Nyolc hasznos tipp, hogyan készítsük fel kertünket a télre

Sok bosszúságot megspórolhatunk magunknak, ha megfelelően előkészítjük a kertet a téli időszakra. Nyolc fontos teendőt mindenképpen érdemes elvégeznünk, ha tavaszra szép és egészséges kertet szeretnénk.

1. A lehullott levelek összetakarítása

Elkerülhetetlen és fárasztó munka, de mindenképpen érdemes összegyűjteni a lehullott lombot, amit azután komposztálhatunk, vagy – ha erre nem érzünk hajlandóságot – felhalmozhatjuk egy félreeső területen. A pázsiton semmiképp nem érdemes nagyobb mennyiségű lombot hagyni, mert az átázott lomb ideális táptalaj a tavaszi penészedésnek.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái


2. Az utolsó fűnyírás

Az időzítés nem könnyű, de arra kell ügyelni, hogy a szokásosnál kicsit magasabbra hagyjuk a füvet.

3. A pázsit műtrágyázása

Az első hó lehullása előtt célszerű még egyszer tápanyagokat adagolni a pázsitnak, mert ezzel megerősítjük a gyökérzetet, amit tavasszal meghálál a fű.

4. Fűvetés

Talán a legnehezebben időzíthető művelet, de ha sikerül a pázsit megújítást nem sokkal az első hó érkezése előtt megejteni, a hótakaró megvédi a magvakat, és kellő vízzel látja el őket ahhoz, hogy a tavaszi olvadáskor egyenletesen kikeljen a friss fű. Így megtakaríthatjuk magunknak a tavaszi füvesítéssel járó állandó locsolást.

5. Gyomirtózás

Az ősz ideális időszak arra, hogy a megfelelő gyomirtó bevetésével elejét vegyük a tavaszi burjánzásnak.

6. Az évelők felkészítése a télre

Örök vita, hogy melyik évelőt érdemes visszavágni a hideg beállta előtt, de az biztos, hogy visszavágás nélkül az évelők ideális hófogóként szolgálhatnak a kertben. Akár a vágás mellett döntünk, akár nem, jó ötlet lehet a növények gyökérzetét erősítő tápoldatot adni az évelőknek a „téli álom” előtt.

7. Az ágyások átforgatása

Akár zöldségekről, akár virágágyásokról van szó, a fagy előtt érdemes utoljára átforgatni a talajt. Ezzel ismét a felszínre emelhetjük azokat a kártevőket, amelyek már elhelyezkedtek a talajfelszín alatt, így nagyobb részük pusztul el az érkező hidegben, mintha háborítatlan földben vészelhetik át a fagyokat.

8. Facsemeték ültetése

A gyökérzet szintjén a talaj hőmérséklete magasabb, mint a felszínen, így érdemes őszre időzíteni a facsemeték kiültetését, hiszen elég idejük lesz meggyökeresedni.

Forrás: blog.syngenta.hu


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Minden, amit a madáretetésről és az avargondozásról tudni érdemes.
Ellepték a lehullott levelek a kertet? Így szabadulhatsz meg tőlük a legkönnyebben