Nem kell egyből permetezni: ezekkel a rovarokkal olcsón hadba szállhatsz a kártevők ellen

A mindent elpusztító kártevők ellen nem csak vegyszeres megoldásokkal vehetjük fel a harcot, de több olyan természetes ellenségük is van, amelyeket akár mi magunk is telepíthetünk kertünkbe. A katicabogár például hatalmas sztárnak számít a levéltetvek elleni védekezésben, de több olyan élőlény is akad, amelyekkel kisebb csatákat nyerhetünk meg a kertünkben pusztító kártevők ellen.

A kártevők megjelenésekor a legtöbben automatikusan a vegyszeres védekezésre gondolunk, számtalan természetes ellensége van azonban a növényeinket elpusztító ízeltlábúaknak. A levéltetvek szinte minden évben feltűnnek a legtöbb kiskertben, érdemes azonban néhány napot várni, még mielőtt elkezdenénk a védekezést. Nem is gondolnánk, de hamar megjelennek a természetes ellenségei, például a katicabogarak, vagy azok lárvái. A katica egy nagyon hasznos rovar, lárvái pedig rövid idő alatt kiírtják a tetveket a növényekről.

Szakboltokban mi is beszerezhetjük a katicát, a védekezés során azonban a lárváját használják, ami szubsztrátum formájában kerül forgalomba. A lárvákat elég csak a levéltetvekkel fertőzött növényre szórnunk, a bogár ugyanis sok levéltetűfajjal táplálkozik. A lárva fejlődése során több száz levéltetvet eszik meg, és a szabadföldön termesztett zöldségek, díszcserjék, virágok, valamint a gyümölcsösök védelmére egyaránt felhasználhatjuk őket.

Habár megvásárolni nem lehet, de nem csak a katicabogár jelenik meg a levéltetvekkel teli növények közelében. A zengőlégy lárvái ugyanis épp annyira szeretik a tetveket, mint a katicáé. Habár csúnyák, de hasznos segítői lehetnek a kertészeknek. Nem kell tehát azonnal permeteznünk, a természet ugyanis sokszor elrendezi helyettünk a dolgokat, és gyakran sokkal alaposabban, mint ha mi védekeznénk.

Nem rovar, de sokan tartanak kacsákat a pusztító kártevők kiírtására. Az indiai futókacsák nagyon szeretik ugyanis a csigákat, de a krumplibogarakat, illetve a földben élő lárvákat és lótetűket is elfogyasztják. A hátrányuk lehet, hogy előszeretettel elfogyasztják a fogyasztásra termesztett zöldséget is, ha kordában tartjuk őket, akkor azonban inkább hasznosak lesznek a kertekben.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Beporzók, kártevőirtók és talajforgatók.
Hasznos rovarok a kertben: nem is hinnéd, mekkorát hibázol, ha elűzöd őket

Nem mindegy, mi kerül a hagyma mellé a kertbe.
Végzetes hibák a kertben: ezeket a növényeket soha ne ültesd a hagyma mellé

Ilyenkor is akad munka bőven a kertekben.
Ezek a legfontosabb áprilisi teendők a kertben: itt a 9 pontos feladatlista


Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu