulcsként szolgál, javítja ugyanis a talaj minőségét és tápanyag-ellátását is. A fűnyesedék igen gazdag nitrogénben, és ha hagyjuk elszáradni a gyepen, akkor jóval kevesebbet kell majd műtrágyáznunk később. Nem árt azonban mérlegelnünk, ha ugyanis mohásodásra hajlamos a gyepünk, akkor inkább másféle felhasználási módját válasszuk a levágott fűnek, képes ugyanis összetömörödni a fűszálak között, és akár a gyep befülledését is okozhatja. 

A hosszabb levágott fűszálakat hagyjuk száradni, gyűjtsük össze, és helyezzük a bokrok, sövények alá vagy a fák tövéhez 3-5 centiméteres vastagságban, ez ugyanis segít abban, hogy ne száradjon majd ki a növények gyökere. Megéri azonban a rózsa és a bogyósok alá is mulcsot tenni, mert jelentősen csökkenhetjük így a vízigényüket.

A zöldségek és a szamóca is biztosan meghálálja majd ha talajtakaróként használjuk a levágott füvet, így több víz marad a talajban, és ha a termés a földhöz ér, kevésbé lesz sáros. A talajtakarás ugyanakkor a gyomosodást is gátolja, a száradó fű alatt ugyanis nem kapnak elég fényt a gyomok és elsorvadnak.

A fűnyesedék komposztálható is. Először hagyjuk egy kicsit száradni a levágott füvet, amelyet helyezzünk a komposzthalom tetejére, hogy elkerüljük annak berothadását és a kellemetlen szagok kialakulását. A fűnyesedék rétegvastagsága ne haladja meg a 10 centimétert. A fűrétegek közé jó, ha egyéb száraz kerti hulladékot, például szalmát vagy száraz leveleket teszünk. Akár rétegezzük, akár közvetlenül a komposztálás előtt keverjük bele a fűnyesedéket a komposztba, mindenképp adjunk hozzá száraz komposztálható anyagot, például földet vagy friss komposztot. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?