Nincs kiskerted? - Termessz fokhagymát a konyhában

agrarszektor.hu
Fokhagymát nem csak a kertben, de a konyhában is könnyedén nevelhetünk. Nagyon egyszerű, bármilyen kertészeti tapasztalat nélkül megpróbálkozhatunk vele, és ezentúl mindig kéznél lesz egy kis fokhagyma, ha szükségünk lesz rá a főzéshez, vagy a sütéshez.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A jó hír az, hogy beltérben az év bármely időszakában ültethetünk fokhagymát, itt nincs különösebb szabály az ültetés időpontjára vonatkozóan. Első lépésként válasszunk egy minimum 20 centiméter mély cserepet. Ha egynél több fokhagymát szeretnénk nevelni, keressünk akkora cserepet, amelyben legalább 8 centiméter távolságot tudunk hagyni az egyes növények között. Figyeljünk oda arra, hogy a cserép alján mindenképpen legyen vízelvezető nyílás.

Megpróbálhatunk fokhagymát ültetni a kereskedelemben kapható fokhagymából is, de ezek általában vegyszerekkel kezeltek. Ezért

inkább kertészetből vagy helyi kereskedőktől szerezzük be a hagymát, amelyet később szaporítani szeretnénk.

Ültetés előtt soha ne távolítsuk el a vékony héjat az egyes gerezdekről, csak a hagymát szedjük szét a kis fiókhagymákra, ugyanis ezeket fogjuk majd elültetni.

A következő lépés az edény feltöltése a szerves talajkeverékkel. Ha ez megtörtént, bontsuk gerezdjeire a hagymát, és úgy helyezzük a talajba az egyes gerezdeket, hogy a lapos végük legyen lefelé, mert a gyökerek innen indulnak majd növekedésnek. Csak az egészséges, nem penészes vagy megpuhult gerezdeket használjuk fel az ültetéskor, és minden lyukba csak egy gerezdet ültessünk. Legalább 5-6 centiméter mélyre nyomjuk be a kis gerezdeket a földbe.


Fontos, hogy mindig megfelelő talajt használjunk az ültetéshez. Olyat, amely jó vízáteresztő képességű. Mi is készíthetünk otthon saját talajkeveréket, ehhez keverjünk össze tőzeget vagy kókuszrostot, komposztot vagy trágyát és perlitet vagy homokot egyenlő részben. Tehát egy három összetevős talajkeveréket kell kapnunk, így minden tápanyagot biztosíthatunk a növényünknek.

A fokhagymának jó minőségű műtrágyára van szüskége, főleg, ha beltéren neveljük, ezért adjunk havonta kétszer általános műtrágyát a növénynek, főleg a növekedési időszakban.

Miután elültettük a gerezdeket, döntsük el, hova rakjuk a cserepet. Ha van olyan szobánk, ahol van déli vagy nyugati fekvésű ablak, és naponta legalább hat órán át éri közvetlen napfény a növényünket, válasszuk ezt a helyet. Ugyanakkor vásárolhatunk beltéri lámpát is, amely direkt a növekedést serkenti, ezek általában meglehetősen hatékonyak. Az öntözést jelentősen meghatározza, mennyi napfény és milyen hőmérséklet éri a növényt. Érdemes azonban rendszeresen öntözni a növényt, és mindig tartsuk enyhén nedvesen a talajt. 


A megfelelő talajjal, napfénnyel és öntözéssel nevelt növénynél már egy hét múlva megjelenik majd a kis zöld szár. Ha legalább 10 centiméter magas lesz a zöld levél, elkezdhetjük a szedést. Mindig hagyjunk legalább egy centiméternyi zöld részt, hogy újra növekedhessen a növény.

Azt tartsuk észben, hogy az elültetett gerezdekből több hónap múlva lesz csak olyan fokhagyma, amelyet majd a főzéshez is fel tudunk használni. Azt, hogy a növényünk már készen áll a betakarításra, onnan fogjuk tudni, hogy a levelek elkezdenek majd barnulni. Szedjük ki ilyenkor a hagymákat a földből és egy hétig szárítsuk őket. Ha megfelelően megszáradtak a gerezdek, felhasználhatjuk a hagymát a konyhában sütéshez, főzéshez.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 09:43