Olcsó trükkök a talaj javítására: ezért éri meg komposztálni

agrarszektor.hu
A komposztálás során keletkező jó minőségű komposzt talajba juttatása a legősibb talajjavító módszer. Olcsó és hatékony kerti és háztartási hulladék újrahasznosítás, és nem utolsósorban, tápanyagokban gazdag szervesanyag-forrás a növényeink számára.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

1. A komposztálás költséghatékony

A kertben és a háztartásban keletkezett szerves hulladék legolcsóbb és legegyszerűbb újrahasznosítási módszere a komposztálás - írja közleményében a Stihl. Minimális összegért tudunk saját magunk készíteni vagy vásárolni komposztálót, aminek ezután már csak az előnyeit élvezhetjük egyéb kiadások nélkül. A komposztáló a kert félárnyékos, eldugottabb helyére kerüljön.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

2. A komposzt fokozza a talaj élővilág aktivitását

A jó minőségű, érett komposztban több milliárd mikroorganizmus található, amelyek a talajba visszakerülve javítják annak minőségét, pótolják a hiányzó tápanyagokat. Az érett, kijuttatásra alkalmas komposzt barna színű, morzsalékos állagú. Illata az erdei talaj és a gombák illatához hasonló.

3. A komposzt tökéletes tápanyag-utánpótlást biztosít a növényeink számára

A komposzttal dúsított talajban sokkal szebben és egészségesebben fejlődnek a növények. Biotrágya lévén nem kell műtrágyákat alkalmaznunk a kertben. A komposztban számos olyan mikroorganizmus található, amely megvédi a növényeket a különféle kórokozóktól.

4. A komposzt nemcsak tápanyagokban gazdag, de rosttartalma is magas

Ennek köszönhetően remek a nedvességtartó képessége, így tökéletesen használható új növények telepítésekor, cserepes növények ültetésénél és magról vetett dísznövényeknél, zöldségeknél.

5. A komposztálóba kerülhet a levágott fű és a lehullott levelek is 

A kertben keletkezett szerves hulladék kezelése sokkal egyszerűbb, ha van egy komposztálónk. A fűnyírás során keletkező fűnyesedék, az apróra vágott gallyak, ágak, levelek mind a komposztálóba kerülhetnek. Ne tegyük azonban bele az úgynevezett gyümölcsmúmiákat, a gyümölcsfákon fennmaradt moníliás gyümölcsöket. Ha túl sok az ősszel lehullott levél a kertben, tegyük nagyméretű zsákokba, majd amikor már kisebbre tömörödött, mehet a komposztálóba.

6. A szerves háztartási hulladék is újrahasznosítható

Nemcsak a kertben keletkező növényi részek kerülhetnek a komposztálóba, a legtöbbi háztartási hulladékot a szemetes helyett inkább a komposztálóba dobjuk. Komposztálható a natúr papír, a zöldség- és gyümölcshulladék, a tojáshéj, a szálas tea. Ne kerüljön azonban a komposztálóba a fényes papírhulladék, a teafilter, a hal- és húsmaradék, a tejtermékek, a citrusfélék, és a háziállatok ürüléke sem.

7. Akár egy éven belül lesz komposztunk 

Minél apróbbra vágjuk a növényi részeket, annál gyorsabban megy végbe a komposztálás folyamata. Rengeteg időt spórolhatunk ha kerti aprítógépet használunk, amellyel egy szempillantás alatt értékes mulcs- vagy komposztanyaggá varázsolják mind a fás, mind a lágy szárú kerti hulladékot. A komposzt forgatása, keverése szintén gyorsítja a komposztálást, de ugyanígy jó szolgálatot tehetnek az olyan apró élőlények, mint a földigiliszták, százlábúak, ászkarákok. Mielőtt használnánk a kertben a komposztot, érdemes átszitálni, ezáltal a kártevő rovarok és azok lárvái, valamint a nagyobb növényi részek nem kerülnek vissza a talajba.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 09:43