Nem kell egyből permetezni: ezekkel a rovarokkal olcsón hadba szállhatsz a kártevők ellen

agrarszektor.hu
A mindent elpusztító kártevők ellen nem csak vegyszeres megoldásokkal vehetjük fel a harcot, de több olyan természetes ellenségük is van, amelyeket akár mi magunk is telepíthetünk kertünkbe. A katicabogár például hatalmas sztárnak számít a levéltetvek elleni védekezésben, de több olyan élőlény is akad, amelyekkel kisebb csatákat nyerhetünk meg a kertünkben pusztító kártevők ellen.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kártevők megjelenésekor a legtöbben automatikusan a vegyszeres védekezésre gondolunk, számtalan természetes ellensége van azonban a növényeinket elpusztító ízeltlábúaknak. A levéltetvek szinte minden évben feltűnnek a legtöbb kiskertben, érdemes azonban néhány napot várni, még mielőtt elkezdenénk a védekezést. Nem is gondolnánk, de hamar megjelennek a természetes ellenségei, például a katicabogarak, vagy azok lárvái. A katica egy nagyon hasznos rovar, lárvái pedig rövid idő alatt kiírtják a tetveket a növényekről.

Szakboltokban mi is beszerezhetjük a katicát, a védekezés során azonban a lárváját használják, ami szubsztrátum formájában kerül forgalomba. A lárvákat elég csak a levéltetvekkel fertőzött növényre szórnunk, a bogár ugyanis sok levéltetűfajjal táplálkozik. A lárva fejlődése során több száz levéltetvet eszik meg, és a szabadföldön termesztett zöldségek, díszcserjék, virágok, valamint a gyümölcsösök védelmére egyaránt felhasználhatjuk őket.

Habár megvásárolni nem lehet, de nem csak a katicabogár jelenik meg a levéltetvekkel teli növények közelében. A zengőlégy lárvái ugyanis épp annyira szeretik a tetveket, mint a katicáé. Habár csúnyák, de hasznos segítői lehetnek a kertészeknek. Nem kell tehát azonnal permeteznünk, a természet ugyanis sokszor elrendezi helyettünk a dolgokat, és gyakran sokkal alaposabban, mint ha mi védekeznénk.

Nem rovar, de sokan tartanak kacsákat a pusztító kártevők kiírtására. Az indiai futókacsák nagyon szeretik ugyanis a csigákat, de a krumplibogarakat, illetve a földben élő lárvákat és lótetűket is elfogyasztják. A hátrányuk lehet, hogy előszeretettel elfogyasztják a fogyasztásra termesztett zöldséget is, ha kordában tartjuk őket, akkor azonban inkább hasznosak lesznek a kertekben.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?