Nem is gondolnád: gyakori betegségek gyógymódját rejtik a magyar kertek

agrarszektor.hu
Nagyon sok betegség valóban csak gyógyszerekkel orvosolható, akadnak azonban olyan gyógynövények, amelyek kitűnően használhatók bizonyos tabletták helyett, egy adott probléma kezelésére. Habár ezek termesztése valóban kissé időigényes, összegyűjtöttünk néhányat, amelyek már akár pár hét alatt betakaríthatók, és felhasználhatók.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Betegség esetén szinte mindenki azonnal a gyógyszertárban keresi a megoldást, és habár valóban sok olyan betegség van, amelyek kizárólag gyógyszerekkel orvosolhatók, akadnak olyanok is, amelyeket gyógynövényekkel is kezelhetünk. Ha ezeket mi magunk termesztjük meg a kertünkben, akkor nem kell tablettákra költenünk. Mutatunk öt olyan gyógynövényt, amely termesztése egyszerű, néhány hét alatt betakaríthatók, és nem is túl időigényesek.

1. Koriander

A koriandert leggyakrabban főzéshez használjuk, ott is általában a levelét és a magokat. Ennek a gyógynövénynek azonban számos jótékony hatása van, felhasználható ugyanis a gombás fertőzések, vagy gyulladások kezelésére, és az egészséges bőr, valamint haj elérését és fenntartásást is segíti. Érdemes tehát megpróbálkoznunk a termesztésével, a csírázás után ugyanis a koriander 3-4 hét alatt betakaríthatóvá válik. A megfelelő neveléséhez mindössze jó vízelvezetésű talajra, és egy olyan helyre van szükségünk, ahol elegendő napsütést kaphatnak a növények.

2. Levendula 

Habár a levendulát sokan használják a szorongás és a stressz enyhítésére, illetve kezelésére, valamint az alvásproblémákkal küzdőknek is hasznos lehet, számos más egészségügyi előnye van még. Kezelhetjük vele a gyomorproblémákat, mint a puffadás, vagy különböző emésztési zavarokat, illóolaja pedig enyhíti a kiütések és rovarcsípések okozta viszketést. A levendula virágzásához sok napra, elegendő helyre és jó vízelvezetésű talajra van szükség.

3. Menta

Szinte az összes mentafajtára jellemző, hogy gyorsan növekednek és terjednek, éppen ezért óvatosan ültessük a kertbe, mert hamar belephetik az egészet. Ügyeljünk tehát arra, hogy legyen saját helyük a többi növénytől elkülönítve, vagy tegyük egy külön cserépbe őket. A mentával hatásosan kezelhetjük az emésztési zavarokat, a fejfájást, a köhögést, és az asztmát is. Megéri tehát ültetnünk pár tövet a kertünkben, arra figyeljünk, hogy a mentának sok napfényre, valamint folyamatosan nedves talajra van szüksége. A leveleket külön-külön is betakaríthatjuk, de akár az egész növényt is levághatjuk közvetlenül virágzás előtt.

4. Rozmaring

A rozmaring beltérben és kint a kertben is könnyedén termeszthető, de azt tartsuk szem előtt, hogy sok napfényre , és megfelelő vízelvezetéső talajra van szüksége, emellett különösen szereti, ha jó meleg és nedves a talaj. Ennek a gyógynövénynek számos egészségügyi előnye van, hiszen tökéletes antioxidáns, valamint gombaölő tulajdonságai is vannak, így bátran használhatjuk a különböző fertőzések elmulasztásához.

5. Zsálya

A zsályát általában a főzéshez használjuk, érdemes tudni róla, hogy kitűnő antioxidáns is. Emellett hatékonyan alkalmazható az öregedés jelei ellen, valamint szorongásra, fáradtságra, emésztési zavarokra, és a torokfájás kezelésére is. A zsálya szereti a sok napfényt, és a nedves talajt, mert rengeteg vízre van szüksége a növénynek a virágzás során.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03